Ekonomi ve ParaHaber

Hatay’ın Gerileyen Ekonomisi

Hatay‘ın Gerileyen Ekonomisi yazımızda Suriye’de çıkan savaş nedeniyle Hatay’ın ekonomisinin kötü gitmesini ve Hatay’a yerleşen Suriyelilerin oluşturduğu sorunları yazdık.

Hatay’ın Gerileyen Ekonomisi

Hatay‘ın denize kıyısı olması ve Orta doğu ülkelerine komşu olması itibariyle ekonomide kendi kendine yetebilen bir şehirdi. Krizlerden pek de etkilenmiyordu. Hatay’ın ekonomisi gün geçtikçe kötüleşmeye başladı. Hatay’ın uzun çarşısına günlük olarak 750.000 dolarlık bir para harcanırdı. Bu harcamalar turistik harcamalar oluyordu. Şuanda ise 50.000 dolarlık bir harcama yapılmaktadır. Yaş sebze ve meyve ihracatında Türkiye’de 3.sırada olan Hatay’ın bu ihracat kalemi de şuanda durmuş vaziyettedir. Tır filosu bakımından Türkiye’nin en büyük 2. filosuna sahip iken şuanda 4-5 sıralara gerilemiş vaziyettedir. Suriye’nin hemen yanında olduğu için Hatay’a savaş korkusuyla yaklaşılmaktadır. Savaşın Hatay’da da yaşanıldığına yabancılar inanmaktadır. Ülkemiz halkı da Hatay’da bir savaş olduğuna inandığı için Hatay’ı ziyaret etmekten kaçınıyor. Savaş neticesinde Hatay’ın ekonomisi gittikçe kötü gidiyor. Turizm sektörü, lojistik sektörünün daralmasına ve ihracat, ticaret hacminin küçülmesine neden oldu.

Hatay'ın Gerileyen Ekonomisi-Uzun Çarşı
Uzun Çarşı

Suriyeli Mültecilerin Hatay Ekonomisine Etkisi

Özellikle de Suriye’den gelen 500000 Suriyeli göçmen Hatay’da kalmaktadır. Çoğu çocuk yaşlarda olduğu için hem tüketiyorlar hem üretiyorlar. Suriyeliler daha ucuza çalıştıkları için Türk gençleri işsiz kaldı. Ev kiraları da kalabalık nüfus nedeniyle 200-300 liradan 1000 liralara kadar çıktı. İş bulmakta zorlanan gençler artık eski aldıkları paralarda işler bulamayıp düşük paralarla çalışmak durumunda kaldı. Bazılarının sigortaları bile yapılmadan çalışmaktadır. Savaşın yapıldığı Suriye’nin hemen yanında olduğu için Hatay’da yatırımlarda durma noktasına gelmiştir. 6-7 yıllık bir savaş ekonomisi Hatay’ın kötü gidişine neden oldu.

Hatay'ın Gerileyen Ekonomisi
Hatay

Devletin Hatay’ın teşvik bölgesi kapsamını yükseltmesi gerekiyor. Suriye vatandaşını barındıran şehirlerimizi yapılan teşviklerden Hatay’ın da fazlaca alması gerekiyor. Hatay’da her 4 kişiden 1’i Suriyeli’dir. Eskiden teşvik bölgesinde 4. bölgede olan Hatay’ın şuanda 5. bölgeye çıkarılması istenmektedir. Hatay’a gelen Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşılamak için Belediyenin daha fazla devlet tarafından desteklenmesi gerekiyor. Şuanda 3 kişilik bir yardım alan Belediye bu yardımları 4 kişiye pay etmek zorunda kalıyor. Ayrıca temel ihtiyaçları su, çevre temizliği, elektrik gibi durumlarında sağlanması Belediyenin üzerine kalıyor. Devlet tarafından yapılan yardımların kişi sayısına göre yapılması istenmektedir. Turizm, taşımacılık ve tarım alanlarında gelişmelere hız verilmesi gerekiyor.

Hatay’ın Gerileyen Ekonomisi-Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’la yapılan röportajdan yararlanılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir