Robotlar Geliyor ve Bu Durum İşçiler İçin Pek Hoş Görünmüyor

Robotların İş Dünyasına Girmesi

Robotlar Geliyor ve Bu Durum İşçiler İçin Pek Hoş Görünmüyor

Robotlar Geliyor ve Bu Durum İşçiler İçin Pek Hoş Görünmüyor

Robotların işlerini ellerinden almasından endişe duyan Amerikalılar, çok fazla film izlemiş “ korku tellalları ”, değil mi? Yapay zeka, otomasyon ve robotik, çalışanların üretkenliğini artıracak ve ekonomik büyümeyi teşvik ederken yeni, daha yüksek maaşlı işler yaratacak – ya da en azından argüman bu.

Ancak yeni araştırmalar, robotların yükselişinin işçiler için bazılarının iddia ettiği kadar faydalı olmayabileceğini gösteriyor. Ekonomistlere göre otomasyonun ekonomik büyüme ve üretkenlik üzerinde olumlu etkileri olabilir, ancak işçiler bunun karşılığını alamayabilir.

Pittsburgh Üniversitesi’nden ekonomi profesörleri Osea Giuntella, Tsinghua Üniversitesi’nden Yi Lu ve Toronto Üniversitesi’nden Tianyi Wang, “Robotlara maruz kalmanın istihdam üzerinde olumsuz etkileri oldu, bazı işçilerin işgücünü terk etmesine ve işsizliğin artmasına neden oldu” diye yazdı. Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu’nun bu ayın başlarında yayınlanan bir makalesinde belirtti.

Ekonomistler, 15.000’den fazla aileden gelen verileri kullanarak endüstriyel robotların Çin işgücü piyasası üzerindeki etkilerini incelediler ve iş gücünün robot teknolojisinin getirdiği dramatik değişikliklere “uyum sağlamakta” zorlandığını gördüler.

“Robot maruziyeti Çinli işçilerin işgücüne katılımında (%-1), istihdamında (%-7,5) ve saatlik ücretlerinde (%-9) düşüşe yol açtı” diye yazdılar. “Aynı zamanda çalışmaya devam edenler arasında robot maruziyeti, çalışılan saat sayısını %14 artırdı.”

Çin, özellikle sanayi sektöründe, on yılı aşkın bir süredir robot teknolojisine ve işlerin otomasyonuna yöneldi. Uluslararası Robotik Federasyonu’na göre, ülke diğer tüm ülkelerden daha fazla endüstriyel robota sahip ve tam da bu yıl kişi başına düşen endüstriyel robot sayısı söz konusu olduğunda ABD’yi geride bıraktı.

Ancak Çinli işçiler için robotların yükselişi her zaman faydalı olmadı. 2012 ile 2016 yılları arasında 400.000’den fazla insan işini bir otomasyon hamlesiyle robotlarla değiştiren Apple’ın ana iPhone tedarikçisi Foxconn örneğini ele alalım.

Ekonomistler, Çin’de robot teknolojisinin neden olduğu kısa vadeli işgücü piyasası sıkıntılarına dair kanıtların güçlü olduğunu söyledi ve bunun özellikle gelişmekte olan ekonomiler için kötü bir haber olduğunu savundu.

Robo Advisory-Teknolojik Danışmanlık

Gelişmekte Olan Dünyanın Gereksiz Yükü

Ekonomistler, gelişmekte olan dünyanın işçilerinin yakın gelecekte robotik ve otomasyonun yükselişinin yükünü muhtemelen hissedeceklerini açıkladı.

Gelişmekte olan birçok piyasa ekonomisi, otomasyon ve robot teknolojisinin işçileri yerinden etme olasılığının daha yüksek olduğu tarım ve imalat sektörlerine büyük ölçüde güvenmektedir. Ayrıca, yalnızca lise veya daha az eğitime sahip gelişmekte olan piyasa çalışanlarının daha yüksek bir paya sahip olması nedeniyle, birçok kişinin robotik, yapay zeka ve otomasyonun getirdiği yeni işlerden yararlanmak için gerekli becerileri kazanması zaman alacaktır.

Ekonomistler, “Gelişmekte olan pazarlarda istihdam, büyüme ve eşitsizlik açısından robotlaşmanın etkileri derin olabilir” diye yazdı. “İstihdam yaratmadan otomasyon, dijitalleşme ve emekten tasarruf sağlayan teknolojiler eşitsizliği besleyebilir.”

Gelişmekte olan ülkelerin, uzaktan işleri robotlarla otomatikleştirmeye devam etmeyi seçerlerse, “artan üretkenlik ile potansiyel daha yüksek ekonomik eşitsizlik ve sosyal huzursuzluk” arasında bir kararla karşı karşıya kalabileceklerini iddia etmeye devam ettiler.

Son olarak, robotik ve otomasyondan kaynaklanan uzun vadeli üretkenlik iyileştirmelerinin bir gün “istihdam artışına” dönüşüp dönüşmeyeceği konusunda yapılacak daha çok araştırma olduğunu, ancak şimdilik işçilerin bu yeni teknolojiler nedeniyle işlerini kaybetmeye devam edeceğini söylediler.

Robotlar Geliyor ve Bu Durum İşçiler İçin Pek Hoş Görünmüyor-Kaynak: fortune

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir