Suudi Arabistan‘ın Petrol Üretimindeki Kesintileri Ekonomisini Tersine Çevirdi
Suudi Arabistan’ın Petrol Üretimindeki Kesintileri Ekonomisini Tersine Çevirdi
Dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısının fiyatları desteklemek için üretimi kısmasının ardından Suudi Arabistan ekonomisi tersine döndü.
Ülkenin resmi istatistik kurumunun bu hafta yaptığı açıklamaya göre, ekonomisinin en geniş ölçüsü olan Suudi gayri safi yurt içi hasılası, 2023’ün üçüncü çeyreğinde yıllık bazda %4,5 küçüldü. Bu, 2020’deki Kovid-19 salgınından bu yana görülen en büyük daralma. Petrol dışı faaliyetlerdeki %3,6’lık büyüme olmasaydı, düşüş daha da büyük olurdu.
Ülkenin büyük petrol sektörü aylardır küçülüyordu ancak genel ekonomi ikinci çeyrekte hâlâ yıllık %1,2 büyümeyi başardı.
Krallığın petrol sektörü, küresel fiyatları desteklemeyi amaçlayan gönüllü petrol üretimi kesintileri nedeniyle üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 17,3 oranında daraldı – en az 2011’den bu yana herhangi bir çeyrekte kaydedilen en yüksek rakam.
OPEC+ ittifakının en büyük oyuncusu olan Suudi petrol üretimi, yavaşlayan küresel ekonomi nedeniyle talebin zayıfladığına ilişkin işaretler üzerine Rusya ile güçlerini birleştirerek arzı kısıtlamaya çalışırken Temmuz ayında günde dokuz milyon varile ulaştı.
Oxford Economics analistleri Cuma günü yayınlanan bir notta, “Petrol üretiminin bu yılın sonuna kadar düşük kalmasını ve 2024 başlarında yavaş bir gevşeme olmasını bekliyoruz” diye yazdı.
Uluslararası Para Fonu, krallığın GSYİH’sinin geçen yılki %8,7’den 2023’ün tamamında yalnızca %0,8 büyüyeceğini tahmin ediyor.
S&P Global Market Intelligence Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ekonomi Direktörü Ralf Wiegert’e göre Suudi Arabistan’ın petrol kesintileri küresel petrol piyasalarını istikrara kavuşturmayı amaçlıyordu.
Wiegert, “2023’ün ikinci çeyreğinde, küresel büyümede yavaşlama riskleri petrol piyasaları üzerinde baskı oluşturuyordu” dedi. “Suudi liderliği, petrol talebindeki durgunluk risklerini hesaba katarak arzın bir kısmını piyasadan çekmeye karar verdi.”
Wiegert, üretim kesintilerinin aşamalı olarak kaldırılmasının Suudi ekonomisinin toparlanma kabiliyetini büyük ölçüde belirleyeceğini ve kesintilerin 2025’te sona ermesinin beklendiğini söyledi. Kendisi, Suudi büyümesinin 2024’te %1,1 seviyesinde yavaş kalacağını da sözlerine ekledi.
Diğer Körfez ülkeleri de petrol üretimindeki kesintiler nedeniyle ekonomik baskı altında kalırken, Birleşik Arap Emirlikleri ekonomisi büyümeye devam etti.
Ülkenin ekonomi bakanı bu hafta BAE’deki GSYİH’nın yılın ilk yarısında petrol dışı sektördeki büyümenin de yardımıyla %3,7 büyüdüğünü söyledi.
S&P’nin yeni PMI rakamlarına göre petrol dışı gelirler son dört yılın en hızlı artışına sahip.
Kaynak: edition.cnn