İçeriğe geç
Anasayfa » Yaşam » Akıllı Telefon Bağımlılığı

Akıllı Telefon Bağımlılığı

Akıllı Telefon Bağımlılığı Artıyor

Akıllı Telefon Bağımlılığı yazımızda akıllı telefonların ve sosyal medyanın gerçeklik algımızı nasıl bozduğunu, insanları sanal ortama nasıl bağımlı hale getirdiğini ve olumsuz yanlarını yazdık.

Akıllı Telefon Bağımlılığı Artıyor

Akıllı telefon kullanımı hiç olmadığı kadar hayatımıza girmiş bulunmaktadır. Uyandığımızda ilk baktığımız şey telefonumuza gelen mesajlar ve bildirimlerdir. Her şeyin kararında yapılması gibi telefonunda kullanımı gerektiği kadar yapılmalıdır. Hayatla ilgili dengeyi sağlamak çok önemlidir. Bağımlılık oluşumu hayatımızda oluşan duygusal eksikliklerin doldurulması için oluşmaktadır. Telefona bağımlı olanlar takip etmiş oldukları şeyleri kaçırma endişesiyle sürekli olarak akılları ondan kalır. Endişe taşıyarak hayatına devam eder. Telefonunu kontrol etmediği her an kişi kendini huzursuz hisseder. Ülkemizde çok fazla bağımlı vardır. Telefona bağımlı olma sebebi sosyal medyanın çok fazla kullanılmasıdır. Kim ne yapmış diye merak ettiğimiz için onları takip etmekten geri kalamıyoruz. Sosyal medyadaki hayat gerçek hayat dan daha öneli hale gelmiştir. Cep telefonu özelliği dışına çıkarak el telefonu haline gelmiştir. Cebimizden çok elimizde olduğu için kontrolü ona kaptırdık.

Akıllı Telefon Bağımlılığı ve Sosyal Medya

Gerçek Yaşamın Algısının Bozulması

Kişilerin varlıklarının kıymetli olduğunu anlamaları gerekir. Yaşamını değerli bulmayanlar kendilerini birçok bağımlılığın esiri altına hapseder. Teknoloji insan hayatını kolaylaştırdığı sürece her zaman iyi bir şey olarak kalacaktır. Fakat ne zaman insanı değersiz bir şeye dönüştürmeye başlarsa o zaman teknoloji insanlar için tehlikeli bir hal almaya başlar. Sosyal medyaların kendine özel kurguları vardır. Kimi kendini kanıtlamanı sağlar, kimi mutluluğunu göstermeni amaçlar.

İnsanlar yaşamış olduğu mutlulukları diğerlerinin görmesi için her an paylaşımda bulunmak istiyor. Öz çekim yaparak her anını diğer sanal kişilerle paylaşarak mutlu olmayı amaçlıyor. Bu tür davranışlarla kendisine gelen olumlu yorumlar neticesinde daha da fazla telefona ve sosyal ağlara bağımlılığı artıyor. Şuan ki gençliğin bu bağımlılığı tümüyle benimsemiş olması ileri de büyük sıkıntılar yaşatacaktır. Sosyal medyada paylaşılan anların dozunda olmasında bir sıkıntı yoktur fakat sürekli olarak paylaşılması zarar vermektedir. Yanı başınızda olan kişilerle olan ilişkiler gerçek insan doğasını yansıtmaktadır. Sana ilişkiler gerçeklik algısını bozmaktadır. Beynimizin doğal işleyişi bozulmaktadır. Aklını kaçırma seviyesine ileride ulaşabilmektedir.

Türkiye'de En Çok Girilen Siteler İlk 50

Bağımlılıktan Kurtulma Yolu

Kişilerin kendilerini algılaması ve sanal ortamı algılaması değişikliğe uğramaya başlayacaktır. Beynin işleyişi de zamanla değişecektir. Gerçeklik normalde pek çok insanın görüp, hissetmesi ve dokunması ile aynı tanımı vermesidir. Sanalla çok fazla ilgilenmekte beyin kimyamızın gerçeklik algısı bozacaktır. Cep telefonu kullanımının dozunu iyi ayarlamak gerekiyor. Hangi şeylerin daha önemli olduğunu iyi düşünüp ona göre yaşamamız asıl önemli olandır. Neyin değerli olduğunu ve neyin daha mutlu edici olduğunu kişilere öğretmek gerekiyor. Çocukları bağımlı olan anne ve babalarında çocuklarına kıymetli ve değerli olduklarını yaşatmaları gerekir. Kişiyi mutsuz eden şeylerin farkına varılmalı ve onları düzeltmek için uğraşılmalıdır. Hayatı keşfetmek bağımlılık yolunda en büyük çözümdür. İnsanlarla canlı olarak iletişime geçmek de en iyi yöntemdir. İnsan yaradılışının mükemmelliğini iyi bilmeli ve ona göre yaşamalıdır. Bol bol şükür etmek de sizi mutlu edecektir.

Akıllı Telefon Bağımlılığı-Habertürk TV YouTube-Klinik Psikolog Esin Nur Akyıldız‘ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir