SağlıkYaşam

Saçların Ağarmasının Gerçek Sebepleri Nelerdir?

Saçların Ağarmasının Gerçek Sebepleri Nelerdir?

Saç Beyazlamasına Karşı Kür

Dermatologlara Göre Saçların Ağarmasının Gerçek Sebepleri Nelerdir?

İster ilk gümüş telinizi keşfetmiş olun, ister doğal saç renginizin parlamasına izin vermeye karar vermiş olun, saç neden ağarır diye merak etmeniz normaldir. Gri saçlarınızı kucaklamanın ve şekillendirmenin yollarını lanse ederken, beyaz ve gri saç tellerinin neden oluştuğunun arkasındaki bilim aslında oldukça ilginç.

Hepimiz stresin gri saçlara neden olduğu düşüncesini duyduk ve aslında son araştırmalar ikisi arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Ancak, kilitlerinizin hafiflemesi için çok daha fazla neden var. Aslında, genel yaşlanma ve hatta genleriniz, gümüş tellerinizle düşündüğünüzden çok daha fazlasını yapabilir. Ve vitamin eksikliği veya saç dökülmesi gibi altta yatan sağlık koşulları bile bir faktör olabilir.

Dermatologlardan saçın neden griye döndüğünü, erken beyazlamaya neyin neden olduğunu ve gri saçları tersine çevirmenin mümkün olup olmadığını açıklamalarını istedik.

Saç Dökülmesi-Genetik faktörler

Saç Neden Griye Döner?

Kurul onaylı bir dermatolog olan MD Azadeh Shirazi, “Gri saç gerçekten daha az melanin içeren, cilde ve saça rengini veren saçtır” diye açıklıyor. “Beyaz saç tamamen [melanin] yoksundur. Yaşlanmayla birlikte, melanin üreten hücrelere dönüşmek üzere olgunlaşan kök hücrelerin sayısında kademeli bir düşüş olur. Bu hücreler yıpranabilir, hasar görebilir veya çalışmaya devam etmelerini sağlayan destek sistemlerini kaybedebilir.”

Görünüşe göre genlerimiz de bir faktör. Loma Linda Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kurul onaylı dermatolog Janiene Luke, “Yaşlandıkça hücrelerimiz zamanla gri saça (azalan melanin) veya beyaz saça (melanin yokluğu) neden olan kadar melanin üretmez” diye açıklıyor. “Genetik bir bileşen var ve bu, erken grileşme sergileyenlerde görülebilir (bu, 20’li veya 30’lu yaşlarındayken daha erken ortaya çıkar). Bununla birlikte, saç büyümesi ve saç pigmentasyonu, birden fazla genin ve hücre sinyal moleküllerinin dahil olduğu, bu süreçlerin herhangi bir kesintisinin gri saça yol açabileceği, yüksek düzeyde düzenlenmiş süreçlerdir.”

Kurul onaylı bir dermatolog olan FAAD, MD, Marisa Garshick‘e göre, kafa derimizde veya daha doğrusu saç ampulünde ne var, ayrıca bir rol oynuyor. “Yaşlandıkça, saç ampulünde pigment üreten hücreleri yok edebilen, melanin ve gri saçın azalmasına neden olan bir hidrojen peroksit birikimi var.”

Erken yaşta gri saçlara ne sebep olur?

Temel olarak, yaşlandıkça hücrelerimiz daha az melanin üretir ve bu da gri saça yol açar. Ancak, beklediğinizden çok daha erken grileşirseniz (örneğin, 30’lu veya 40’lı yaşlarınız yerine 20 yaşında), oyunda daha fazla bir şey olabilir.

Dr. Garshick’e göre erken grileşmenin genetik olduğu düşünülüyor ve “melanin üretimini düzenlemeye yardımcı olabilecek interferon düzenleyici faktör 4 (IRF 4) olarak bilinen spesifik bir genle bile ilişkili olabilir.” Ancak sizin de grileşmenize yol açabilecek bir dizi sağlık durumu vardır.

Gri saça neden olan hastalıklar

Konuştuğumuz tüm uzmanlara göre, aşağıdakiler gri saçlara neden olur:

  • B12 vitamini eksikliği
  • Tiroid hastalığı
  • Alopesi havalandırma
  • Vitiligo

Gri Saçları Tersine Çevirmek Mümkün mü?

Ne yazık ki, normal yaşlanma sürecinin bir parçası olduğunda grileşmeyi durdurmak için yapılacak pek bir şey yok, diye açıklıyor Dr. Luke. “Ancak sürecin başlarında, grileşmeye yol açan geri döndürülebilir nedenler varsa (örneğin sigara içmek, beslenme yetersizlikleri), insanlar sigarayı bırakmak ve besinlerle ve antioksidanlarla dolu sağlıklı bir beslenme sürdürmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmaya çalışabilirler. Saç pigmentasyonunda rol oynayan hücreleri çoğaltabilirler.

Ancak Dr. Shirazi, geleceğin bazı seçenekleri barındırabileceğini düşünüyor. “Muhtemelen gelecekte, kök hücrelerin harekete geçmesini teşvik ederek yeni çalışmaların gösterdiği gibi, pigment üreten hücreler gri tüyleri tersine çevirmek için canlandırılabilir.” dedi.

Saçların Ağarmasının Gerçek Sebepleri Nelerdir?-Kaynak: prevention.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir