Suriye lideri Esad, Türkiye ve Arap Dünyasıyla Daha Yakın İlişkilere Yönelik Beklentileri Bastırıyor
Suriye lideri Esad, Türkiye ve Arap Dünyasıyla Daha Yakın İlişkilere Yönelik Beklentileri Bastırıyor
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Çarşamba günü, Şam‘ın Arap Birliği üyeliğinin Mayıs ayında geri getirilmesinden bu yana televizyonda yayınlanan ilk röportajında, ülkesinin Arap dünyasıyla yenilenen bağlarına ilişkin beklentileri bastırdı.
Çarşamba günü Şam’da Sky News Arabia‘ya yaptığı açıklamalarda Esad, Ankara’nın birliklerinin isyancıların elindeki kuzeybatı Suriye’den çekilmesi konusundaki anlaşmazlık nedeniyle Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir görüşmenin gerçekleşemeyeceğini de söyledi.
57 yaşındaki Esad, 2011’de kendisine karşı patlak veren gösterileri bastırdığı için büyük ölçüde tecrit edilmişti, ancak Şubat ayında Suriye ve Türkiye’yi vuran ölümcül deprem, Arap dünyası ve Ankara ile bağların yeniden başlamasını hızlandırdı.
Çarşamba günü Esad, Erdoğan’la bir zirve de dahil olmak üzere her iki yol için de beklentileri düşürüyor gibi görünüyordu.
Esad, “Hedefimiz (Türkiye’nin) Suriye topraklarından çekilmesi, Erdoğan’ın amacı ise Türkiye’nin Suriye’deki işgalinin varlığını meşrulaştırmaktır” dedi. Dolayısıyla görüşme Erdoğan’ın şartlarında gerçekleşemez.”
“Erdoğan’la neden buluşalım? İçecek içmek için mi?”
‘MANTIKSIZ’ SUÇLAMALAR
Esad, Arap Birliği’nin Mayıs ayında Cidde’deki zirvesinde sıcak bir şekilde karşılandı ve burada Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile de görüştü.
Arap dünyasından ne beklediğinin sorulması üzerine Esad, “Bekleyemiyorum, umut edebilirim” dedi ve “Normalleşmeye başlayan bu ilişkilerin ekonomik sonuçlara yol açmasını beklemek gerçekçi değil” dedi.
Yerel para biriminin tüm zamanların en düşük seviyelerine düşmesi, yaptırımların sıkılaştırılması, komşu Lübnan’ın mali çöküşü ve kuzeydoğudaki petrol üreten bölgelerinin çoğunun kaybının ardından Suriye ekonomisi zor durumda.
Esad, kötüleşen yaşam koşullarının, sayıları milyonları bulan yerinden edilmiş Suriyelileri anavatanlarına dönmekten caydırdığını söyledi.
Arap devletleri, daha yakın ilişkiler karşılığında gelişen bir uyuşturucu ticaretini – özellikle de amfetamin benzeri uyuşturucu kaptagonunu – dizginlemesi için Suriye’ye baskı yaptı.
Esad, Suriye devletini uyuşturucu kaçakçılığına karışmakla suçlamanın “mantıksız” olduğunu söyledi ve ülkesinin bununla mücadelede Arap devletleriyle “ortak çıkarları” olduğunu da sözlerine ekledi.
Esad’ın kardeşi Mahir de dahil olmak üzere üst düzey Suriyeli yetkililer, uyuşturucu kaçakçılığına karıştıkları iddiasıyla son aylarda ABD ve Avrupa Birliği’nden yeni bir dizi yaptırımla karşı karşıya kaldı.
Bu önlemler, Suriye’ye yönelik şimdiye kadarki en sert ve en geniş yaptırımlar olarak görülen 2020 Sezar Yasası’na eklendi.
Esad, “Sezar Yasası şüphesiz bir engeldir, ancak bu yasayı çeşitli şekillerde aşmayı başardık” dedi. Suriye’nin ABD ile “aralıklı” görüşmelerde bulunduğunu ancak onlardan herhangi bir sonuç beklemediğini söyledi.
On yıl önce Suriye’de haber yaparken kaybolan ABD’li gazeteci Austin Tice’den bahsetmedi. Washington, kaderi konusunda Şam ile görüşüyor.
Suriye lideri Esad, Türkiye ve Arap Dünyasıyla Daha Yakın İlişkilere Yönelik Beklentileri Bastırıyor-Kaynak: reuters