Sağlıklı Bir İnsan Ne Kadar Yaşayabilir?
Sağlıklı Bir İnsan Ne Kadar Yaşayabilir?
Dünyanın en yaşlı insanının 118 yaşında ölümü, bilim insanlarını yüzyıllardır ikiye bölen bir tartışmayı yeniden alevlendirdi: Sağlıklı bir insanın ne kadar yaşayabileceğinin bir sınırı var mı?
Guinness Dünya Rekorları’na göre Fransız rahibe Lucile Randon‘un geçen hafta hayatını kaybetmesinin ardından 115 yaşındaki İspanyol büyük büyükanne Maria Branyas Morera yaşayan en yaşlı insan unvanını aldı.
18. yüzyılda, Comte de Buffon olarak bilinen Fransız doğa bilimci Georges-Louis Leclerc, kaza veya hastalık geçirmemiş bir kişinin teorik olarak en fazla 100 yıl yaşayabileceğini teorileştirdi. O zamandan beri, tıbbi gelişmeler ve iyileşen yaşam koşulları, sınırı birkaç on yıl geriye itti.
Fransız kadın Jeanne Calment 1995 yılında 120. yaş gününü kutladığında yeni bir dönüm noktasına ulaşıldı. Calment iki yıl sonra 122 yaşında öldü. Şimdiye kadar yaşamış en yaşlı insan olmaya devam ediyor – en azından bu doğrulandı.
Birleşmiş Milletler’e göre, on yıl önce 353.000 olan 2021’de 100 yaş ve üstü tahmini 593.000 insan vardı. Statista veri ajansına göre, asırlıkların sayısının önümüzdeki on yılda iki kattan fazla artması bekleniyor.
Comte de Buffon, sayıları 1980’lerden beri artan süper asırlık insanların — 110 yaş ve üstü insanlar — yükselişine de şaşırmış olabilir.
Doğal Sınır 115 mi?
Peki ne kadar ileri gidebiliriz? Bilim adamları, türümüzün ömrünün katı biyolojik kısıtlamalarla sınırlı olduğunu iddia ederken, aynı fikirde değiller. 2016’da Nature dergisinde yazan genetikçiler, 1990’ların sonlarından bu yana insan ömründe herhangi bir iyileşme olmadığını söylediler.
Küresel demografik verileri analiz ederek, dünyada daha fazla yaşlı insan olmasına rağmen, maksimum insan ömrünün Calment’in ölümünden bu yana azaldığını buldular. Fransız nüfus bilimci Jean-Marie Robine AFP’ye verdiği demeçte, “İnsan ömrünün doğal bir sınırı olduğu ve uzun ömürlülüğün yaklaşık 115 yılla sınırlı olduğu sonucuna vardılar.” INSERM tıbbi araştırma enstitüsünde asırlık bir uzman olan Robine, “Ancak bu hipotez, birçok demograf tarafından kısmen tartışılıyor” dedi.
2018’de yapılan araştırma, ölüm oranının yaşla birlikte artarken 85’ten sonra yavaşladığını buldu. Araştırma, 107 yaş civarında ölüm oranının her yıl yüzde 50-60’a ulaştığını söyledi. Robine, “Bu teoriye göre, 110 yaşında 12 kişi varsa, altısı 111’e, üçü 112’ye kadar hayatta kalacak” dedi.
Bir Sayı Oyunu
Ancak ne kadar çok süper asırlık olursa, birkaçının yaş rekoru kırmak için yaşama şansı o kadar yüksek olur. Robine, 100 süper asırlık varsa, “50’si 111 yaşına, 25 ila 112 yaşına kadar yaşayacak” dedi. “‘Hacim etkisi’ sayesinde, artık uzun ömürlülüğün sabit sınırları yok.”
Ancak Robine ve ekibi bu yıl, ölüm oranının 105 yaşın ötesinde artmaya devam ettiğini gösterecek ve pencereyi daha da daraltacak bir araştırma yayınlıyor. Bu, ne kadar süre yaşayabileceğimiz konusunda katı bir tavan olduğu anlamına mı geliyor? Robine o kadar uzağa gitmeyecek. “Her zaman yaptığımız gibi keşifler yapmaya devam edeceğiz ve yavaş yavaş yaşlı insanların sağlığı iyileşecek” dedi.
Diğer uzmanlar da taraf seçme konusunda temkinli. Fransız demografik çalışmalar enstitüsünde (INED) bir demograf olan France Mesle, “Şu an için kesin bir cevap yok” dedi. AFP’ye verdiği demeçte, “Artıyorlarsa bile, çok yaşlı insanların sayısı hala oldukça az ve hala önemli bir istatistiksel tahmin yapamıyoruz” dedi. Bu nedenle, “hacim etkisini” test etmek için artan sayıda süper asırlık insanı beklemek bir mesele olabilir. Ve elbette gelecekteki bazı tıbbi buluşlar, yakında ölüm hakkında bildiğimiz her şeyi alt üst edebilir.
Yaşlılar konusunda uzmanlaşmış bir Fransız doktor olan Eric Boulanger, “genetik manipülasyonun” bazı insanların 140 hatta 150 yıl yaşamasına izin verebileceğini söyledi.
Sağlıklı Bir İnsan Ne Kadar Yaşayabilir?-Kaynak: afp