Rusya, Akkuyu Nükleer Santral İçin Türkiye’ye 5 Milyar Dolar Gönderdi

Rusya Akkuyu Nükleer Santral

Rusya, Akkuyu Nükleer Santral İçin Türkiye’ye 5 Milyar Dolar Gönderdi

Rusya Akkuyu Nükleer Santral

Rusya, 20 Milyar Dolarlık Akkuyu Nükleer Santral İçin Türkiye’ye 5 Milyar Dolar Gönderdi

Bir Rus devlet şirketi, Türkiye’nin Akdeniz kıyısında 20 milyar dolarlık bir nükleer santral inşa eden bir yan kuruluşa para aktarıyor, bu da projenin savaş yaptırımları nedeniyle ertelenebileceği endişelerini hafifletiyor.

Rosatom Corp., resmi olarak Akkuyu Nuclear JSC olarak bilinen Türkiye merkezli müteahhit firmaya geçen hafta yaklaşık 5 milyar dolar gönderdi ve konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan üst düzey Türk yetkililere göre, bu hafta ve gelecek için benzer iki dolar transferi daha planlandı.

Rosatom yaptığı açıklamada, şantiyenin dünya çapında türünün en büyüğü olmasına rağmen, Türk yetkililerin sağladığı rakamdan “cari işlemlerin önemli ölçüde düşük” olduğunu söyledi. Daha fazla ayrıntı vermeyi reddeden Rosatom’a göre, proje için finansman düzenlemeleri özeldir.

Dört reaktörün tamamı faaliyete geçtiğinde ülkenin yerel elektrik talebinin %10’unu karşılaması planlanan enerji santrali, sürekli artan enerji ihtiyacını karşılayacaksa Türkiye için kritik kabul ediliyor. Rusya ve Türkiye’nin onlarca yıl öncesine dayanan ekonomik bağları var ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus birliklerinin Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana Kremlin’i yabancılaştırmamaya dikkat ediyor.

Proje, Rusya’nın en büyük kredi kuruluşu olan ABD ve Avrupa Birliği tarafından yaptırım uygulanan Sberbank PJSC’den ve ayrıca yaptırım uygulanan Sovcombank’tan finansman aldı. Türk projesinin tek sahibi Rosatom ve fabrikasını inşa eden yan kuruluşu yaptırım uygulanmadı.

Bir Akkuyu Nuclear JSC temsilcisi yorum yapmadı. Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı yorum yapmaktan kaçındı. Türk yetkililer, konunun hassasiyeti nedeniyle belirlenmemesini talep ederek, finansmanın önümüzdeki iki yıl içinde Akkuyu projesinin tüm satın alma ihtiyaçlarını karşılayacağını söyledi.

Akkuyu 1 olarak bilinen ilk reaktör üzerindeki çalışmalara 2018 yılında başlandı ve mühendisler iki yıl sonra Akkuyu 2’ye başladı. İşin 2026 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.

Yetkililerden biri, transferleri, Rusya’dan Vladimir Putin’in, Erdoğan’ın Ukrayna’dan tahıl ihracatının kilidini açması ve küresel bir gıda krizi endişelerini hafifletmesi beklenen dönüm noktası niteliğindeki bir anlaşmadaki rolüne yönelik bir iyi niyet jesti olarak nitelendirdi. İki liderin 5 Ağustos’ta Soçi’de görüşmeleri bekleniyor. Türkiye, Ukrayna Tahıl İhracatının Bir Hafta İçinde Başlayabileceğini Söyledi

Mart ayında Rosatom, Akkuyu’da bir yatırımcıya yüzde 49’a varan satış hakkı olduğunu, ancak inşaatı kendi başına finanse etse bile “projenin başarılı bir şekilde teslimi için gerekli tüm kaynaklara ve araçlara” sahip olduğunu söyledi. Rosatom, tesis için “ekipman üretimi ve teslimatının” programa uygun olduğunu söyledi.

Rusya Jetlerinin Fırat Kalkanı Harekatında

Derin Bağlar

1970’lerde eski Sovyetler Birliği tarafından Aliağa kasabası yakınlarında inşa edilen bir petrol rafinerisinin yanı sıra Rus mühendisler, alüminyum fabrikası, tekstil ve cam üretim tesisleri de dahil olmak üzere Türkiye’nin endüstriyel kalbinin diğer temel direklerini geliştirdiler.

Türkiye, ABD de dahil olmak üzere geleneksel NATO müttefikleriyle bir anlaşma sağlayamamasının ardından Moskova’dan füze savunması satın aldı. Ankara, Rus sisteminin fiyat ve teknoloji transferi gibi avantajlarından bahsetti.

Rusya, Türkiye için kritik bir enerji kaynağı kaynağı olmaya devam ediyor. Geçen yıl Türkiye’nin ham petrol ithalatının dörtte birini ve doğal gaz alımlarının yaklaşık %45’ini sağlayarak Moskova’ya ikili ticarette büyük bir fazla verdi.

Türkiye Merkez Bankası Perşembe günü yaptığı açıklamada, iki ülkenin şu anda Türkiye’nin Rusya’dan yaptığı enerji alımlarının bir kısmını veya tamamını lira olarak ödemesine izin verecek bir mekanizma üzerinde çalıştığını söyledi.

Ankara’nın ekonomik zayıflıklarını kabul eden Avrupalı ​​müttefikler ve ABD, Erdoğan’a Rus şirketleri ve yetkililerine yönelik yaptırımlarına uyması için baskı yapmaktan vazgeçtiler.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü üyesi Türkiye, Batı yaptırımlarının çoğuna katılmaktan kaçınırken, Ukrayna’ya verdiği desteği dile getirdi. Erdoğan’ın damadı tarafından yönetilen bir şirket, Ukrayna ordusunu desteklemek için düzinelerce silahlı insansız hava aracı sağladı.

Rusya, Akkuyu Nükleer Santral İçin Türkiye’ye 5 Milyar Dolar Gönderdi-Kaynak: bloomberg.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir