Depremde Hayatta Kalma Eğitimi: Ufuk Koçak

Ufuk Koçak Dalış Deprem

Depremde Hayatta Kalma Eğitimi: Ufuk Koçak yazımızda Ufuk Koçağın 17 Ağustos 1999 depreminde 3 gün enkaz altında kaldıktan sonra yaşadığı tecrübelere dayanarak bizlere deprem öncesinde, deprem esnasında ve deprem sonrasında neler yapılması gerektiğini yazdık.

Depremde Hayatta Kalma Eğitimi-Depremden Önce Neler Yapılmalıdır?

1-Ev içerisinde bulunan eşyalar sabitlenmeli

Deprem öncesinde mutlaka evin içerisinde bulunan eşyalar duvarlara sabitlenmelidir. Bunların için hazırlanmış profesyonel sabitleyici aparatlar mevcuttur. Fakat bu aparatların ücretleri pahalıdır. Bunları almaya gücü yetmeyenler “L” demirleri kullanabilir. Bunlar saksılık (raf altı olarak kullanılan) olarak kullanılmaktadır. Demirde vida giren yerlere kanal açarak eşyalar duvara sabitlenir. Bu şekilde deprem esnasında eşyalar yerinden oynamamış olur.

2-Dışarıda toplanma yerinin belirlenmesi gerekir

Deprem sırasında dışarıda olan aile üyelerinin önceden toplanma yerini belirlemesi gerekir. Kaos çıkmaması için deprem sonrası toplanma yerini herkes bilmelidir. Bu önlemin tatbikatı birkaç defa yapılmalıdır.

3-Depremden sonra evin içinde toplanma yerinin belirlenmesi gerekir

Deprem olduktan sonra herkes başka odalara kaçabileceği için deprem bittikten sonra herkesin buluşacağı bir yer belirlenmelidir. Aile bireyleriyle bu ortak odanın belirlenmesi gerekir.

4-Resmi evrakların şehir dışında bir yere gönderilmesi gerekir

Deprem sigortası, nüfus cüzdanı v.b gibi bizim için önemli olan evrakların bir kopyasını tanıdığımız, bildiğimiz kişiye göndermeliyiz. Çünkü deprem olduktan sonra bu evraklara mutlaka ihtiyaç duyuyoruz.

5-Deprem çantası hazırlanmalıdır

Deprem çantası hazır bulundurulmalıdır.

Yatarken baş ucunuza 1 litrelik pet bir şişe bırakın. Deprem sırasında bu pet şişeyi alarak yatağınızın ucuna yuvarlanın. Deprem öncesi bu işlemi arada bir uygulayın. Cenin pozisyonunda depremin geçmesini bekleyin.

Depremde Hayatta Kalma Eğitimi-Yaşam Üçgeni
Yaşam Üçgeni

Deprem Olurken Yapılması Gerekenler

Deprem başladıktan sonra 10-15 saniye içerisinde güvenli bir alana geçebiliyorsanız geçin. Bu güvenli alan evin içerisinde olmalıdır. Dışarı çıkmaya çalışmayın çünkü o kadar zamanınız olmayabilir.

Deprem sırasında daha önceden uygulamadığınız önlemleri yapamayacaksınız. Depremde yapacaklarınızı sadece bilmeniz yetmez, bunları uygulamalısınız. Deprem çok büyük bir korku anıdır ve hiçbir şey yapamayabilirsiniz. Deprem sırasında kolon ve kapı kirişlerinin arasında durmayın. (Hala bunun doğru yöntem olduğunu sananlar var) Ev çökerken yürümek çok da kolay olmayacaktır. Deprem başladığında binada ilk önce kolonlar yıkılır ve üzerlerindeki kirişler kapanır.

Depremde Hayatta Kalma Eğitimi-Baza Yaşam Üçgeni
Bazanın Yanında Duruş Şekli

Deprem sırasında bizi kurtaracak tek şey yaşam üçgenidir. Yaşam üçgeni, yüke dayanıklığı olan yerlerdir. Bazalar, çeyiz sandıkları, yere yakın eşyaların yanlarıdır. İçlerine ezilmeyecek bir şeyler koyun. Zeminle tavan birleştiği andan itibaren ufak bir boşluk kalmasıdır. Sırtınızı bazaya vererek, cenin pozisyonunu alarak yaşam üçgeni oluşturmalısınız. Kendinizi olabildiğince küçültün.

Depremden Sonraki Süreç

Depremden sonra deniz kenarlarından uzak durun çünkü süprüntü şeklinde deniz gidip geri gelebilir ve sizi götürebilir. Kayalık yerlerden de uzak durun çünkü heyelan tehlikesi olabilir.

Eğer yaşam üçgeni olabilecek yerleriniz yoksa mutlaka oluşturun. Yatağınızın yanına üst üste kitaplar koyarak bir yaşam üçgeni alanı oluşturabilirsiniz. Bu şekilde kendinize L şeklinde yaşam alanı oluşturabilirsiniz. Eğer göçük altında kalırsanız sakin ve soğukkanlı kalmaya çalışın. Çok fazla enerjinizi kaybedecek şekilde bağırmamalısınız. Enerjinizi korumaya çalışın.

Depremde Hayatta Kalma Eğitimi: Ufuk Koçak-Yardımcı Kaynak: Ufuk Koçak-Haluk Tatar YouTube kanalından yardım alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir