Süper Yaşlı Japonya‘da Şu Anda 9 Milyon Boş Ev Var ve Bu Bir Sorun Oluşturuyor
Süper Yaşlı Japonya’da Şu Anda 9 Milyon Boş Ev Var ve Bu Bir Sorun Oluşturuyor
Doğu Asya ülkesi sürekli azalan nüfusuyla mücadele etmeye devam ederken, Japonya’daki boş evlerin sayısı dokuz milyon gibi rekor bir seviyeye yükseldi; bu, New York City’deki kişi başına fazlasıyla yeterli bir rakam.
Terk edilmiş evler Japonya’da “akiya” olarak biliniyor; bu terim genellikle kırsal alanlarda saklanan terk edilmiş konutları ifade ediyor.
Ancak Tokyo ve Kyoto gibi büyük şehirlerde daha fazla akiya görülüyor ve bu, halihazırda yaşlanan nüfusla ve her yıl doğan çocuk sayısındaki endişe verici düşüşle boğuşan bir hükümet için bir sorun.
Chiba’daki Kanda Uluslararası Çalışmalar Üniversitesi öğretim görevlisi Jeffrey Hall, “Bu, Japonya’nın nüfus düşüşünün bir belirtisidir” dedi. “Aslında bu çok fazla ev inşa etmekle ilgili bir sorun değil” ama “yeterli sayıda insanın olmamasıyla ilgili bir sorun” dedi.
İçişleri ve Haberleşme Bakanlığı’nın derlediği rakamlara göre Japonya’daki tüm konutların yüzde 14’ü boş.
Bu rakamlara ikinci evler ve sahipleri yurt dışında çalışırken geçici olarak boşaltılan mülkler de dahil olmak üzere başka nedenlerle boş bırakılanlar da dahildir.
Uzmanlar CNN’e, sayıları giderek artan hükümet ve topluluklar için bir dizi başka soruna yol açan geleneksel akiya gibi bunların hepsinin mahvolmaya terk edilmediğini söyledi.
Bunlar arasında, çürüyen kasabaları yeniden canlandırmaya yönelik boğucu girişimler, bakım eksikliği nedeniyle potansiyel tehlike haline gelme ve deprem ve tsunamiye eğilimli bir ülkede felaket zamanlarında kurtarıcılar için risklerin artırılması yer alıyor.
Çok fazla ev sorunu
Akiya genellikle nesiller boyunca aktarılır. Ancak uzmanlar CNN’e, Japonya’nın düşen doğurganlık oranı nedeniyle birçoğunun miras bırakacak bir mirasçısı kalmadığını veya şehirlere taşınan ve kırsal alanlara dönmenin pek bir değer görmediği genç nesillere miras kaldığını söyledi.
Yetkililer, bazı evlerin idari belirsizlik altında kaldığını, çünkü yerel yetkililerin kayıtların yetersiz tutulması nedeniyle sahiplerinin kim olduğunu bilmediğini söylediler.
Bu durum hükümetin hızla yaşlanan kırsal toplulukları gençleştirmesini zorlaştırıyor, alternatif bir yaşam tarzıyla ilgilenen gençleri veya pazarlık yapmak isteyen yatırımcıları çekme çabalarını sekteye uğratıyor.
Japonya’nın vergi politikalarına göre, bazı mülk sahipleri genellikle evi yeniden geliştirme amacıyla yıkmaktansa evde tutmayı daha ucuz buluyor.
Kanda Üniversitesi’nden Hall, mülk sahipleri satmak isteseler bile alıcı bulmakta zorlanabileceklerini söyledi.
“Bu evlerin çoğunun toplu taşımaya, sağlık hizmetlerine ve hatta marketlere erişimi kesilmiş durumda” dedi.
İnsanların (çoğunlukla yabancıların) ucuz Japon evlerini toplayıp bunları şık misafirhanelere ve kafelere dönüştürdüğünü gösteren trend videolar son yıllarda sosyal medyada pek çok takipçi topladı, ancak Hall bunun göründüğü kadar kolay olmadığı konusunda uyardı.
“Gerçek şu ki, bu evlerin çoğu yabancılara satılmayacak veya idari işlerin miktarı ve bunun arkasındaki kurallar, Japonca konuşamayan ve Japoncayı çok iyi okuyamayan biri için kolay bir şey değil.” dedi.
“Bu evleri ucuza alamayacaklar.”
Çok az insan
Japonya’nın nüfusu birkaç yıldır azalıyor; 2022’deki son sayıma göre nüfus bir önceki yıla göre 800.000’den fazla azalarak 125,4 milyona düşmüştü.
Resmi verilere göre 2023 yılında yeni doğumların sayısı art arda sekizinci kez düşerek rekor düşük seviyeye ulaştı.
Japonya’nın doğum oranı yıllardır 1,3 civarında seyrediyor, bu da istikrarlı bir nüfusu sürdürmek için gerekli olan 2,1’in çok uzağındaydı ve daha geçen hafta Japonya İçişleri ve İletişim Bakanlığı, 15 yaşın altındaki çocuk sayısının üst üste 43’üncü yılda rekor seviyeye düştüğünü söyledi. 1 Nisan itibarıyla 14 milyon civarına düştü.
Yani tüm bunlar, çok fazla ev ve çok az insan sorununun bir süre daha devam edeceği anlamına geliyor.
Tokyo Şehir Üniversitesi Mimarlık ve Kentsel Tasarım Fakültesi’nden profesör Yuki Akiyama, boş evlerin geçmişte sorunlara yol açtığını söyledi; örneğin Ocak ayında Ishikawa’nın merkez vilayetindeki Noto Yarımadası’nı vuran 7,5 büyüklüğündeki depremden sonra.
Depremin meydana geldiği bölgenin akiyalarla dolu olduğunu ve bunların hem afet sırasında bölge sakinleri için tehlike oluşturduğunu, hem de deprem sonrası yeniden yapılanma açısından zorluklar oluşturduğunu söyledi.
“Deprem veya tsunami meydana geldiğinde, boş evlerin yıkılıp yıkılarak tahliye yollarını kapatması ihtimali var” dedi.
Akiyama, depremden sonra yetkililerin, mülkiyetin belirsiz olması nedeniyle hangi hasarlı mülklerin temizlenebileceğine karar vermekte zorlandığını ve bu durumun “yeniden inşa için engel teşkil ettiğini” söyledi.
Profesör, boş evlerin yoğun olduğu diğer kırsal bölgelerde akiya’nın gelişiminin durduğunu söyledi.
Bu mülklerin dokunulmamasıyla birlikte, “Doğru düzgün alıp satamayacağınız, büyük ölçekli imar yapamayacağınız bir yer olduğu için bölgenin değeri düşecek” dedi.
“İnsanlar buranın hiçbir değerinin olmadığını düşünecek ve tüm bölgenin gayrimenkul değeri giderek azalacak.”
Akiyama, akiyaya karşı en savunmasız bölgeleri tahmin etmek için bir yapay zeka programı tasarladı ancak sorunun Japonya’ya özgü olmadığını, ABD’de ve Avrupa’daki bazı ülkelerde görüldüğünü vurguladı.
Ancak Japonya’nın mimarlık tarihi ve kültürünün oradaki durumu özellikle vahim hale getirdiğini söyledi.
Japonya’daki evlere uzun ömürleri nedeniyle değer verilmediğini ve Batı’dakinin aksine insanların genellikle tarihi binalarda yaşamayı değerli görmediğini söyledi.
“Japonya’da ev ne kadar yeni olursa, fiyatı da o kadar yüksek olur” dedi.
Süper Yaşlı Japonya’da Şu Anda 9 Milyon Boş Ev Var ve Bu Bir Sorun Oluşturuyor-Kaynak: edition.cnn