Probiyotik Besinler yazımızda probiyotiklerin faydalarını, probiyotik içeren gıdaları, prebiyotik içeren gıdaları ve genel olarak vücuda olan desteklerini yazdık.
Probiyotiklerin Faydaları
Günlük yaşamda yediklerimizden milyarlarca bakteri yutarız. Yediklerimiz ve içtiklerimiz yoluyla iyi ve kötü bakteriler vücudumuza karışır. Kötü bakteriler dışında iyi bakterilere vücudumuzun ihtiyacı vardır. Vücutta iyi bakterilerin fazla olması sağlıklı, uzun ömürlü ve ideal kiloda olmanızı sağlar. Probiyotik bakterilerin vücuda faydaları arasında iştah yönetimini kontrol etmesi de vardır. Karaciğer yağlanmasını azaltır. Kan yağlarının dengelenmesinde rol oynar. İnsülin direncini korumada etkili rol oynar. Bağırsaklarda kolon kanseri oluşmasını engeller. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Ağız ve diş sağlığının korunmasını sağlar. Yaşlanmayı geciktirme özelliği vardır. D vitamini, magnezyum, kalsiyum ve demirin emilimini artırmaktadır. Ruhsal olarak da mutlu olmayı sağlar. Psikolojinizin ve ruh sağlığınızın tamiri için önemli etkileri bulunmaktadır. “Ne yerseniz osunuzdur” sözü burada devreye girmektedir.
Probiyotik Besinler
Anne sütü en önemli probiyotik ve prebiyotik besin gıdasıdır. Turşu, yoğurt, kefir, peynir ve tarhana probiyotik kaynağı zengin gıdalardır. Yoğurdun her gün tüketilmesi gerekir. Bağırsak florası için gerekli bir yiyecektir. Peynirde aynı şekilde her gün tüketilmelidir. Turşunun da evde yapılması gerekir. Ev turşusu probiyotik bakımından oldukça zengindir. Tarhana da oldukça sağlıklıdır. Yemeklerini bolca yapın. En önemli probiyotik kaynağı kefirdir. Kefiri tüketmeye başlayın veya tüketenler mutlaka devam ettirsin. Her gün bir bardak kefir tüketmek size iyi gelecektir. Uzun ömrün sırrı olarak tanımlanmaktadır. Yoğurt ve kefir ekşidikçe probiyotik değerleri artmaktadır.
Prebiyotik Besinler
Probiyotik bakterilerin yiyecekleri prebiyotik besinlerdir. Bu besinleri yiyen bakteriler çok daha iyi performans göstererek sizi çok daha sağlıklı ve dinç birisi haline getirmektedir. Metabolizmanın hızlanmasına da yardımcı olmaktadırlar. Yulaf, muz, kuşkonmaz, elma, sarımsak, soğan, bakliyatlar ve pırasa da prebiyotik bakımdan bolca bulunmaktadır. Muz ve elma lif bakımından yüksek ve tok tutucu gıdalardır. Sarımsak ve soğan antibakteriyel gıdalardır. Yulaf, bakliyatlar ve pırasada aynı şekilde prebiyotik bakımından oldukça zengin gıdalardır. Sağlıklı beslenme menünüze probiyotik ve prebiyotik besinleri dahil etmeyi ihmal etmeyin. Çok fazla yararını göreceksiniz.
Probiyotik Besinler.