Anasayfa » Sağlık » Diyabet Şeker Hastalığının Önemi

Diyabet Şeker Hastalığının Önemi

Diyabet Şeker Hastalığı-Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

Diyabet Şeker Hastalığının Önemi yazımızda diyabetle birlikte ortaya çıkan şeker yükselmesini, bununla birlikte tüm rahatsızlıkları vücudumuzda hissetmemize neden olan aşırı kiloların tüm yaşantımıza olumsuz etkisini ve bunlarla başa çıkmanın yollarını yazdık.

Böbrek Sağlığında Dikkat Etmemiz Gerekenler-Şeker hastalığı

Diyabet Şeker Hastalığı Türleri

Günümüz toplumların yaygınlaşması oldukça artmış olan diyabet hastalığı yanlış beslenme, fabrika ürünleri, stres ve hareketsiz bir yaşamın katkısıyla oldukça artmıştır. Genetik olarak da diyabete yakalanma olasılığınız önlem almazsanız kaçınılmazdır. Diyabet hastalığına yakalanmadan önce bu hastalığı önleyebileceğimizi bilmeliyiz. Vücudumuza gereken önemi vermeliyiz. Yoksa ömrümüzün sonuna kadar bu hastalığın olumsuz taraflarını yaşarız.

Ocak Ayında Yaşanmış Tarihi Olaylar-İnsülin
İnsülin

Diyabet Şeker Hastalığının Yükselme Oranı

Diyabet türleri 2’ye ayrılır. 1.si tip 1 diyabet çocuklarda görülür. Bu türde çocuklardaki pankreas bezinin insülin üretemediği durumlarda ortaya çıkar. Bu tür diyabet fazla görülmemektedir. 2. diyabet türü tip 2 diyabet diye adlandırılır. Bu diyabet yetişkinlerde görülür. Çoğunlukla bu tür diyabet rahatsızlığı görülmektedir. Geçtiğimiz yıllarda görülme yüzdesi 2-3 arası olan tip 2 diyabet, şimdiki zamanlarda %15’lere kadar çıkmıştır. Önümüzdeki yıllarda yetişkin nüfusunun yarısının diyabetli olması bekleniyor.

Hareket Şart

Şu an da yaşanılan hayatın hiç de iyi bir yaşantı olmadığı buradan anlaşılmaktadır. İnsanların hareket etme kabiliyeti bu modern yaşamda azaldığı için bir çok rahatsızlık meydana geliyor. İnsanlar hareket etmediği için vücut yağ depoluyor ve bu yağlar harcanmadığı için insülin çalışma düzeni bozulmaya başlıyor. Bu bozulma da şeker hastalığına yani diyabet ve bir sürü hastalığa neden oluyor. Ayrıca vücudumuza aldığımız karbonhidratlarla oynama yapılmaktadır. Hem vücut gerektiği kadar karbonhidratı alır gerisini kullanamaz. Fakat fabrika ürünleri olarak çıkan karbonhidratların yapısında oynama yapıldığı için vücudumuz bunları tanımaz ve doğru bir beslenme olarak bu maddeyi algılamaz. Vücut sistemimizi böylelikle yavaştan bozulmaya başlar. Doğal olan ne varsa tüketin, fabrika ürünlerinden uzak durun.

Burun Akıntısı ve Tıkanıklığı-Böbrek İltihabı

Diyabet Hastalığının Yaşattığı Rahatsızlıklar

Aldığımız un ve şeker miktarına dikkat etmeliyiz. Vücudumuzun kaldırmayacağından fazla şeker tüketmemeliyiz. Diyabet hastalığında insül hormonu görevini yapamadığı için damarlarımızda tıkanmalar meydana gelmektedir. Fazla şekeri yağa çevirerek damarlarda birikmesine neden olur. Bu da vücudumuzdaki damarların tıkanmasına neden olur. Gözlerin retina bölgesinde çok fazla damar olduğu için bu bölge aşırı etkilenir. Dolayısıyla körlüğe kadar gidebilecek rahatsızlığınız olur. Kalp krizi geçirmenize de neden olur. Kalp damarlarını tıkadığı için kanın iletimini sekteye uğratır ve ani kalp krizlerine neden olur. Beyin tıkanmasının da en büyük etkeni diyabet hastalığıdır. Beyne giden damarların tıkanmasıyla bunama ve felç geçirme ihtimali oluşur. Böbrekler de de olumsuz etkileri vardır. Böbrekler idrar temizleme damarları da tıkanır ve böbrek yetmezliğine kadar giden bir rahatsızlık meydana getirir.

Diyabet Şeker Hastalığı

Diyabet Belirtileri Nelerdir?

Diyabet yani şeker hastalığı yetişkin hastalığı olmasına karşın modern çağlarla birlikte ergenliğine girmiş veya girecek olan çocuklarda bile gözükmeye başlamıştır. Obezitenin yüksek etkisi vardır. Diyabet hastalığına yakalanma evresini şöyle anlayabiliriz. Ağızda kurumalar olması, çok fazla açlık hissedilmesi, yaraların kapanmaması, çok fazla uyuma gibi belirtileri vardır. Diyabet hastalığına yakalanma zamanı yaklaşık 10 yıl kadar sürer. Bu süre zarfında kendine bakmayan kişiler tam anlamıyla hastalığın etkisine girer.

Diyabet Şeker Hastalığı Önleme
Hareket edin

Diyabete Yakalanmamak İçin Neler Yapmalıyız?

Hareket etmeyi unutmayın. Vücuttaki tüm kaslarınızı çalıştırmayı unutmayın. Ekmek, pilav ve makarna tüketimini azaltın. Hazır gıdalar ve fast food yiyeceklerinden uzak durun. Kuru baklagiller, sebzeler, meyveler ve tahıllar tüketilmelidir. Proteinli gıdalar alınmalıdır. Kilonuzu ideal oranda tutun. Sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durun. Stresten ve stresin kötü etkilerinden uzak durun. Düzenli bir uyku sistemini hayatınıza uygulayın.

Kaynak: Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun videosundan yardım alınmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir