Dünyanın En Tehlikeli 25 Ülkesi Hangileridir?

Dünyanın En Tehlikeli 25 Ülkesi Hangileridir?

Genel olarak, Kuzey Amerika ve Avrupa, dünyadaki nispeten en istikrarlı ve en düşük suç bölgeleridir. Çoğu, çok güçlü ve istikrarlı siyasi ve yasal kurumların, sosyal uyumun yanı sıra ekonomik fırsatlar ve refahın bir sonucudur. Öte yandan, Afrika, Orta Doğu ve Latin Amerika, çeşitli sosyal ve politik sorunları olan nispeten daha değişken bölgelerdir.

Dünyanın bazı bölgelerinin diğerlerinden daha tehlikeli olmasının birkaç nedeni vardır. Bazı ülkelerde suç oranı yapısal bir sorundur, kanun ve düzenin başarısızlığıdır. Diğerlerinde, iç savaşlar ve siyasi istikrarsızlık gibi tamamen farklı nedenlerden kaynaklanan tehlikeler var. Ancak çoğu durumda hem suç hem de siyasi istikrarsızlığı aynı yerde bulursunuz.

GlobalEconomy’deki siyasi istikrar, birincisi aşırı istikrarsızlığı ve ikincisi en yüksek istikrarı temsil eden -2,5 ila 2,5 arasında bir ölçekte ölçülür. Suç oranı ise Dünya Nüfus İncelemesi’nde 0-100 arasında bir ölçekte ölçülmekte olup, 0 suç yokluğunu ve 100 en yüksek suç seviyesini temsil etmektedir.

Dünyanın En Tehlikeli 25 Ülkesi

25. Kenya

Siyasi İstikrar Puanı: -1.12

Kenya, siyasi istikrar açısından zayıf olan bir Afrika ülkesidir. 61.73 gibi yüksek bir suç oranı puanına sahiptir. Ülke, ağır insan hakları ihlalleriyle dolu bir geçmişe sahip etnik şiddete batmış durumdadır.

24. Burkina Faso

Siyasi İstikrar Puanı: -1.19

Burkina Faso, Batı Afrika’da yer almaktadır. Ülke, IŞİD ve El Kaide dahil olmak üzere çeşitli terör gruplarının terör saldırılarının hedefi olmuştur. Sonraki grubun ülkede daha güçlü bir yeri var ve düzenli olarak hükümet güçlerine ve sivillere karşı terörist saldırılar gerçekleştiriyor. Siyasi istikrar ölçeğinde alt sıralarda yer alıyor ve Dünya Bankası’na göre 100.000 vatandaş başına 1.25 cinayet suç oranına sahiptir.

23. Burma

Siyasi İstikrar Puanı: -1.26

Myanmar olarak da bilinen Burma, bölgedeki en düşük siyasi istikrar puanı olan -1,26 olan bir Güneydoğu Asya ülkesidir. Ülke içi suç oranı puanı 46,93’tür. Suç oranının ılımlı olmasına rağmen, ülke siyasi derinden istikrarsız olan birçok agresif askeri ile çökertme Rohingya Müslümanlar üzerinde uygulanmaktadır. Aynı zamanda mezhep çatışmalarına batmış durumda ve şiddetler nedeniyle binlerce insanın komşu ülkelere kaçmasına neden olmuştur.

22. Etiyopya

Siyasi İstikrar Puanı: -1.28

Etiyopya, Afrika Boynuzu’nda bulunan bir Afrika ülkesidir. 49.23 suç oranı puanı var. Ülkede Oromo, Gedeo ve etnik Somaliler gibi farklı gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle siyasi istikrarsızlık yaşanıyor. Öte yandan ülkede Fano, Boko Haram ve El-Şebab gibi hükümete meydan okuyan çeşitli milis ve terör grupları da var.

21. Çad

Siyasi İstikrar Puanı: -1.34

Çad, Afrika’da karayla çevrili bir ülkedir. Aynı zamanda kıtanın en büyük 5. ülkesidir. Numbeo’ya göre siyasi istikrar açısından zayıf ve suç oranı 65’tir. ABD ve Avustralya gibi çeşitli ülkeler, terör saldırıları ve 11 Nisan’daki genel seçimlerin ardından isyancılar ve hükümet arasındaki şiddetli çatışmalar nedeniyle vatandaşlarını Çad’ı ziyaret etmeleri konusunda uyarmaktadır.

Sıtma Hastalığının Ölümcül Etkisi Afrika

20. Nijer

Siyasi İstikrar Puanı: -1.40

Nijer (Nijerya ile karıştırılmamalıdır), dünyanın en tehlikeli 25 ülkesi listesine giren başka bir Afrika ülkesidir. Siyasi istikrar açısından zayıftır. Osac, Nijer’i suç oranı açısından 3. seviyede not ediyor ve ABD vatandaşlarına ülkeye seyahatlerini yeniden gözden geçirmelerini tavsiye ediyor. Nijer ayrıca etnik şiddet, iç çatışmalar ve terörizm gibi bazı Afrika ülkelerinde en yaygın sorunlardan bazılarına sahiptir.

19. Ukrayna

Siyasi İstikrar Puanı: -1,52

Ukrayna, 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ardından Donbass bölgesinde hükümet ile Rus yanlısı ayrılıkçılar arasında iç savaşa saplanmış bir Doğu Avrupa ülkesidir. Savaş, ülkenin siyasi istikrarını bozmuş ve suç oranını artırmıştır. İkincisi 48.84’te ve önceki 5 yıla göre yükseldi.

18. Kamerun

Siyasi İstikrar Puanı: -1,56

Kamerun, dünyanın en tehlikeli 25 ülkesi listesine giren bir Afrika ülkesidir. Diğer Afrika ülkelerinde yaygın olan aynı sorunlardan muzdariptir. OSAC’a göre ülkede suç oranı yüksek.

17. Lübnan

Siyasi İstikrar Puanı: -1.64

Lübnan, siyasi istikrar konusunda zayıf bir geçmişe sahip bir Orta Doğu ülkesidir. Suç oranı 44.07’de ılımlı olmasına rağmen, terörizm tehdidi özellikle Suriye İç Savaşı’ndan sonra giderek artıyor. Ek olarak, ülke, ABD ve Kanada gibi ülkeler tarafından terör örgütü olarak tanımlanan kötü şöhretli silahlı grup Hizbullah’a da ev sahipliği yapıyor. Yani Amerikalı ve Kanadalı turistler için potansiyel bir tehdit olmaktadır.

16. Burundi

Siyasi İstikrar Puanı: -1.65

Burundi, siyasi olarak istikrarsız bir Afrika ülkesi ve OSAC, ülkenin genel olarak güvensiz olduğunu bildiriyor ve onu 3. seviyede not ediyor ve yolculara ülkeye seyahat etmeyi yeniden düşünmelerini tavsiye ediyor.

Afrika'daki Ölümlere Benzinin Etkisi-Ölümler

15. Sudan

Siyasi İstikrar Puanı: -1.67

Sudan, politik olarak derinden istikrarsız olan başka bir Afrika ülkesidir. Sudan, OSAC tarafından 3. seviyede derecelendirildi ve konsey, insanları ülkeye seyahat etmeyi planlıyorlarsa yeniden düşünmeye çağırıyor. Ülkede sivil huzursuzluk, terörizm ve yüksek suç yaygın.

14. İran

Siyasi İstikrar Puanı: -1.70

İran, ABD vatandaşları için özellikle tehlikelidir ve ABD Dışişleri Bakanlığı ülkeye seyahat etmemeyi tavsiye ediyor. OSAC, ülkeyi tehdit düzeyi 4 olarak derecelendirir ve ayrıca ABD vatandaşlarının keyfi tutuklama ve gözaltına alma potansiyel tehdidi nedeniyle ülkeye seyahat edilmemesini şiddetle tavsiye eder. İran’ın suç oranı 48’dir.

İran, Amerika Birleşik Devletleri’ne karşı çok saldırgan ve bu nedenle Amerika Birleşik Devletleri’nin bir savaş çıkması durumunda çeşitli acil durum planları var.

13. Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Siyasi İstikrar Puanı: -1.81

Demokratik Kongo Cumhuriyeti, çok kötü bir siyasi istikrar durumuna sahip bir Afrika ülkesidir. Ülkede sivil huzursuzluk, terörizm ve şiddet suçları çok yaygın. The Guardian, tecavüzün bir taktik olarak kullanılması nedeniyle dünyanın kadınlar için en tehlikeli yeri olarak nitelendirdi. OSAC ayrıca ülkeyi ziyaret etmek için tehlikeli bir yer olduğu için 3. düzeyde derecelendirir.

