İçeriğe geç
Anasayfa » Sağlık » Kurdeşen Nedir ve Neden Olur?

Kurdeşen Nedir ve Neden Olur?

Kurdeşen Nedir

Kurdeşen Nedir ve Neden Olur? yazımızda kaşıntılı bir hastalık olan kurdeşen veya diğer ismiyle ürtikerin ne olduğu, nasıl meydana geldiği, oluşmasındaki nedenleri, kurdeşenin belirtileri, ürtiker tanısı ve kurdeşen tedavisi yazdık.

Kurdeşen Nedir?

Kurdeşenin tıbbi ismi ürtikerdir. Kurdeşen vücutta kaşıntılı plaklarla ortaya çıkan ve değişik süreler boyunca vücutta kalan, bazı zamanlarda çok uzayan bu durum, insanları çok zor durumlarda bırakmaktadır. Kurdeşen kaşıntılı bir hastalıktır. Kurdeşen hastalığını gerçekten çeken bilir ve kaşıntısı inanılmaz boyutlarda yaşanabilmektedir. Bunun yanı sıra çok hafif bir kaşıntı yaşandıktan sonra geçebilmektedir. 5 kişiden 1’i en az bir kere hayatının belli dönemlerinde kurdeşen rahatsızlığı geçirmektedir. Kurdeşen bulaşıcı bir hastalık değildir. Kurdeşen hastalığının herhangi bir genetik altyapısı yoktur. İnsanlara özel oluşan bir hastalıktır. Kurdeşenin neden oluştuğu bazen bulunabiliyorken, bazende nedeni bulunamamaktadır.

Bağırsak Kurtları-Kurdeşen

Kurdeşen Belirtileri Nelerdir?

Kurdeşen, halk arasında çok bilinen bir hastalık olduğu için kendisini gösterdiği zaman insanlar doktora başvurmaktadır. Normal kaşıntıdan farklı olarak aşırı kaşınma halidir. Özellikle yaşlı kişiler bu hastalık hakkında ciddi tecrübeye sahiptir. İlk günler doğal elma sirkesi sürme ve alerji ilacı alma gibi çözümler uygulanarak sorun çözülebilir. Fakat sorun çözülmüyorsa doktora başvurulmalıdır. Kurdeşen durumu ciddi olanlar hemen doktora başvurmalıdır. Kurdeşen hastalığında 1 günlük bir atak sonrası bir daha çıkmadığı olmuştur. Ağır kurdeşen rahatsızlığı yaşandığı da olmuştur. Kurdeşen atakları kişiden kişiye çok farklılık göstermektedir. Ağır ataklarda dediğimiz gibi doktora başvurmak tek çözüm noktası olacaktır.

Bağırsak Kurtları-Kaşıntılar

Kurdeşen Neden Olur?

Mükemmeliyetçi insanlarda cilt problemlerinin çok yaşandığı gibi, kurdeşen hastalığı da diğer insanlara göre biraz daha fazla yaşanmaktadır. Kurdeşen hastalığını binlerce sebebi olabilmektedir. Tam olarak nedeni söylenenemektedir. Genellikle kötü beslenmeden kaynaklıdır. Kurdeşen hastalığı bir başka hastalığın göstergesi de olabilir. Kurdeşen sadece hastalığın yan etkisini gösterebilmektedir. Hastalar bu ayrımı uzman doktora gittiklerinde anlayabilmektedir. Akut ürtiker de milyonlarca neden olabilmektedir. Solunan havada bulunan bir şey bile kişiyi ürtiker yapabilmektedir. İçmiş olduğumuz su bile ürtiker oluşmasına neden olabilmektedir. 1-1,5 aylık geçmeyen kurdeşene akut ürtiker denilmektedir. Gelip geçici ürtiker çeşidi olarak tanımlanmaktadır. Bu süreyi geçen ürtikerlere ise kronik ürtiker denilmektedir. Kronik ürtikerin nedeni bulunamadıysa eğer çok uzun ve huzursuzluk verici bir süreçtir.

Kurdeşen (Ürtiker) Tanısı

Ürtiker tanısı koyulurken görüntü aynıdır. Akut veya kronik ürtikerin oluşturduğu kaşınma hissi ve izi aynıdır. Uzman doktorlar ürtiker olup olmadığını ve altında başka bir hastalığın olup olmadığını hemen anlayacaktır.

Kurdeşen Tedavisi

Kurdeşen tedavisinde hastaya alerji ilaçları verilerek %50 oranında iyileşmesi sağlanır. Kaşınma ve bulgular geçiyorsa ve kurdeşen tekrarlamıyorsa tedavi başarılı bir şekilde sonlandırılır. Kronik ürtiker durumunda ise ayda bir aşı yapılarak ilaç uygulanmaktadır.

Kurdeşen Nedir ve Neden Olur?-Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Doğan’ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir