Şeker Hastalığının Önlenemez Yükselişi

Şeker Hastalığının Yükselişi

Şeker Hastalığının Önlenemez Yükselişi yazımızda dünyada ve Türkiye’de her geçen yıl artan şeker hastası sayısı, bu duruma neyin neden olduğunu ve bu hastalığa karşı neler yapmamız gerektiğini yazdık.

Şeker Hastalığının Yükselişi

Şeker Hastalığının Son Durumu: 300 milyon Şeker Hastası

Dünyada şuanda 300 milyona yakın şeker hastası bulunmaktadır. Bu sayısının 2035 yılında 600 milyon olması bekleniyor. Ülkemizde ise 10 milyon kişi diyabet (şeker) hastasıdır. Bu sayının her yıl daha da artması bekleniyor. Bunun sebeplerini şöyle sıralayabiliriz. Şehir yaşamı, hareketsiz yaşam, beslenme bozuklukları, endüstriyel gıdalar bizi hızla şeker hastası yapmaktadır. Şekerli şeyler tüketmek sizleri şeker hastalığına yakalatabilir.

Şeker Hastalığının

Şeker Hastalığının Başlangıcı Gizli Şeker

Rafinize gıdalar, marketten aldığınız işlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız. Yüksek glisemik indeksli şekerlerden mutlaka uzak durmalısınız. Dengeli beslenip, spor yapmamız gerekir. Yürüyüşlerinizi aksatmadan bol bol yapmanız gerekiyor. Yeterince su içmemiz gerekiyor. Yemek yedikten sonra uykunuz geliyorsa ve sinirleniyorsanız gizli şekeriniz olabilir. Bunu anlamak için kan şekerinizi ölçtürmeniz gerekir. 3 aylık şeker ortalamalarına bakılması gerekiyor. Bu belirtilerin başlaması, diyabet öncesi evreyi size haber vermiş olabilir. Buna da gizli şeker diyorlar. Diyabet olmadan önceki evrelerdir aslında bu belirtiler.

Şeker Hastalığının

Gizli Şeker Belirtileri Nelerdir?

Yemek yedikten sonra uykunun bastırması, aşırı sinirlilik, çok sık tuvalete çıkma, aşırı susama duygusu, ağızda kuruluk oluşması, kendini her zaman yorgun ve bitkin hissetme hali ve bazen durup dururken terlemeler şeker hastalığının başlangıç belirtileridir. Bu hastalık yavaştan ilerler fakat tüm vücut sistemini bozmaya neden olur. Çoğu insanda görülen tip 2 diyabet hastalığı (şeker hastalığı) 30-40 yaşlarda başlar ve daha sık görülür. Bunun nedeni de tüketilen hazır ve pakete girmiş olan gıdaların çok fazla tüketilmesidir. Zamanla da etkisini güçlendirdiği için orta yaşlarda kendini tam olarak gösterir

Şeker Hastalığının Yükselişi-İnsülin hormonu

İnce Bağırsağın Çalışma Düzeninin Bozulması

Normal gıdaları tükettiğimizde vücudumuzda bulunan ince bağırsak tüm ihtiyaç duyduğumuz vitamin, mineral, protein ve yağları emerdi. Tüm bağırsağı geçen gıdalar kalın bağırsaktan atılırdı. Fakat endüstriyel, gıdalar hazır gıdalar (pakete girmiş gıdalar) ince bağırsağın sadece başında emiliyor kalan yerler tarafından emilmeyip direkt kalın bağırsağa yollanıyor. Burada şeker yükselmesi oluşuyor. Başlangıç kısmında şekeri artıran ve insülini azaltan hormonlar vardır. Bunlar daha fazla çalıştığı için şeker hastalığı meydana geliyor. Şeker alımını hayatınızdan kaldırın. Kendinize yapacağınız en faydalı ve sağlıklı karar olacaktır. Dengeli ve sağlıklı beslenmeyi hayatınızın tüm zamanlarında koruyun.

Kaynak: Genel cerrah Op. Dr. Muzaffer Al’ın tavsiyelerinden yararlanılmıştır. Şeker hastalığı ameliyatı yapmaktadır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir