HaberYaşam

Kuraklık Çeken Irak’ta ‘Devasa’ Saraylı Antik Şehir Gölden Çıkıyor

Kuraklık Çeken Irak‘ta ‘Devasa’ Saraylı Antik Şehir Gölden Çıkıyor

Kuraklık Çeken Irak'ta 'Devasa' Saraylı Antik Şehir

Uzun Zamandır Kuraklık Çeken Irak’ta ‘Devasa’ Saraylı Antik Şehir Gölden Çıkıyor

Yıllarca süren amansız kuraklık, son zamanlarda Irak‘ta tipik olarak su rezervuarlarına batmış birden fazla şehri ortaya çıkardı. Alman ve Kürt arkeologlardan oluşan bir ekip 30 Mayıs’ta bir basın açıklamasında, Kuzey Irak’ın Kürdistan bölgesindeki Kemune yakınlarında bulunan Musul barajının sularının antik bir şehirden vazgeçtiğini duyurdu.

Araştırmacılar, 3400 yıllık “kent merkezinin”, MÖ 1550-1350 yılları arasında günümüz Irak’ını yöneten “Mitanni İmparatorluğu’nda önemli bir merkez” olan Zakhiku olabileceğini söyledi. Araştırmacılar, bronz kahverengi ve tozlu, kentin kalıntılarının bir saray, müstahkem duvarlar ve kuleler, “anıtsal, çok katlı” bir depolama tesisi ve endüstriyel bina ile övündüğünü açıkladı. Fotoğraflar, yukarıdan bakıldığında, binaların ızgara gibi görünüyor – aksi takdirde kayalık bir höyükte kare şeklinde girintiler, fotoğraflar gösteriyor.

Araştırmacılar, yıllarca su altında kalmasına rağmen, kısmen MÖ 1350’de şehri yok eden bir deprem nedeniyle sitenin şaşırtıcı derecede iyi korunduğunu söyledi. Büyük buluntular da kazı alanında küçük paketler halinde geldi. Fotoğrafların gösterdiğine göre, araştırmacılar depolama tesisinin köşesine sıkışmış beş çanak çömlek buldular. Çanak çömlek kaplarının içine gizlenmiş olarak, her bir sürümde 100’den fazla çivi yazılı tablet buldular. Fotoğrafların gösterdiğine göre, dikkate değer bir tablet, muhtemelen bir mektup, orijinal kil zarfı içinde kısmen kapalı kaldı.

Araştırmacı Dr. Peter Pfälzner, “Ateşlenmemiş kilden yapılmış çivi yazılı tabletlerin onlarca yıl su altında hayatta kalması bir mucizeye yakın” dedi.

Yaklaşık 20 mil doğuda, başka bir batık şehir, Dohuk Barajı’nın sularının altında gizlenen, ancak hala ulaşılamayan, dikkat çekmek için yarıştı, 31 Ağustos’ta Ismael Adnan’ın fotoğrafları gösterildi.

Wired’ın 29 Ağustos’ta bildirdiğine göre 1985’te terk edilmiş bir şehir olan Gary Qasruka beşinci kez su yüzüne çıktı. Wired’e göre, onlarca yıl su altında kalan köy kalıntıları “yosunla boyanmış ve kabukla işaretlenmiş” durumda.

Kuraklık Çeken Irak'ta Çivi yazılı tabletler çömlek kaplarda
Çivi yazılı tabletler çömlek kaplarda

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) 15 Temmuz tarihli bir raporda, Irak’ın yıkıcı kuraklığının ülkenin kuzey kesiminde 2021’den bu yana ve güney kesiminde birkaç yıl daha hasara yol açtığını söyledi.

UNOCHA’nın 27 Temmuz tarihli haberine göre, kuraklık 34.600’den fazla insanı yerinden etti ve en az 7 milyon insanı etkiledi. UNOCHA, “yükselen sıcaklıklar, yetersiz ve azalan yağışlar, yoğun kuraklıklar ve su kıtlığı [ve] sık görülen kum ve toz fırtınaları” ile hırpalanan Irak’ın, insan kaynaklı iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarına karşı en savunmasız ülkelerden biri olduğunu duyurdu. 9 Ağustos raporu. Koşulların ne zaman iyileşmesinin beklendiği konusunda herhangi bir tahmin bulunmamaktadır.

Uzun Zamandır Kuraklık Çeken Irak’ta ‘Devasa’ Saraylı Antik Şehir Gölden Çıkıyor-Kaynak: miamiherald.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir