Haber

BM Genel Sekreteri: Türkiye’den Gelen Yardım Kesilirse Suriyeliler Çetin Bir Kışla Karşı Karşıya Kalacak

BM Genel Sekreteri: Türkiye’den Gelen Yardım Kesilirse Suriyeliler Çetin Bir Kışla Karşı Karşıya Kalacak

BM Genel Sekreteri: Türkiye’den Gelen Yardım Kesilirse Suriyeliler Çetin Bir Kışla Karşı Karşıya Kalacak

BM başkanı yeni bir raporda, Suriye‘de zaten çok kötü olan insani durumun kötüleştiği ve Türkiye‘den isyancıların kontrolündeki kuzeybatıya yapılan yardım sevkiyatlarının önümüzdeki ay yenilenmemesi halinde milyonlarca Suriyelinin kışı atlatamayabileceği konusunda uyardı.

Genel Sekreter Antonio Guterres, Pazartesi günü Associated Press tarafından BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan raporda, kuzeybatıya yapılan sınır ötesi yardımın, ihtiyacı olan tüm insanlara ulaşmaya yönelik insani yardım operasyonlarının “vazgeçilmez bir parçası” olmaya devam ettiğini söyledi.

Suriye’nin yakın müttefiki Rusya’nın baskı yaptığı ülke içindeki çatışma hatlarına yapılan teslimatlar arttı, ancak Guterres bunların “büyük sınır ötesi Birleşmiş Milletler operasyonunun boyutunun veya kapsamının” yerini alamayacağını söyledi.

Rusya ayrıca Suriye’de erken kurtarma projeleri için bastırdı ve Guterres, Ocak ayından bu yana ülke genelinde en az 374’ün gerçekleştiğini ve 665.000’den fazla kişiye doğrudan fayda sağladığını, ancak “daha fazla genişlemeye” ihtiyaç olduğunu söyledi.

Konsey, gıda, ilaç ve acilen ihtiyaç duyulan diğer yardımların Türkiye’den kuzeybatı İdlib’e Bab al-Hawa geçişinden 1 Ocak’a kadar altı ay süreyle uzatılmasına ilişkin Temmuz kararında genel sekreterden Suriye’nin insani ihtiyaçları hakkında bir rapor istedi.

Rusya, ortadan kaldırmak amacıyla sınır ötesi yardımı azaltmaya çalıştı

Temmuz 2020’de Çin ve Rusya, kuzeybatı İdlib’e insani yardım için Türkiye’den iki sınır geçiş noktası bulunduran bir BM kararını veto etti. Günler sonra, talep ettikleri gibi bir yıllığına yardım dağıtımı sadece Bab al-Hawa geçişine indirildi.

Temmuz 2021’de Rusya, daha fazla indirim için baskı yaptı ve sonunda, genel sekreterin hatlar arası teslimatlardaki ilerlemeye ilişkin bir raporuna bağlı olarak altı aylık bir başka şartla birlikte altı aylık bir uzatmayı kabul etti. Ancak bu yılın Temmuz ayında Rusya, yalnızca altı ay boyunca BM’nin yetkilendirmesinde ısrar etti.

Bab al-Hawa’ya BM yardımına açık kalması için şiddetle çağrıda bulunan Guterres, “kış aylarının ortasında sınır ötesi teslimatların durdurulmasının, milyonlarca Suriyeliyi zorlu hava koşullarına dayanmak için gereken yardımdan mahrum bırakma riski taşıyacağı” konusunda uyardı.

Sınır ötesi yardımın “milyonlarca insan için bir cankurtaran halatı olmaya devam ettiğini” ve Güvenlik Konseyi’nin teslimatların devam etmesine izin veren kararın yenilenmesinin yalnızca “kritik” değil, “ahlaki ve insani bir zorunluluk” olduğunu söyledi.

Raporuna göre, 7,5 milyon insan, Suriye hükümetinin kontrolü altında olmayan bölgelerde, özellikle kuzeyde ve az sayıda güneydoğudaki Rukban’da yaşıyor ve bunların 6,8 milyonu, çatışmalar ve yaygın yerinden edilme nedeniyle insani yardıma ihtiyaç duyuyor

Daha genel olarak, Guterres, “11 yıllık çatışmadan sonra, ülke hala dünyada en fazla sayıda ülke içinde yerinden edilmiş kişiye sahip, dünyanın en büyük mülteci krizlerinden birini yürütüyor ve insani durum kötüleşmeye devam ediyor” dedi. Halihazırda vahim olan durum, ülke geneline yayılan kolera, COVID-19 salgını, kötüleşen ekonomi ve iklim ve diğer insan kaynaklı şoklarla birleşiyor” dedi.

Genel sekreter, “Bu zorlukların bir sonucu olarak, 2023’te 22,1 milyonluk toplam nüfustan 15,3 milyon insanın, 2022’deki 14,6 milyon kişiye kıyasla insani yardıma ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor” dedi. Bu, 2011’de çatışmanın başlamasından bu yana en yüksek ihtiyaç sahibi insan seviyesi.

Rapora göre, BM ve ortakları tarafından Temmuz ve Ağustos aylarında 34.000’den fazla haneden toplanan insani ihtiyaçlara ilişkin veriler, hanelerin %85’inin temel ihtiyaçlarını tamamen karşılayamadığını veya yetersiz bir şekilde karşılayabildiğini ortaya koydu; bu, 2021’de %75’ten bir artıştı.

Rapor ayrıca 2022’de 6 aydan 5 yaşına kadar olan çocuklarda şiddetli akut yetersiz beslenmede 2021’e kıyasla %48’lik bir artışa işaret ediyor. Fiziksel ve bilişsel gelişimin yanı sıra “tekrarlayan enfeksiyon, gelişimsel gecikme, sakatlık ve ölüm” dedi.

Genel Sekreter Guterres, kış havasının milyonlarca Suriyeli için durumu daha da kötüleştirmesinin beklendiğini ve en savunmasız olanlar arasında kuzeybatıda sınır ötesi yardım teslimatlarına güvenen ve devam eden çatışmalar ve “derinleşen ekonomik kriz.”

Bugün kuzeybatıda 4,6 milyonluk nüfusun yüzde 80’i kadın ve çocuklardan oluşan 4,1 milyon kişinin en temel ihtiyaçlarını karşılamak için insani yardıma ihtiyaç duyduğu tahmin ediliyor” dedi.

BM Genel Sekreteri: Türkiye’den Gelen Yardım Kesilirse Suriyeliler Çetin Bir Kışla Karşı Karşıya Kalacak-Kaynak: ap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir