Ekonomi ve Para

Uranyum 15 Yıldan Fazla Bir Süredir İlk Kez 80 Doları Aştı

Uranyum 15 Yıldan Fazla Bir Süredir İlk Kez 80 Doları Aştı

Uranyum 15 Yıldan Fazla Bir Süredir İlk Kez 80 Doları Aştı

Uranyum fiyatları, nükleer enerjiye olan talebin yeniden artması ve arzın kesintiye uğraması nedeniyle on beş yıldan fazla bir süreden sonra ilk kez pound başına 80 doların üzerine çıktı.

Yellowcake olarak bilinen ham uranyum formuna yönelik fiziki piyasa sözleşmelerini takip eden Nymex vadeli işlemleri Pazartesi günü pound başına 80,25 doları gördü. Fiyatlar bu yıl keskin bir şekilde yükseldi ve Japonya’daki Fukushima kazasından bu yana görülmemiş seviyelere ulaşarak dünya çapındaki hükümetlerin nükleer enerjiyi azaltmasına neden oldu.

Ukrayna’nın işgalinin ardından ülkeler, karışımlarını aralıklı yenilenebilir enerji ve ithal fosil yakıtlardan farklılaştırabilecek düşük karbonlu bir enerji kaynağı olarak nükleer enerjiye yönelirken, işler daha farklı olamazdı.

Avrupa’daki bazı tesisler, borularla taşınan Rus gazının kaybıyla başa çıkabilmek için reaktörlerinin ömrünü uzatırken, Çin’in nükleer filosunun inşası da hızla devam ediyor. Talep beklentilerinin yeniden canlanması, kilit üreticilerin arz kesintileriyle karşı karşıya kaldığı bir dönemde gerçekleşti.

Bu, hem madencilik hisseleri hem de uranyum türevleri yoluyla risk kazanan yatırımcıların ilgisini artırdı. BMO Capital Markets Ltd.’ye göre, spot uranyum ticareti zayıf bir pazar olsa da enerji santralleri için daha önemli olan dönem fiyatı da yükseliş eğiliminde.

BMO’nun emtia araştırmalarından sorumlu genel müdürü Colin Hamilton, bir notta “Kamu hizmeti sözleşmeleri artmaya devam ediyor” diye yazdı. “Kapsam dışı hizmet gereksinimlerini karşılamak için çok az taahhütsüz üretim mevcut.”

Önde gelen madenci Cameco Corp., Kanada’daki operasyonlarındaki zorluklar nedeniyle üretim hedeflerini düşürürken, Nijer’de yakın zamanda yaşanan bir darbe, Avrupa nükleer santrallerine yapılan sevkiyatlarda kesintiye yol açtı. Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana sektörde Rusya’nın Rosatom Corp.’un işlettiği zenginleştirme tesislerine olan güven konusunda da tedirginlik var.

Sprott Asset Management tarafından hazırlanan bir rapora göre, daha yüksek uranyum fiyatları, daha pahalı üreticilerin üretime yeniden başlamalarına neden olabilir. Bu ay Avustralyalı madenci Boss Energy Ltd., on yıldan fazla bir süre önce rafa kaldırılan bir projenin yeniden başlatıldığını duyurdu.

Kaynak: bloomberg

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir