Yaşam

Türkiye’mizin Suyunu Korumak İçin Kişisel Olarak Alacağımız Önlemler

Türkiye’mizin Suyunu Korumak İçin Kişisel Olarak Alacağımız Önlemler yazımızda küresel iklim değişikliğiyle kuraklığın artması, nüfusun çoğalmasıyla da suyun öneminin daha da çok hissedilmesine karşın kişisel olarak yapılabilecek su tasarruflarını yazdık.

Dünyadaki Kullanılabilir Su Oranı ve Bizi Bekleyen Tehlike

Dünyanın yüzeyinin %74’ü su ile kaplı ama Tatlı Su Oranı sadece %2,5. Tatlı suyun sadece %1.2’si yeryüzünde. Kalan tatlı suyun ise sadece %21’ini kullanabiliyoruz. Aslında dünyadaki suyun sadece %0,0063 yani 100.000’de 6’sını kullanabiliyoruz.

Günde Tüketilen Su Miktarı Kişi Başı 2 Litre mi?

Ortalama günde 2 Litre su içiyoruz ama gerçekte yaşamımız için gereken su tüketimi çok daha fazla. KULLANDIĞIMIZ HER ŞEYİN BİZE GELENE KADAR BİR SU TÜKETİM GEÇMİŞİ VAR.

Bir hamburger üretimi için 2.500 lt su gerekir. Bir jean pantolon üretimi için 1.000 lt su gerekir. Bir çift yumurta üretimi için 880 lt su gerekir.

Son 15 Yılda Tüketim 4 kat arttı. 2030 Yılında ülke nüfusunun %65’i Su kıtlığı ile karşı karşıya kalacak.

BEKLEYEN TEHLİKE: SIFIR GÜNÜ 25 LİTRE

Güney Afrika’da yer alan Cape Town’da su kıtlığı olanca şiddetiyle devam ediyor. 2018 yılında bireysel kullanım için kişi başı yalnızca 25 litre su verilebilirdi!

Türkiye’de de benzer bir kriz yaşanabilir. Cape Town su krizi 2015 yılında başladı. Belirli bölgelerde su kıtlığı baş gösterdi. 2018’in Nisan ayında “Day Zero (Sıfır Günü)” beklenmeye başladı. Bu şekilde, Cape Town Dünya’da suyu biten ilk büyük şehir olmaya aday oldu.

Evde Temiz Sanılan Mutfak Lavabosu

Türkiye’mizin Suyunu Korumak İçin Evde Neler Yapabiliriz?

Bulaşıklarınızı sudan geçirmeyin

Bulaşıklarınızı bulaşık makinesine atmadan önce sudan geçirmeyin. Böylece her seferinde 57 litre su tasarruf edebilirsiniz.

Bulaşıklarınızı Elde Değil Makinede Yıkayın

4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız, ortalama 103 litre su harcarsınız. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 9 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26 – 40 ton suyu kurtarmanız demektir.

Musluğu Açık Bırakmayın

Her gün sebzelerimizi elde yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkarsanız, çok daha az su tüketirsiniz. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarabilir.

Diş Fırçalarken, Tıraş Olurken Suyu Kapatın

Diş fırçalarken ya da tıraş olurken, kullanmadığımız halde açık bıraktığımız su gideri, yılda kişi başı ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir ailede bu rakam ortalama 48 tondur.

Daha Kısa Duş Alın

5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 lt su harcarsınız. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton su kurtarırsınız.

Gereksiz Yere Sifon Çekmeyin

Tuvaleti çöp olarak kullanmayın. Dört kişilik bir ailenin her bir ferdi, günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse yılda 16 ton su harcamış olur.

Sifona Plastik Bir Şişe Yerleştirin

1,5 litrelik bir pet şişeyi su ile doldurarak sifonunuzun içine yerleştirin. Sadece bu basit önlemle bile yılda 1 ton su kurtarabilirsiniz.

Duş Başlığınızı Değiştirin

Çıkan suyu daha iyi bir şekilde püskürten yeni ekonomik duş başlıklarından alın. Böylece suyu daha az açarak daha tazyikli bir duş alabilirsiniz.

Muslukları Tamir Ettirin

Evdeki tüm muslukların su kaçırmadığından emin olun. Gerekirse tamir edin. Her saniye bir damla damlayan musluk yılda 1 ton su harcar.

Su Kaçaklarını Engelleyin

Evinizdeki ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin ya da tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca su harcar.

Çamaşır Makinesini Ekonomik Kullanın

Bir çamaşır makinesi tek bir çalıştırmada 176 litre su harcar. Makinenizi haftada bir kez bile az kursanız, yılda 9 ton suyu kurtarırsınız.

Manifesto

Böyle harcamaya devam edersek, Türkiye’nin suyu yakın gelecekte tükenebilir. Bugün tasarruf yapmaya başlamazsak, yarın tasarruf yapacağımız suyumuz olmayabilir. Bugün duştan bulaşığa tüm alışkanlıklarımızı yeniden gözden geçirme vakti. Gün harekete geçme günü. Yarının suyunu kurtarmak için, hemen. Bugün.

yarininsuyu.com sitesinden su ayak izinizi hesaplayabilirsiniz. Bir kişinin ortalama tükettiği su miktarına su ayak izi denir. Su ayak izinizi hesaplayarak, Türkiye’nin 2030 yılında su sorunu yaşamaması için neler yapabileceğinizi görebilirsiniz.

Türkiye’mizin Suyunu Korumak İçin Kişisel Olarak Alacağımız Önlemler-Kaynak: www.yarininsuyu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir