Saç Dökülmesi ve Çözüm Yolları yazımızda çoğunlukla erkeklerde görülen yoğun saç dökülmesi ve bununla birlikte kellik oluşmasını yazdık. Saçların belirli zamanlar dökülmesi normal olarak gözlenir fakat aşırısında kellik oluşur.
Saç Dökülmesi
Saçlarımız her zaman dökülür. Bu gerçekle yaşamamız gerekir. Bazı zamanlarda, mesela mevsim geçişlerinde aşırı dökülmeler yaşanır. Burada saç derimize daha iyi bakmalıyız. Günlük stresli olaylarda saç dökülmesini tetikler. Bu anlarda da saçlarımıza özel ilgi göstermeliyiz yoksa saçlarımız zayıflar ve dökülmeler artar. Ortalama olarak günde 70-80 tel saç dökülür. Burada saç kökleri istirahate geçer ve yavaştan dökülmeler devam eder. Burada saç telleri dökülmesi normalden fazla artarsa buna dikkat edilmesi gerekir.
D Vitamini Eksikliğinde Saçların Dökülmesi
Kişide D vitamini eksikliği varsa bu da saçların dökülmesine neden olur. Bu D vitamini eksikliğini giderdiğinizde hala saçlarınız dökülüyorsa başka eksikliklerinize baktırmanız gerekir. Çoğu kişide D vitamini eksikliği görülmektedir bu nedenle sadece bu vitaminin eksikliğinin saç dökülmesine fazla etki ettiği söylenemez.
Aşırı ve Hızlı Yapılan Diyetler İle Ortaya Çıkan Saç Dökülmesi
Kişilerin yaptığı aşırı diyetlerde vücuttaki organların ve sistemlerin yeteri kadar beslenememesine neden olur. Zayıflayacağım derken giden kilolarla birlikte birçok önemli besin değerleri gider. Bu da vücudunuzun direncinin düşmesine ve zayıf kalmanıza neden olur. Saç derinize de kötü etkiler bırakır. Yeteri kadar besin alınamadığı için vücudunuz kendini toparlayamaz. Saç dökülmeleri de bu şekilde başlamış olur.
Genetik Faktörlerle Saçların Dökülmesi
Genetik dökülmelerde veya deri hastalıklarında saç dökülmeleri çoğu zaman geriye döndürülemiyor. Burada yapılacak işlev çok dökülmüşse eğer saç ekimi yaptırmaktır. Erken tanı konulursa buna göre tedavilerle saçların geri kazanılımı gerçekleştirilebilir. Erkek tipi saç dökülmesi yaşayan kişilerde saçlar erkeklerin hormonu nedeniyle saçları dökülür. Kadınlarda da bu tip saç dökülmeler görülmektedir. Erkeklerde bu oran %70 kadınlarda ise %50 civarındadır. Akrabalarınızda var olan kellik tiplerini inceleyin ve sizde yüksek ihtimalle bu dökülmelerin olacağını varsayın. Bu varsayımla birlikte saç dökülmeleri başladıysa uzman doktor yardımıyla tedavinize başlayın. Saç dökülen kısımlarda bir şey yapılamaz fakat saç tellerinin zayıflamasına karşı destek ve güçlendirme uygulamasıyla geride kalan saçların dökülmemesi sağlanır. Tedaviyi bir kere yaptırmanız yeterli olmamaktadır. Sürekli olarak bu saçlar için tedaviye gitmeniz gerekir. Genetik olduğundan dökülmelerin ne zaman biteceği belli olmaz. Bu dökülme sürecini uzman yardımıyla sorunsuz atlatabilirsiniz.
Semptomatik Dökülme
Diğer bir saç dökülme türü semptomatik‘tir. Bunun sebepleri; olunan ameliyat, doğum sonrası zamanlar, alınan anestezi, kullanılan ilaçların yan etkilerine bağlıdır. Vitamin hapları, doğum kontrol hapları, tansiyon ilaçları, kolesterol ilaçları, antidepresan ilaçları vb. ilaçların kullanımı da bu etkilere dahildir.