Bağışıklık Sisteminizi Korumanıza Destek Sağlayacak En İyi 5 Çay
Bağışıklık Sisteminiz İçin Çay İçin
Sıcak bir fincan çayın rahatlatıcı bir yanı var. Çay içmek sinirlerimi yatıştırır ve rahatlık sağlar, bu yüzden sabahlarıma her zaman bir fincan sıcak yasemin çayı ile başlarım. Çay, lezzetinin ötesinde, bağışıklık sistemini desteklemek de dahil olmak üzere birçok sağlık yararına ev sahipliği yapıyor.
Vücudunuz sürekli olarak metabolizma ve egzersizin yan ürünleri olan serbest radikallerle savaşıyor. Normal şartlar altında vücudunuz bu serbest radikallerle başa çıkabilir, ancak yaşlanma, beslenme alışkanlıkları, sigara içme ve bazı çevresel faktörler bağışıklık sisteminize zarar verebilir. Zamanla, bu serbest radikaller hücrelerinize zarar veren oksidatif strese neden olabilir, bu da onları daha az verimli hale getirir, böylece kronik hastalık, hastalık ve erken yaşlanma riskinizi artırır.
Neyse ki, çaydaki antioksidanlar, özellikle polifenoller, serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasarı önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olabilecek güçlü bitki bileşikleridir. Bol miktarda antioksidan almak da sağlıklı bir bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, çayda bulunan antioksidanların türleri ve konsantrasyonları, çay çeşidine ve çayın nasıl yetiştirildiğine ve işlendiğine bağlı olarak değişir.
Bağışıklık Sisteminizi Korumanıza Destek Sağlayacak En İyi 5 Çay Listesi
Bir çay aşığı mısınız ve hangi çayların bağışıklık sisteminizi en iyi durumda tutmanıza yardımcı olabileceğini merak ediyor musunuz? Şanslısın; bir demlik çay demleyin ve en iyi beş seçeneğimi öğrenmek için okumaya devam edin. Bağışıklık Sisteminizi korumanıza yardımcı olacaklardır.
1. Bağışıklık Sisteminizi Korumanıza Yardımcı Matcha Çayı
Geleneksel çaylar, matcha çayı dışında çay yapraklarının yutulmasını içermez. Matcha, Japon kültürünün bir parçası olan ancak dünya çapında popülerlik kazanmış bir yeşil çay türüdür. Yeşil çay ve matcha yeşil çay arasındaki fark, yeşil çay bitkisinin hasattan birkaç hafta önce güneş ışığından uzakta yetiştirildiği yetiştirme ve işlemede yatmaktadır. Daha sonra yaprakların damarları ve sapları çıkarılır ve çay yaprakları toz haline getirilir.
Matcha’nın antioksidanlar, özellikle de bir tür polifenol olan kateşinler açısından zengin olduğu bilinmektedir. Matcha’da bulunan belirli kateşin türleri, konsantrasyonda diğer bazı yeşil çaylardan 137 kat daha fazla olabilir. Kateşinler, çayda bulunan ve serbest radikallere karşı savaşarak iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek bir maddedir. Ve bu hücre hasarını minimumda tutmak, kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
Matcha toz bir çay olduğu için çay yaprağının tüm besinlerini tüketmiş olursunuz. Bu nedenle, mevcut kafein miktarı da bir fincan normal demlenmiş yeşil çaydan önemli ölçüde daha yüksek olacaktır. Bununla birlikte, sağlık yararlarından yararlanmak için sadece az miktarda matcha tozuna ihtiyacınız olacak.
Tüm çaylar arasında matcha çayı çok yönlülüğü nedeniyle favorimdir. Bir fincan matcha çayını, bir çay kaşığı veya iki adet matcha tozunu sıcak su ile ekleyerek kolayca hazırlayabilir veya buz eklenmiş soğuk bir içecek olarak tüketebilirsiniz. Farklı bir dokunuş için süte ekleyerek matcha latte ve smoothie’ler, pudingler, kekler ve kekler yapabilirsiniz.
2. Beyaz Çay
Kafein tüketiminizi alt uçta tutmak istiyorsanız, gümüş iğne ve beyaz şakayık gibi beyaz çaylar bazı alternatiflerdir.
Menşei Çin ve Hindistan olan beyaz çay, yeşil çaydır ancak ince beyaz tüylerle kaplı genç yapraklar ve tomurcuklar olarak hasat edilir. Beyaz çay, gerçek çay çeşitleri arasında en az işlenen; Oksidasyon çay yapraklarının rengini ve lezzetini koyulaştırabileceğinden, oksidasyonu en aza indirmek için hasattan sonra kısa bir süre güneşte kurutulur. Yeşil çay ve matcha çayı ile karşılaştırıldığında, beyaz çay genellikle %15 daha az kafein ve çeşidine bağlı olarak, sanki bahçeden yeni gelmiş gibi, narin ve hafif bir lezzet sunar.
Minimal işlenmiş, kateşinler gibi antioksidan bileşikleri yüksek oranda tutulur. Araştırma beyaz çayda bulunan yüksek antioksidan konsantrasyonunun, serbest radikallerden hücre hasarına karşı koruyarak kanserin önlenmesinde rol oynayabileceğini bulmuştur.
3. Goji Berry Çayı
Kafeinsiz çaylar arıyorsanız, en iyi seçimlerimden biri goji berry çayı olacaktır. Goji berry çayı gerçek bir çay değildir ancak rengi çayın rengine benzediği için çay olarak adlandırılır.
Büyürken annem geleneksel Çin çorbalarına her zaman kurutulmuş goji meyveleri koyardı. Kurt üzümü olarak da bilinen bu meyvelerin göze iyi geldiğini söyledi. Kayıtlı bir diyetisyen olana kadar sağlığa faydalarının annemin benimle paylaştığının ötesinde olduğunu keşfettim. Bu minik kırmızı meyveler tıbbi ve antioksidan bağışıklığı iyileştirebilecek özellikleri var ve kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi kronik hastalıklara karşı korumaktadır.
Goji berry’yi vazgeçilmez çaylarımdan biri yapan şey, bol miktarda A vitamini içermesidir. Her 5 yemek kaşığı (28 gram) meyve suyu kurutulmuş goji meyveleri bir günde ihtiyacınız olan A vitamini miktarının üç katını içerir. A vitamini cilt ve ağız, mide, bağırsak ve akciğerlerdeki dokuları sağlıklı tutarak bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde ve vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasında önemli rol oynar.
Gerçekçi olsa da, çayınızı demlemek için kullandığınız 5 yemek kaşığının tamamını yemediğiniz sürece, goji berry çayından günlük önerilen A vitamini alımını aşmanız pek olası değildir. Lezzet dolu bir fincan yapmak için 1 ila 2 çay kaşığı tepeleme olmayan kuru goji berry sıcak su ile ekleyip 10-15 dakika demlenmesi yeterlidir. Olduğu gibi içirin veya damak zevkinize göre tatlandırın. Berrylerin aromasını ortaya çıkarmak için bir dilim zencefil de ekleyebilirsiniz.
4. Hibiskus Çayı
Potansiyel olarak bağışıklık destekleyici özellikler de sağlayan ekşi tadı olan bir çay mı arıyorsunuz? Hibiskus çayını denemek isteyebilirsiniz.
Hibiskus çayı, kurutulmuş ebegümeci çiçek yaprakları, sepals ve yaprakların bir karışımıdır. Çiçekler farklı renklerde gelir, ancak kırmızı çeşidi genellikle bitkisel takviyelerde kullanılır. Zengin antioksidan içeriği, özellikle antosiyaninler, bitkiye kırmızı, mavi ve mor renkleri verir. Antosiyaninler hücre zarlarını güçlendirerek, onları daha az gözenekli ve serbest radikallere karşı savunmasız hale getirerek hücreleri, dokuları ve organları koruyabilir.
Hibiskus çayı, gevşek çay olarak, çay poşetlerinde veya diğer malzemelerle birlikte çay karışımının bir parçası olarak satılmaktadır. Bir bardağın tadını çıkarmak için beş dakika demlendirin, süzün ve tatlılığını damak tadınıza göre ayarlayın. Yine de kızılcık seviyorsanız, şekersiz ebegümeci çayı size bunu hatırlatacaktır. Hibiskus-Goji çayı bu süper sağlıklı çaylardan ikisini bir arada deneyebilirsiniz.
5. Zerdeçal Çayı
Zerdeçal, yemek pişirmede baharat olarak kullanılır ancak zerdeçal kökünden rendelenen toz suya eklendiğinde çay olarak da tüketilebilir.
Zerdeçal, en iyi turuncu-sarı rengini veren aktif bir bileşen olan kurkumin ile bilinir. Kurkuminin bağışıklık sistemini desteklediğine inanılıyor. Bağışıklık sistemi hücrelerinin ve kansere neden olan hücrelerin büyümesinin düzenlenmesi ve iltihabı azaltmak için işe yaramaktadır. Vücutta insanlar için faydalı olabilecek artrit ve diğer inflamatuar durumlar için de faydalıdır. Ayrıca antiviral ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu belirtilmiştir ve bazı kültürlerde geleneksel olarak ağrıyı gidermek için kullanılır. Soğuk algınlığı ve grip içinde kullanılmaktadır.
Bu Güney Asya yerli köksapı keskin, dünyevi ve acı bir tat verir, bu nedenle çay yapmak için çok fazla şeye ihtiyacınız yoktur. 2 bardak suya ½ çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyin ve karışımı kaynatın. Ardından, ısıyı azaltın ve 5 ila 10 dakika kaynamaya bırakın. Çayınıza daha asidik bir tat vermek için öğütülmüş tarçın veya bir veya iki dilim limon ekleyerek çayınızı renklendirebilirsiniz.
Sonuç Olarak
Çay içmek sağlık yararları sağlayabilir ve bazı çay türleri bağışıklığı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu beş çay, özellikle hücrelerinizi korumaya, sağlıklı bir bağışıklık sistemini desteklemeye ve çok daha fazlasına yardımcı olan antioksidanlarla doludur. Goji berry, ebegümeci ve zerdeçal gibi bazı bitki çayları tıbbi özellikler içerdiğinden, ilaç kullanıyorsanız, hamileyseniz veya emziriyorsanız tüketmeden önce sağlık uzmanınızla konuşun.
Bağışıklık Sisteminizi Korumanıza Destek Sağlayacak En İyi 5 Çay-Kaynak: Novella Lui, RD, MHSc–eatingwell.com