Apple, 2024 Yılında 100 Milyar Dolarlık Bir Yazılım ve Hizmet Şirketi Haline Gelebilir
Apple, 2024 Yılında 100 Milyar Dolarlık Bir Yazılım ve Hizmet Şirketi Haline Gelebilir
Apple‘ın son mali rakamları, Cupertino merkezli şirketin iTunes, yazılım ve hizmetlerden 2023’ün 4. çeyreğinde 22 milyar dolardan fazla gelir elde ettiğini gösteriyor; bu, 2022’nin 4. çeyreğine göre neredeyse %17’lik bir artış.
Haber, 2023 Mali Yılı toplam gelirinin 2022 Mali Yılı’na göre %9 artışla 85 milyar doları aştığı olağanüstü bir yılı kapsıyordu. Bu oranda Apple, gelecek yıl 100 milyar dolarlık bir yazılım ve hizmet şirketi haline gelebilir; bu inanılmaz bir başarıdır. Bu segmentin 2013’te elde ettiği gelirlere göre neredeyse 10 kat artış. Bunu perspektife koymak gerekirse, bu Salesforce, SAP ve Adobe‘nin toplam gelirinden daha fazla ve Microsoft‘tan sonra ikinci sırada. Daha da etkileyici olan şey, büyük başarı yakalayanların ezici çoğunluğu için B2B’nin aksine bunların neredeyse tamamının B2C’den gelmesi.
Apple’ın gelir karışımı, Windows 11 veya Microsoft 365 (eski Office 365) gibi tek bir amiral gemisi ürünü yerine iTunes, App Store, Mac App Store, Apple TV+, Apple News, iCloud, Apple Books, AppleCare, Apple pay ve daha fazlasını içerir ( saygıdeğer Filemaker dahil ). Ayrıca Azure veya Oracle Bulut gibi bulut bilişim geliri de yok.
Apple 100 milyar dolarlık yazılım şirketi oluyor
Şirket, bunların her birinin ne kadar getiri sağladığına dair bir döküm yayınlamıyor ancak Apple’ın Şubat 2023’te iki milyar aktif kullanıcıya ulaştığı göz önüne alındığında, bu, her kullanıcının Apple yazılım ve hizmetlerine yılda ortalama 42 dolar harcadığı anlamına geliyor.
Apple SaaS, geçtiğimiz çeyrekte 43,81 milyar dolarlık devasa bir gelir elde eden ve şu anda Apple’ın toplam satışlarının dörtte birinden biraz daha azını oluşturan güçlü iPhone’un ardından artık ikinci sırada yer alıyor. 2019, SaaS ve donanımın ayrıldığı ilk yıldı; İlk kayıtlar, Eylül 2018’de sona eren 12 ay boyunca iTunes ve benzerlerinin gelirlerin yaklaşık %13’ünü oluşturduğunu gösteriyor.
Bu, 5 yıldan biraz fazla bir süre içinde SaaS’tan elde edilen gelirin oranının neredeyse iki katına çıktığı anlamına geliyor; yazılımın donanımı yediği sözü hiçbir zaman kulağa daha doğru gelmemişti. Bu önemlidir çünkü yazılımdaki marjlar donanıma göre daha yüksektir ve SaaS, COVID döneminde gördüğümüz gibi tedarik zinciri aksaklıklarından etkilenmez.
Satışların maliyeti geçen çeyrekte ürün net satışlarının %63’ünü temsil ediyordu. Bu sayı hizmetler için yalnızca %29’du. Başka bir deyişle, Apple her 1 $ donanım geliri için yalnızca 37 sent kar ve her 1 $ yazılım satışından 71 sent kar elde etti; bu neredeyse brüt kar marjının 2 katıdır.
Kaynak: techradar