Afrika‘da Beyin Göçü Artıyor: Arkadaşlarımın Yüzde 90’ı Ayrılmak İstiyor
Afrika’da Beyin Göçü Artıyor
Afrika’da 18-24 yaşları arasındaki 4.500’den fazla gencin katıldığı yeni bir anket, ekonomik sıkıntıları ve eğitim fırsatlarını en önemli neden olarak göstererek, bunların %52’sinin önümüzdeki birkaç yıl içinde göç etmeyi düşüneceğini ortaya koydu. BBC, Nijerya ve Güney Afrika’da ülkelerinde kendilerini güvende hissetmediklerini ve iş fırsatlarına erişimlerinin olmadığını söyleyen beş gençle konuştu, ancak Gana’dakiler için tablo çok farklı görünüyor.
Lagos’tan 18 yaşındaki Ayoade Oni, “Nijerya’daki güvensizlik çok korkunç” diyor. Nijerya’dan ayrılmak istemesinin ana nedenlerinden biri de bu.
Geçen yıl “geniş gün ışığında” neredeyse kaçırılıyordu. Telefon tamircisinden eve dönerken bir çete ona yaklaşıp eşyalarını teslim etmesini istedi.
Direndi ve kaçmak için “çok hızlı yürüyordu”. Yakındaki bir dükkânda, içinde güvende olduğunu söyleyen ve kendisini çekmeye çalışan insanlarla birlikte tökezlediğinde sığınacak bir yer bulduğunu düşündü.
Ama bu bir tuzaktı.
Aniden, bir otobüs şoförü arabayı durdurdu ve insanların “kaçıran” olduğu konusunda uyardı ve araca binmesi talimatını verdi. “Bu beni o gün kurtardı,” diye hatırlıyor.
Lagos merkezli bir düşünce kuruluşuna göre Nijerya şu anda fidye için adam kaçırma kriziyle karşı karşıya ve failler yıllar boyunca milyonlarca dolar topladı.
Oni, “Geceleri dışarı çıkamıyorum, ailem bile izin vermiyor” dedi. Ona her gece 18.30’da evde olması için sokağa çıkma yasağı koymuşlar.
Bay Oni’nin ülkeyi terk etmek istemesinin diğer nedenleri arasında “yüksek işsizlik oranı, kötü sağlık sektörü, düşük yaşam standardı [ve] çok az veya hiç iş olanağı yok” sayılabilir.
Bilgisayar Bilimleri bölümünden mezun olduktan sonra iş bulma konusunda iyimser değil. Mezunların çoğunun, “çoğu kişinin bağlantılar veya yolsuzluk tarafından istihdam edildiği, mevcut az sayıda istihdam pozisyonu için rekabet etmekten başka seçeneği kalmadığını” söyledi.
Nijerya’dan ayrılıp kalbinin attığı Kanada’ya yerleştiyse, geri dönmeye hiç niyeti olmayacaktı. Arkadaşlarının çoğu aynı şeyi hissediyor: “hepsi değilse de %90’ı” ayrılmak istiyor, diyor.
Güney Afrika Ichikowitz Aile Vakfı tarafından 15 ülkede yürütülen Afrika Gençlik Araştırması 2022’den elde edilen istatistikler, Bay Oni’nin karamsarlığını destekliyor.
Genç Nijeryalılar, ülkelerinin gidişatı hakkında tüm kıtada en olumsuz görüşe sahipler ve %95’i işlerin kötü gittiğini söylüyor. Ankete katılanların sadece %28’i ülkelerinin gidişatı hakkında olumlu hissetti.
Anketin arkasındaki adam Ivor Ichikowitz’e göre
Dünyanın uyanması ve Afrika’ya yatırım yapması gerekiyor, böylece genç Afrikalılar hayallerini gerçekleştirmek için kendi ülkeleri pahasına yurtdışına taşınmak zorunda hissetmiyorlar.
BBC Newsday programına konuşan Ichikowitz, “Bu bir beyin göçünden daha büyük” dedi. “Afrika’da yaşları 18 ile 24 arasında değişen bu insan grubu, ‘Hayatlarımızı iyileştireceğiz, bu, kalkıp başka bir yere gitmek zorunda kalsak bile,’ diyor.”
Pek çok genç Afrikalının yurtdışına taşınmak istemesinin bir göç krizine neden olabileceğini söyledi ve bunu “endişe verici” olarak nitelendirdi.
Ichikowitz, pandemi öncesinde yürütülen Afrika Gençlik Araştırması’nın bir önceki sayısında, görüşülen gençlerin çoğunun anavatanlarında kalmak ve orada kendilerine bir hayat kurmak istediğini söyledi.
Vakfının görüştüğü gençlerin çoğu Güney Afrika’ya, Avrupa’ya veya ABD’ye taşınmak istedi. Ancak Güney Afrika, diğer Afrika ülkelerinde birçokları için “kutsal kase” olarak görülse de, Güney Afrika’dakiler farklı olmak için yalvardılar ve ABD’ye veya Avrupa’ya taşınmak istediler, dedi.
Genç Afrikalıları tutmak tüm dünyanın çıkarınadır. 2030 yılına kadar dünyadaki gençlerin %42’sini oluşturacağını tahmin eden kişi Bay Ichikowitz, “Yapıcı olarak Afrika’ya bağlı” dedi.
BBC’nin konuştuğu Gana’daki bazı gençlerin yapmayı planladığı şey tam olarak bu.
Ganalılar, ülkelerinin geleceği konusunda Ruanda’dan sonra kıtadaki en olumlu ikinci ülke konumundalar ve %56’sı memnun olduklarını söylüyor.
24 yaşındaki Julius Kwame, “Gana’da yapabilirim çünkü güçlü kurumlar olmasa ve sistemlerimiz zayıf görünse de bunların eksikliği akıllı bir sosyal tırmanıcının bu engelleri aşabileceği anlamına da gelebilir” diyor. Anthony, Ulusal Gana Öğrencileri Birliği başkanı.
“Yurt dışına taşınmak umut verici görünebilir ama orada gerçekten hiçbir şey vaat edilmiyor” diye devam ediyor.
Benzer duygular 33 yaşındaki işadamı Ernest Larmie tarafından da dile getirildi: “Burası evim, eğer buradaki sorunları çözebilirsem, bir sonraki nesil geldiğinde onlar da yararlanabilir” diyor ve taşınmanın arkasındaki mantığı sorguluyor. Yurtdışında, sadece kendi pahasına başka bir ülkenin gelişmesine yardımcı olmak mantıklı değil.
‘Kadınlar güvende değil’
Ancak diğerleri için, topluluklarını geliştirme konusundaki tutkulu argümanlar yıkanmayacak ve kendi ülkelerinde karşılaştıkları travma onları terk etmek için can atıyor.
İsminin açıklanmasını istemeyen genç bir Güney Afrikalı kadın, geçen yılki mezuniyetinden bu yana iş bulma mücadelesinin yanı sıra ülkedeki yüksek suç oranının onu göç etmek istediğini söylüyor.
2019’da kampüsten öğrenci yurduna yürürken tecavüze uğradığını ve o zamandan beri kendini güvende hissetmediğini söylüyor.
Pandemi öncesi, 2018-2019 yılları arasında cinsel saldırı ve tecavüz ülkedeki suçlar arasında en büyük artışlarla sayıldı.
“Genç kadınlar olarak ihtimaller bize karşıymış gibi geliyor. Sokaklarda güvenli bir şekilde dolaşamamakla kalmıyor, aynı zamanda işsizlikle de mücadele ediyoruz.”
Bir başka genç Güney Afrikalı kadın, 23 yaşındaki Mapula Maake, Güney Afrika’daki istihdam durumunun kötü olduğunu kabul ediyor ve bu yüzden yurtdışına taşınmayı düşünüyor.
“Göç, bu oldukça doymuş iş piyasasına tek çözüm olabilir” diyor.
Mart ayında Güney Afrika, %35,3 ile rekor düzeyde yüksek bir işsizlik oranı kaydetti.
Maake bunu “ulusal bir kriz” olarak nitelendiriyor ve “hükümetin mezunlara yatırım yapmak için adımlar atması gerektiğini” savunuyor.
Afrika’da Beyin Göçü Artıyor: Arkadaşlarımın Yüzde 90’ı Ayrılmak İstiyor-Kaynak: bbc.com