Ekonomi ve ParaHaber

Yurt Dışı Borçlanması Nedir? Kimler Yurt Dışı Borçlanması Yapabilir?

Yurt Dışı Borçlanması Nedir? Kimler Yurt Dışı Borçlanması Yapabilir? yazımızda gurbetçilerin yurt dışı borçlanması ile ülkemizden emekli olma durumunu, günlük ödeyecekleri prim ücretini ve kimlerin yurt dışı borçlanması yapabileceğini yazdık.

Yurt Dışı Borçlanması Nedir?

Yurt dışında yaşayan çok sayıda gurbetçimiz bulunmaktadır. 5 milyona yakın gurbetçimiz yurt dışında yaşamaktadır. Bunların 1,5 milyonu mavi kartlıdır. Yurt dışı borçlanma ve emeklilik durumları gurbetçilerin en büyük sorunları arasındadır. Yurt dışı borçlanma, 1985 yılında rahmetli eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından çıkarılmıştır. Ülkenin dövize ihtiyacı olduğu zamanlarda yurt dışında olan gurbetçilerden döviz toplama adına bu sistem çıkartılmıştır. O zamanın yasalarına göre günlüğü 1 dolardan yurt dışı borçlanması yapılabiliyordu. 5000 dolar ödeyen gurbetçi aynı anda Türkiye’den de emekli olabiliyordu. Yaşına göre 3600 dolar ödeyip de emekli olabiliyordu. Ayrıca gurbetçiler Türkiye’den emekli olduktan sonra yurt dışında çalışmaya devam edebiliyordu. 1992 yılına kadar yasa bu şekilde uygulanmıştır.

1992 yılında yasa değişti, çünkü ülke ekonomisi iyi duruma gelmişti. Yeni yasada yurt dışı borçlanması ile Türkiye’de emekli olanlar yurt dışında artık çalışamamaktaydı. Şuanda yurt dışı borçlanması 2018 günlük 21.65 TL’dir. 1985 yılında Dolar üzerinden hesaplanan borçlanma, 2008 yılından itibaren yurt dışı borçlanması TL üzerinde hesaplanmaya başlandı. 1 dolar ile başlayan günlük yurt dışı borçlanması 2,3,4,5 dolarlar seviyelerinde dolaşıp durdu. Günümüzde gurbetçiler günlük 21.65 TL ödeyerek ve diğer emeklilik kriterlerini karşılayarak Türkiye’den emekli olabilmektedir. Emekli olduktan sonra yurt dışında çalışmama kriteri sürmektedir. Emekli olup yurt dışında kişi yaşamaya devam edebilmektedir.

Para Kazandıran Meslekler

Kimler Yurt Dışı Borçlanması Yapabilir?

Yurt dışında yaşayan 5 milyon gurbetçinin hepsi yurt dışı borçlanması yapabilir. 2012 yılına kadar Alman vatandaşları olan mavi kartlılar, oranın ülke yönetimleri tavsiyesi ile oraların vatandaşı oldular. Almanya gibi diğer ülkeler içinde bu işlem yapılmıştır. Türkiye’de seçme ve seçilme hakkını kaybeden bu kişiler yaşadığı ülkelerin vatandaşı olup oradaki halkın haklarına sahip oldular. Bu kişiler 2012 yılına kadar Türkiye’den borçlanma yapamıyordu. Şuanda mavi kartlılarda ülkemizde yurt dışı borçlanması yapabilmektedir. Gurbetçilerin yurt dışına gitmeden önce Türkiye’den sigorta başlangıçları varsa o kurum üzerinden borçlanma yapabilmektedir. Gurbetçiler yurt dışı borçlanmasıyla en yüksek 1800 TL gibi maaşla emekli olabilmektedirler. 6000-7000 TL gibi maaşlar hayalci söylemlerdir. Sosyal Güvenlik Kurumunda böyle bir bütçe yoktur.

Gurbetçiler iyi niyetlerini suistimal edecek kişilere güvenmemelidir. Yüksek ücretli emekli maaşları alamazlar. Ülkemizde bile devlet memurlarının primleri tavandan yatırıldığı halde o kadar yüksek ücret alamamaktadırlar. Yurt dışı borçlanmada teknik konuları iyi öğrenmek gerekir. Borçlanma yanlış yapıldığı zaman, emekli maaşı 700 TL ile 1500 TL arasına düşmektedir. Uzmanlardan yardım alınarak borçlanma yapılandırılmalıdır.

Yurt Dışı Borçlanması Nedir? Kimler Yurt Dışı Borçlanması Yapabilir?-Sosyal Güvenlik Uzmanı Engin Konar’ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir