Covid-19 Virüsüne Karşı Solunum Yolu Dostu Pekmezler

Covid-19 Virüsüne Karşı Solunum Yolu Dostu Pekmezler yazımızda Covid-19 virüsünün vücudumuza nasıl girdiğini, karbonhidratların bizim için önemini ve pekmezlerin virüslere karşı vücudumuzu nasıl koruduğunu yazdık.
Covid-19 Virüsüne Karşı Pekmezlerin Faydaları
Karaciğer zarar gördüğünde ya da hastalıktan dolayı akciğerler kirlendiğinde hızlı bir şekilde temizlemek gerekir. Organların tamir edilme işi, en başta doktor gözetiminde ve uygun görülen şekilde yapılmalıdır. Bunun yanında bazı gıdaların, özellikle pekmez türlerinin akciğerleri temizlediği, karaciğere takviye yaptığı, zihne enerji sağladığı ve metabolizmayı güçlendirdiği bilinmektedir.
Andız pekmezi, akciğerlerini çok kötü şekilde kullanmış kişiler, bu pekmezin ciğerlerini temizlemede büyük faydası olduğunu görmüşlerdir. Özellikle fakültelerin Gıda Mühendisliği bölümlerinde andız pekmezinin, antioksidan ve antibiyotik özelliklerinin belirlenmesi hususunda tezler hazırlanmıştır.

Covid-19 Virüsünün Sinsiliği ve Savuma Sistemimiz
Bir kişide yaklaşık 10 bin kadar virüs üst solunum yolu ile mukoza epiteli içine dahil olduktan sonra, hasta edecek seviyeye gelmesi için 75 milyarın üzerine çıkması gerektiği genel kabuldür. Bugün baktığımızda 2 milyon enfekte olmuş insandaki toplam virüsün ağırlığı sadece 1 gram civarındadır. Covid-19 virüsü, mikrop saldırısını her aşamada bekleyen vücut koruyucularını geçmede, çok sinsi ve akıllı bir yol kullanmaktadır. Bu virüs kendisini kusursuzca hücrelerin içine monte etmektedir. Uyguladığı taktiklerle hücreyi şaşırtıp kendini fark ettirmiyor. Fark ettirmemesi bir yana, aynı zamanda ve aynı ustalıkla organları, kendini kopyalatan bir virüs fabrikasına çevirebiliyor. Virüslerin hayatlarını inceleyenler bu gerçeği gördüklerinde şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Çünkü virüs, düşmanı olan hücreye kendisini ürettirmektedir.

Tozların ve Mikroorganizmaların Solunum Sistemine Girişi
İnsan vücudu aslında çok fazla gözetim ve koruma altındadır. Mesela aldığımız nefes, burnumuzdan başlayıp akciğerimize ulaşıncaya kadar, içeri girecek düşmanlara dur diyecek koruyucular vardır. İlk bariyer, burun deliklerindeki hava süzücü burun içi sıvılar ve zararlıları filtre eden kıllardır. Solunum yolunu kaplayan mukoza dediğimiz epitel doku, üzeri devamlı nemli ve mukus tabakası ile kaplıdır. Ayrıca bu yapışkan koyu sıvı, epitel hücreleri üzerindeki “cilia” denilen titrek tüycükler vasıtasıyla alveollerden gırtlak ve yatağa doğru adeta eller üzerinde cenaze taşır gibi dışardan üzerine yapışan her yabancı maddeyi, vücut dışına doğru uzaklaştırır. Belli miktara erişince de aksırık veya öksürük ile atar. Böylece, solunum sistemine girmeye çalışan tozların ve mikroorganizmaların ekseriyeti alveollere ulaşmadan dışarı atılmış olur.
Mikroorganizmaların bir kısmı, solunum yolunun ilk bariyerini aşarak, boğaz içi, akciğer ve bronşlara ulaşabilir. Vücut bu durumda adam adama mücadeleye girer. Bağışıklık sistemi ya da vücut savunma sistemi harekete geçer. Makrofaj denilen beyaz kan hücreleri, vücudu istila eden yabancı unsurları yok eder. Bu sürece “fagositoz” denilmektedir. Fagositoz‘un kelime anlamı yemektir. Zararlı bakteri tanımlandıktan sonra hücre duvarına yapıştırılırlar. “Opsonizasyon” denilen işlem ile içeri alınan bakteriler enzimler sayesinde öldürülür.
Her nefes alıp vermede, varlığını bildiğimiz ama kendinden haberdar olmadığımız binlerce canlı, vücut sarayını korumak için kendini feda ediyor. Bizler bu şekilde huzurlu yaşayabiliyor ve insani vazifelerimizi tam yapabiliyoruz.

Savunma Sistemini Güçlendiren Pekmezler
Pekmezler, halk arasında daha çok kan yaptırıcı olarak bilinmektedir. Kan yapımında ara madde olarak kullanılan minerallerin yanında enerji kaynağı olarak bilinen, meyve şekeri, bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlar ve flavonoidler, her pekmezde değişik oranlarda bulunmaktadır. Bunlar, insanda, anti-kanser, antioksidan, anti-viral ve anti-tümör özellikleri ile tedavi yöntemleri arasındadır.
Dut pekmezine baktığımızda, ağız içinde çıkan yaralar (aft-uçuk), Covid-19 gibi virüs kökenlidir. Buna karşı karadut pekmezi ya da dut kurusu yenildiğinde akşamdan sabaha ağız içinin tertemiz olduğu görülmüştür. Dut meyvesinin, virüs enfeksiyonlarına karşı vücudu koruma özelliği vardır.
Özellikle kışın, hem mineral-vitamin deposu hem de enerji kaynağı olması nedeniyle asırlardır pekmezler tüketilmektedir.

Karbonhidratlar
İnsanoğlunun ve diğer bütün mahlukatın gıdası karbonhidratlar, proteinler ve yağlar olarak 3 ana grup altında toplanır. Protein ve yağlar ayrı bir konudur. Karbonhidratlara baktığımızda karbon ve hidratlar yani karbon molekülü ile su molekülü birleşmesinden meydana gelir. Karbonhidratlar, bu kimyasal reaksiyonlar sırasında güneşten aldığı enerjiyi, insan ve diğer canlıların yakıtı olarak şekilde batarya gibi depolayan moleküllerdir. Bütün canlılarda bulunan mitokondri denilen hücre içindeki enerji santralleri, bu molekülleri tekrar ilk haline yani karbon ve suya çevirecek şekilde tasarlanmıştır. Yani karbonhidratlar adeta canlıların güneş pilidir. Sıvı, gaz ve katı, yakıtlarda yaktığımızın hepsi, karbon esaslıdır. Bunların yanmasıyla elde edile enerji, saniye kullanılan enerjinin de temelidir.
Pekmezde yoğun olarak bulunan, glikoz dediğimiz karbonhidrat ve diğer benzeri fruktoz, sakkaroz gibi şekerler, mitokondrilerinin içinde indirgenmesi ve parçalanmasıyla birçok kimyasal reaksiyonlar hızlıca orada olur. Bu şekilde enerji ortaya çıkar. Bu enerji daha çok glikoz yakımından elde edilir ve havaya karbondioksit ve su olarak geri çıkar. Karbondioksit, yeşil bitkilerde su ile tekrar birleştirilir. Güneş enerjisi bu işte kullanılır ve bize diğer yıl yeniden yiyeceğimiz, enerji kaynağımız olan karbonhidratlar hazırlanır. Bu sitemi kuran Hz. Allah’ın, buradaki mükemmelliğine insan hayran kalıyor.
Bahar olduğu zaman bütün nebatat, tek yıllık bitkiler, çok yıllık bitkiler, ağaçların tamamı filizlenir, çiçeklenir. Arkasından yapraklar neşet eder. Milyarlarca kilometrekare yeşil fabrika kurulur. Bunlar, topraktan aldıkları suyu ve mineralleri havadaki karbondioksit ile birleştirip güneş enerjisinin etkisiyle karbonhidratları yapar. Elbette diğer mineralleri, proteinleri, vitaminleri yağlar da yapar. Fakat burada konumuz karbonhidrat olduğu için karbonhidratları teşekkül ettirir ki biz onu meyve şekeri şeklinde alırız. Pekmezler de bunlardan gelir.
Yeteri Kadar Pekmez Tüketmek
Covid-19 virüsünün yaygın olduğu şu günlerde pekmez yemek suretiyle bağışıklık sistemini güçlendirmek, virüs ile mücadelede destek olacaktır. Ancak şifa kaynağı olan pekmezlerin miktarlarını iyi ayarlamak gerekir. Az miktarda alacağımız günlük 2-3 kaşık pekmez, sağlığımız için ve o günkü enerjimiz için yeterli olacaktır. Fazla miktarda alındığında karaciğer yorulur ve vücut hepsini kullanamadığı için depo edecektir. Bu sebeple, yeteri kadar pekmez yenmelidir.

Covid-19 Virüsüne Karşı ve Genel Olarak Pekmezlerin Şifaları
Siyah üzüm pekmezi, romatizmal hastalıklarda tavsiye edilmektedir. Ayrıca siyah üzüm çekirdeği ekstratları, kanser dahil birçok hastalıkta kullanılmaktadır. Kara üzümün, kalp hastalıkları, koroner kalp hastalıkları ve kanser gibi ölüm oranı yüksek hastalıkları önlediği ve bu hastalıkları tedavi edici özelliği olduğu yapılan çalışmalarda görülmüştür. Kansızlık ve trombosit düşüklüğü içinde tavsiye edilmektedir. Bu trombosit düşüklüğü kanama hastalıklarından, ITP dediğimiz İdiyopatik Trombositepanik Purpura şeklinde ifade ettiğimiz hastalıkta veya sonradan oluşmuş kemik iliğinin baskılanması, kimyasallar sebebiyle kansızlık yaşayan hastalarda siyah üzüm pekmezi tavsiye edilmektedir.
Keçiboynuzu-Harnup pekmezi, özellikle nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda tesirlidir. A, B ve E vitaminleri bakımından zengindir ve içinde bol miktarda potasyum, kalsiyum, fosfor bulunur. Dolayısıyla besin değeri bir hayli yüksektir. Zayıflık çekenlerin iştahını açar, gelişim çağındaki çocuklara destek olur. Ayrıca keçiboynuzu pekmezi, erkeklerdeki kısırlık tedavisinde tavsiye edilmektedir.
Karadut pekmezi, ağız içi yaraların tedavisinde kullanılmaktadır. Anti-tümör etkisiyle kanser hücrelerini yendiği de gözlemlenmiştir. Dut, bağışıklık sistemini güçlendirir. Ağız yarası aftlar ve behçet hastalıklarında destek gıdası olarak tavsiye edilir.
Pancar pekmezi, kan yapıcıdır ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Karaciğeri kuvvetlendirir, mide ve bağırsakları çalıştırır.
Andız pekmezi, yoğun olarak buruk bir tada sahiptir. Bunun sebebi ise içerdiği yüksek miktardaki fenolik bileşiklerdir. Fenolik bileşenler, virüslere karşı savaşta tesirlidir. Covid-19 virüsüne karşı andız pekmezi de önemli gıda desteği sağlamaktadır.
Covid-19 Virüsüne Karşı Solunum Yolu Dostu Pekmezler-Dr. İzzet Mısırlı-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.