12. Nijerya

Siyasi İstikrar Puanı: -1.93

Nijerya, diğer Afrika ülkeleri gibi çok benzer sorunları olan bir başka Afrika ülkesidir. Nijerya’da suç oranı 63.27 ile yüksek durumdadır.

11. Mali

Siyasi İstikrar Puanı: -2.15

Dünyanın en tehlikeli 25 ülkesi listesindeki bir başka Afrika ülkesi olan Mali, siyasi istikrarsızlık, terör, sivil huzursuzluk ve suçla dolu. OSAC, Mali’yi tehdit düzeyi 4 olarak değerlendirdi ve ABD vatandaşlarını güvenlik endişeleri nedeniyle ülkeye seyahat etmemeye çağırdı. Ülkede Boko Haram ve El-Şebab başta olmak üzere birçok terör örgütü faaliyet gösteriyor.

Afrika'daki Ölümlere Benzinin Etkisi-Çocuklar

10. Orta Afrika Cumhuriyeti – Dünyanın En Tehlikeli 25 Ülkesi

Siyasi İstikrar Puanı: -2.18

Orta Afrika Cumhuriyeti, Afrika kıtasındaki başka bir ülkedir. -2.18’lik bir siyasi istikrar puanına sahip, bu da ülkenin derinden istikrarsız olduğu anlamına geliyor. OSAC, bunu 4. tehdit seviyesine yerleştirdi ve ABD vatandaşlarını ülkeye seyahat etmeyi yeniden gözden geçirmeye çağırdı.

9. Irak

Siyasi İstikrar Puanı: -2.56

Irak, yıllarca süren çatışmalarla parçalanmış bir orta doğu ülkesidir. Ülke şimdi kendini yeniden inşa ediyor olsa da, henüz kargaşadan çıkmadı. ABD 2003 yılında ülkeyi işgal etti ve Lockheed Martin Corporation, Northrop Grumman Corporation, General Dynamics Corporation, Raytheon gibi şirketler tarafından üretilen gelişmiş silahlarla Baasçı Hükümeti hızla alt etti.

Daha sonra, El Kaide ABD ile savaşmak ve yerel gençliği radikalleştirmek için dört bir yandan atladı ve bir isyan yarattı. Sünnilerin ve Şiilerin önemli varlığı nedeniyle, ülke aynı zamanda paralel bir mezhep savaşına da girdi. İslam Devleti, ABD güçlerinin geri çekilmesinin ardından ülkede bir yer edindi. Ancak ABD ülkeye geri döndü ve yerel güçlerin yardımıyla IŞİD’i kovdu, ancak ülke hala bu grupların isyancı varlığını koruyor. Yıllarca süren çatışmalar da ülkeyi giderek daha istikrarsız hale getirdi.

Dünyanın En Tehlikeli 25 Ülkesi

8. Afganistan

Siyasi İstikrar Puanı: -2.65

Afganistan, Orta ve Güney Asya’nın kavşağında yer almaktadır. Ülke, savaş ağaları tarafından kontrol edilen çok sayıda kabile ve hizip tarafından sürekli iç çekişme ile on yıllardır bir savaş durumunda. ABD 2001 yılında Afganistan’ı işgal etti ve Lockheed Martin Corporation, Northrop Grumman Corporation, General Dynamics Corporation gibi şirketler tarafından geliştirilen gelişmiş silah ve ateş gücünün yardımıyla Taliban hükümetini hızla devirmeyi başardı.

Bununla birlikte, yıllar süren ulus inşasından sonra bile, ülkenin yarısı Taliban’ın kontrolünde ve geri kalanı hükümetin kontrolünde olmak üzere hala parçalanmış durumda. Ziyaret edilmesi tehlikeli bir ülke çünkü hizipçilik ve zayıf devlet otoritesi nedeniyle suç ve kanun kaçakları gelişiyor. Afganistan’ın suç oranı 76.97’dir.

7. Yemen

Siyasi İstikrar Puanı: -2.77

Yemen, Suudi destekli Yemen Hükümeti ile Husi İsyancıları arasında devam eden bir iç savaşın yaşandığı bir orta doğu ülkesidir. Ülke ayrıca Arap Yarımadası’ndaki AQAP veya Alqaeda’ya da ev sahipliği yapıyor. Suudi Ordusu, Lockheed Martin Corporation, Northrop Grumman Corporation, General Dynamics Corporation, Raytheon Technologies Corporation ve The Boeing Company, Suudi hükümetine savaş çabalarında çeşitli silahlar sattı. OSAC, Yemen’i tehdit düzeyi 4 olarak değerlendiriyor ve vatandaşları ülkeye seyahat etmemeye çağırıyor.

6. Papua Yeni Gine

Siyasi İstikrar Puanı: -0.83

Papua Yeni Gine, Okyanusya’da bir ülkedir. Papua Yeni Gine, Venezuela’nın hemen ardından dünyadaki en yüksek suç oranına sahip 2. ülkedir. 84.04 suç oranı puanına sahiptir. Ülke politik olarak da çok istikrarlı değil. Farklı dillere ve aşiret zihniyetine sahip binlerce aşiretten dolayı milli birlik zayıftır.

Dünyanın En Tehlikeli 25 Ülkesi Honduras

5. Honduras

Siyasi İstikrar Puanı: -0.53

Honduras, Orta Amerika’da bir ülkedir. Suç oranı dünyadaki en yüksek 5. ülkedir. 76,65 gibi yüksek bir suç oranı puanına sahip ve bu da onu dünyanın en güvensiz 25 ülkesi listesinde en üst sıralarda yapıyor. Aynı zamanda siyasi kaos ve askeri darbeler geçmişiyle dünyanın en şiddetli ülkeleri arasında sayılıyor. Ancak, cinayet gibi şiddet içeren suçlar ülkenin çoğu yerinde yaygındır. 

4. Venezuela

Siyasi İstikrar Puanı: -1.45

Venezuela, Güney Amerika’da siyasi istikrar konusunda çok kötü bir geçmişe sahip sosyalist bir ülkedir. OSAC’a göre 100.000 kişi başına 60,3 şiddetli ölümle dünyanın herhangi bir yerindeki en yüksek cinayet oranlarından birine sahip. Ayrıca Dünya Nüfus İncelemesine göre 84.36 ile dünyadaki en yüksek suç oranına sahiptir.

3. Somali

Siyasi İstikrar Puanı: -2.38

Afrika’da dünyanın en tehlikeli 25 ülkesi listesine giren bir diğer ülke de Somali. Somali’de yüksek suç oranı ve yüksek düzeyde siyasi istikrarsızlık var. Ülkenin terör, iç çekişme ve suçla ilgili sorunları var. OSAC, ülkeyi tehdit düzeyi 4 olarak derecelendirir ve vatandaşları ülkeye seyahat etmemeye teşvik eder. Alqaeda, Al-Shabab, Boko Haram ve ISIS gibi çeşitli terörist grupların Somali’de bir dayanağı var.

2. Libya

Siyasi İstikrar Puanı: -2.38

Libya, dünyanın en kötü iç çekişmelerinden bazılarını yaşayan bir Kuzey Afrika ülkesidir. Gezegendeki en tehlikeli 25 ülke söz konusu olduğunda şüphesiz en iyi ülkelerden biri. Arap Baharı sırasında Libya’nın eski diktatörü Muammer Kaddafi’nin devrilmesi ve öldürülmesinin ardından ülke kaosa sürüklendi. Çeşitli kabilelere sahip bir ülke olan Libya, ülkenin kontrolü için çeşitli hizipler, silahlı gruplar, milisler ve terör örgütleriyle mücadele ediyor. Bu nedenle ziyaret edilmesi tehlikeli bir yer ve 62,27 suç oranı yüksek bir yer.

Müslümanlara Yapılan Eziyet

1. Suriye – Dünyanın En Tehlikeli 25 Ülkesi

Siyasi İstikrar Puanı: -2,73

Suriye’de hem yüksek düzeyde siyasi istikrarsızlık hem de suç var. Sadece suç söz konusu olduğunda, Suriye 67,42 puanla dünyanın en yüksek 10. suç oranına sahip. 2011’de Esad Hükümeti’nin Arap Baharı sırasında protestoları şiddetle bastırmasıyla ülke tam teşekküllü bir iç savaşa girdi. Yıllarca süren iç savaş, ülkeyi ülkenin farklı bölgelerini kontrol eden çeşitli hiziplerle hırpaladı. Hal böyle olunca Suriye Hükümeti’nin yanı sıra ağır insan hakları ihlalleri yapan El-Kaide, ISIS ve Hizbullah gibi çeşitli terör örgütlerinin faaliyet alanıdır. Suriye, dünyanın en tehlikeli 25 ülkesi listesinin başında geliyor.

Dünyanın En Tehlikeli 25 Ülkesi Hangileridir?-Yardımcı Kaynak: insidermonkey.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir