Ekonomi ve ParaHaber

Petrol Fiyatları Ekonomik Korkular ve Doların Güçlenmesiyle Düştü

Petrol Fiyatları Ekonomik Korkular ve Doların Güçlenmesiyle Düştü

Petrol Fiyatları Ekonomik Korkular ve Doların Güçlenmesiyle Düştü

Petrol fiyatları, ABD dolarının güçlü kalması ve ekonomik belirsizliğin Rus petrolüne getirilen fiyat sınırının yukarı yönlü etkisini ve Çin’de talep artışı beklentilerini dengelemesiyle Salı günü dalgalı bir piyasada düştü.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 1,21 $ veya %1,46 düşüşle 1254 GMT itibariyle varil başına 81,47 $‘a geriledi. West Texas Intermediate ham petrolü (WTI) 1.18$ veya %1.53 düşerek 75.75$’a geriledi. Brent, Asya ticaretinde 1 doların üzerinde yükseldi.

Pazartesi günü ham petrol vadeli işlemleri, ABD hizmet sektörü verilerinin güçlü bir ABD ekonomisine işaret etmesi ve yakın zamanda tahmin edilenden daha yüksek faiz oranları beklentilerine yol açmasının ardından iki haftanın en büyük günlük düşüşünü kaydetti.

ABD dolar endeksi Salı günü hafif düşüş yaşadı ancak Pazartesi günkü iki haftanın en büyük rallisinin ardından daha yüksek faiz oranlarına dair beklentilerle desteklenmeye devam ediyor. Daha güçlü bir dolar, dolar cinsinden petrolü diğer para birimlerini tutan alıcılar için daha pahalı hale getirerek emtia talebini azaltır.

Petrol komisyoncusu PVM’den Tamas Varga, “Enflasyonist rüzgarlar önümüzdeki aylarda küresel ekonomik çalkantıya neden olabilir” dedi, ancak “Çin’in kademeli olarak COVID’e açılması geçici olarak olumlu bir gelişme” dedi

Çin’de daha fazla şehir COVID-19 ile ilgili kısıtlamaları gevşetiyor ve bu da dünyanın en büyük petrol ithalatçısında artan talep beklentilerine yol açıyor. Kaynaklar, ülkenin Çarşamba günü dünyanın en zorlu COVID bordürlerinden bazılarında daha fazla gevşeme duyuracağını söyledi.

Piyasa, Yediler Grubu (G7), Avrupa Birliği ve Avustralya tarafından Rus ham petrolüne uygulanan 60 $/varillik tavan fiyatın üretim etkisini tartıyordu ve bu da piyasa oynaklığına katkıda bulunuyordu. Tavan fiyat, AB’nin Rusya’dan deniz yoluyla ham petrol ithalatına uyguladığı ambargonun ve ABD, Kanada, Japonya ve İngiltere’nin benzer taahhütlerinin neden olduğu kesintiye katkıda bulunuyor.

Commerzbank analisti Carsten Fritsch bir notta, AB’nin ham petrolü başka yerlerden tedarik etmek zorunda kalması nedeniyle ambargonun muhtemelen piyasa arzını sıkılaştıracağını söyledi.

Rusya, tavan fiyatı kabul edenlere petrol satmayacağını açıkladı.

Rystad Energy analistleri bir notta, sigortayı kaybetme tehdidinin Rusya’nın tanker pazarına erişimini sınırlayacağını ve ham petrol ihracatını Şubat ayı seviyelerine göre günde 500.000 varil azaltabileceğini söyledi.

Son yaptırımların ardından üretimde hafif bir düşüş bekleyen Başbakan Yardımcısı Alexander Novak’a göre, Rusya’nın Ocak-Kasım dönemindeki petrol ve gaz kondensatı bir önceki yıla göre %2,2 artarak 488 milyon tona ulaştı.

Kaynak: reuters

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir