Petrol Fiyatlarında Düşüş: Suudiler ve Ruslar Piyasayı 2 Hafta Erken Kurtarmaya Koştu

Petrol Ürünleri İhracatı

Petrol Fiyatlarında Düşüş: Suudiler ve Ruslar Piyasayı 2 Hafta Erken Kurtarmaya Koştu

Petrol Fiyatlarında Düşüş: Suudiler ve Ruslar Piyasayı 2 Hafta Erken Kurtarmaya Koştu

OPEC+ toplantısına iki hafta daha var, ancak Suudiler ve Ruslar arkalarına yaslanıp piyasanın çöküşünün devam etmesine izin vermemeye karar verdiler.

Suudi Enerji Bakanı Abdulaziz bin Salman, Pazartesi günü bir Wall Street Journal haberine acil bir yanıt vererek, emri altındaki 23 ülkeden oluşan petrol üreticisi ittifakın, OPEC+’nın 4 Aralık’taki toplantısında duyurmak üzere günde 500.000 varillik bir üretim artışı üzerinde çalıştığını yalanladı.

WSJ raporu doğru olsaydı, OPEC+’ın Kasım ayı için açıkladığı günlük 2 milyon varillik kesinti için bir pivot olurdu. Bu, varil bazında küçük ama iyi niyet açısından büyük bir zam olurdu, Suudi-ABD ilişkilerinde harikalar yaratırdı ama ne yazık ki zaten serbest düşen ham petrol fiyatlarını daha da zorlardı.

Hem New York’ta işlem gören West Texas Intermediate ham petrolü veya ABD ham petrolünün kıstası olan WTI hem de küresel petrol göstergesi Londra’daki Brent, kısmen WSJ hikayesine dayanan Pazartesi günkü erken ticarette yılın başından bu yana en düşük seviyesini gördü.

Ancak Suudi enerji bakanı Abdulaziz, devlet haber ajansı SPA tarafından yayınlanan bir açıklamada, raporun doğru olmadığını söyledi.

Abdulaziz, 4 Aralık’taki toplantıya atıfta bulunarak, “OPEC+’nın toplantı öncesinde herhangi bir kararı tartışmadığı iyi biliniyor.”

“OPEC+ tarafından günde 2 milyon varillik mevcut kesinti 2023’ün sonuna kadar devam ediyor ve arz ve talebi dengelemek için üretimi azaltarak daha fazla önlem alınması gerekirse her zaman müdahale etmeye hazırız.”

Ve aynı işarette olduğu gibi, Abdülaziz’in OPEC+’daki Körfez dışındaki en yakın müttefiki olan Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Batılı ülkelerin Rus petrolüne olası bir ithalat yasağı ve fiyat sınırına ilişkin 5 Aralık’ta alacağı karara kendi yanıtlarıyla geldi.

Novak, Rusya’nın petrolünü, Moskova’nın Ukrayna’ya karşı savaşına koyabileceği finansmanı sınırlamak için Batı tarafından tasarlanan bir plan olan fiyat tavanına katılacak ülkelere satmama tutumunu yineledi. Rusya başbakan yardımcısı ayrıca, ham petrol fiyatlarının gün içinde yeniden pozitife dönmesine yardımcı olan başka bir şey daha söyledi: Petrol fiyatlarına tavan yapılması durumunda, Rusya petrol üretimini de azaltabilir.

Novak, “Düşük arz, Rus petrolündeki tavan fiyattan kaynaklanacak” dedi.

Pazartesi günü seansın en düşük seviyesi olan 75.30$’ı vurarak Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye ulaşan WTI, Abdulaziz ve Novak’ın açıklamalarına yanıt olarak gün ortasına kadar kayıplarının çoğunu geri aldı. ABD ham petrol göstergesi, 35 sent, %0,4 düşüşle varil başına 79,73 dolara yerleşti.

SKCharting.com baş teknik stratejisti Sunil Kumar Dixit, aşırı satış koşullarının WTI’yi 100 haftalık Basit Hareketli Ortalama olan 81.30$’a doğru itebileceğini söyledi. “Ancak 80 doların üzerine çıkıp kapanması gerekiyor. Aksi takdirde, 72,50 dolar ve 71 dolar gibi düşük seviyelere doğru hareket etmesi tehlikesi her zaman var.”

Küresel ham gösterge Brent, Şubat ayından bu yana en düşük seviyesi olan 82.36 $’a geriledi ve gün içinde 17 sent veya %0.2 düşüşle 87.45 $’a yerleşti.

New York enerji koruma fonu Again Capital’in kurucu ortağı John Kilduff, “WSJ raporunu reddetmek ve petrol satışına zemin hazırlamak konusunda Suudiler ve Ruslardan aldığımız eşgüdümlü yanıt ilginç,” dedi. “OPEC+ toplantısına iki hafta daha var ve o zamana kadar sessiz kalmaları halinde fiyat cephesinde çok fazla riskin olacağına karar verdiler.”

Ham petrol fiyatları da Cuma günü 2021’den bu yana ilk kez zayıflığı tanımlayan bir piyasa yapısı olan “contango” moduna girdi.

Bu dinamik altında, vadeli işlem piyasasındaki ön ay petrol sözleşmesi bir sonraki aya göre iskontolu işlem görüyor. Farkın kendisi küçük olsa da, sözleşmenin sona erdiği tarihte petrolde bir pozisyon tutmak isteyen alıcıları yeni bir ön ay sözleşmesine geçmek için daha fazla ödemeye zorlar.

Ham petroldeki bu olumsuzlukla birlikte gözler, petrol üreticilerinin OPEC+ ittifakının 4 Aralık’ta toplandığında ne yapacağına çevrildi.

OPEC’i veya 13 üyeli Suudi liderliğindeki Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nü ve Rusya tarafından yönlendirilen diğer 10 petrol üreticisini bir araya getiren ittifak OPEC+, önceki toplantısında Brent’i desteklemek için üretimi günde 2 milyon varil azaltma konusunda anlaşmıştı. ve Mart ayının yüksek seviyelerinden keskin bir şekilde düşen ABD ham petrol fiyatları.

Bu OPEC+ kararından hemen sonra, Brent varil başına yaklaşık 82 dolardan birkaç gün içinde neredeyse 100 dolara indi (Mart ayının başlarında neredeyse 140 doları görmüştü). WTI 76$’dan 96$’a yükseldi (WTI Mart ayında 130$’ın biraz üzerindeydi). Her iki kriter de son iki haftada tüm bu kazanımlarını kaybetti ve OPEC+’ın piyasayı yeniden canlandırmak için daha fazla kesinti yapıp yapmayacağına dair soruları gündeme getirdi.

Abdülaziz’in Pazartesi günü yaptığı açıklamalar, özellikle de “arz ve talebi dengelemek için üretimi azaltarak daha fazla önlem alınması” gerekirse ittifakın “müdahale etmeye hazır” olacağını söylediğinde, daha fazla kesinti olasılığının sinyalini verdi.

OPEC+’nın 2 milyon varil kısıntısı ABD’nin hoşuna gitmedi.

WSJ Pazartesi günü ABD’li yetkililerin 4 Aralık’ta yapılacak OPEC+ toplantısını biraz umutla beklediklerini bildirmesine rağmen, Suudi-ABD ilişkileri bu yıl petrol üretimi anlaşmazlıkları nedeniyle düşük bir noktaya geldi.

Biden yönetiminin bir federal mahkeme yargıcına Suudi gazeteci Jamal Khashoggi’nin vahşice öldürülmesiyle ilgili bir ABD federal davasından Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın egemen dokunulmazlığı olması gerektiğini söylemesinin ardından üretim artışı konuşuldu. Dokunulmazlık kararı, Muhammed’e bir taviz anlamına geldi ve Biden yönetiminin onu aylarca tecrit etmeye çalışmasının ardından krallığın fiili hükümdarı olarak konumunu güçlendirdi.

WSJ raporunda, Çin’den gelen bir dizi Kovid manşetiyle küresel petrol fiyatlarının Kasım ayının ilk haftasından bu yana %10’dan fazla düşmesiyle birlikte OPEC+ için üretim artışını düşünmek için alışılmadık bir zaman olacağını kabul etti.

Çin’de artan koronavirüs vakaları, ülkenin en büyük şehirlerinden bazılarında yeni tecrit önlemlerini davet ederek dünyanın en büyük petrol ithalatçısında yavaşlayan ham petrol talebine ilişkin endişeleri artırdı. Ülke şu anda, birkaç şehrin kilit altına alındığı Nisan ayından bu yana en kötü COVID salgını ile mücadele ediyor. Bu ayın başlarında yayınlanan bir raporda, birkaç Çinli rafinerinin Suudi Aramco’dan (TADAWUL:2222) Aralık ayında daha düşük miktarlarda petrol tedarik etmesini istediği ve bunun ülkeye yapılan petrol sevkiyatlarının yavaşlamasına işaret edebileceği belirtildi. Çin ayrıca rafine yakıt ihracat kotalarını artırdı, bu da potansiyel olarak azalan talep nedeniyle ham petrol stoklarında bir fazlalığa işaret ediyor.

Buna rağmen, OPEC+’daki bazı delegeler görünüşe göre WSJ’ye, petrol tüketiminin genellikle kışın artması beklentilerine yanıt olarak Aralık ayında bir üretim artışının gerçekleşebileceğini söylediler. Petrol talebinin, 2022’deki ortalama seviyeyle karşılaştırıldığında, gelecek yılın ilk çeyreğine kadar günde 1,69 milyon varil artarak günde 101,3 milyon varile çıkması bekleniyor.

Suudi enerji bakanı Abdülaziz de geçmişte krallığın ‘ihtiyacı olan herkese’ petrol sağlayacağını söylemişti.

Petrol Fiyatlarında Düşüş: Suudiler ve Ruslar Piyasayı 2 Hafta Erken Kurtarmaya Koştu-Kaynak: investing

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir