Çikolata Beyin Sağlığını Nasıl Etkiler?
Çikolata Beyin Sağlığını Nasıl Etkiler?
‘Ben bir nöroloğum ve çikolatanın beyin sağlığını nasıl etkilediğine dair herkesin bilmesini istiyorum’.
Şekerli ikramların genellikle vücudunuz ve beyniniz için tamamen kötü olduğu düşünülse de (kusura bakmayın), sıklıkla ortaya çıkan bir istisna vardır: bitter çikolata. Özellikle çikolatanın ana maddesi olan kakaodaki bazı bileşikler.
Bu bileşiklere flavanoller denir ve flavanoller antioksidan özelliklere sahiptir ve vücudunuzda oksidatif strese neden olan ve hücrelerinize zarar veren serbest radikallerle savaşabilir. Antiinflamatuar oldukları da biliniyor. Yıllar geçtikçe giderek artan sayıda araştırmacı bu flavanollerin etkilerini ve beyin sağlığı üzerindeki etkilerini analiz etti. İşte çikolatanın beyne nasıl fayda sağlayabileceği (ya da sağlayamayacağı) hakkında bilmeniz gerekenler.
Araştırmalar Çikolata ve Beyin Hakkında Ne Söylüyor?
Bazı araştırmalar, kakaodaki flavanollerin yaşa bağlı hafıza düşüşünü tersine çevirdiğini buldu; örneğin Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki bilim adamlarının 50 ila 69 yaşları arasındaki sağlıklı yetişkinlerde böyle bir fayda bulduğunu gösteren bir çalışma var.
Scientific Reports’ta yayınlanan 2020 tarihli bir araştırma için bir araştırmacı ekibi, özel bir yüksek flavanollü kakao içeceğinin biraz daha genç yetişkinlerde (yaklaşık 20 ila 40 yaşları arasında) bilişsel performans üzerindeki etkisini incelemek için rastgele çift-kör bir deneme gerçekleştirdi. Yüksek flavanol içeren içeceği içen çalışma katılımcılarının kan akışlarında iyileşmeler yaşadıklarını ve bunun bazı zorlu görevlerde bilişsel performansın arttığını buldular.
Kulağa hoş geliyor, değil mi? İşte “ama”: Kakao flavanolleri yüksek olan içecek, yerel bakkalın rafından satın alabileceğiniz bir şey değildir.
Dr. Gabriele Gratton, Ph.D. “Ne yazık ki, satın aldığınız çikolatanın bahsettiğimiz potansiyel faydalara sahip olacağı her zaman doğru değil” diyor. Urbana-Champaign’deki Illinois Üniversitesi Psikoloji Bölümü ve Beckman Enstitüsü’nde profesör olan Dr.
Aslında çikolata yapımında kullanılan bazı işlemlerin kakaoda bulunan flavanol miktarını azaltabileceğini de ekliyor. Bir örnek, Hollanda işleme veya alkalileştirme adı verilen bir işlemdir . Ayrıca kavurmanın kakao çekirdeklerinin flavanollerini ve antioksidan potansiyelini azalttığı gösterilmiştir. Ancak nihai ürünün (bildiğiniz ve sevdiğiniz çikolatanın) tadının güzel olmasını sağlamak için kakao çekirdeklerini işlemek için işleme gereklidir.
Çikolatayı Bir İkram Olarak Düşünün
Dr. Carolyn Fredericks, MD , kendisini büyük bir çikolata hayranı olarak tanımlıyor. Bir hafıza bozuklukları uzmanı olarak çikolatanın olası bilişsel faydalarına ilişkin giderek artan araştırmalarla ilgileniyor.
Yale Tıp Fakültesi’nden nörolog Dr. Fredericks, “Ortada oldukça iyi araştırmalar var” diyor. Ancak Dr. Fredericks, herkesin hafızasını veya bilişsel işlevini geliştirmek için çikolata yemeye başlaması gerektiğini önermekten vazgeçmiyor.
Örneğin sütlü çikolata ürünleri çok fazla ilave şeker içerme eğilimindedir, bu nedenle çok fazla yemeye başlarsanız, “içindeki kakaonun en ufak bir faydası, dezavantajlarından daha ağır basmayacaktır” diyor.
Bunun yerine çikolataya genel sağlıklı beslenmenin küçük bir parçası olan “tatlı bir ikram” olarak bakmayı öneriyor. Amerikan Nöroloji Akademisi (AAN) üyesi Dr. Thomas Vidic de aynı fikirde. “Hepimizin küçük ödüllere ihtiyacı var, bu yüzden bir parça çikolata o kadar da kötü olmayabilir” diyor.
Beyninizi Desteklemenin Diğer Yolları
Araştırma, kakaodaki bazı biyolojik olarak aktif bileşenlerin kardiyovasküler sistem üzerinde olumlu bir faydaya sahip olduğunu göstermektedir . Dr. Gratton’un belirttiği gibi, arteriyel fonksiyon beyin fonksiyonu için önemlidir. Başka bir deyişle kan damarlarınızı ve kardiyovasküler sisteminizi sağlıklı tutmak ve iyi çalışmasını sağlamak beyniniz için de iyidir.
Bununla birlikte çikolatada bu bileşiklere karşı koyan başka bileşenler de bulunabilir. Daha fazla araştırma, gelecekte yararlı olabilecek daha fazla ayrıntıyı ortaya çıkarabilir ve bilim insanları, potansiyel faydalar ve bunlardan nasıl yararlanılacağı hakkında daha fazla bilgi edinebilir. Bu arada, hafızanızı veya dikkat sürenizi korumak veya geliştirmek ya da düşüşünü önlemek için çikolataya güvenmemeniz önemlidir.
Ancak yapabileceğiniz şey kanıtlanmış diğer stratejilere yönelmektir. Akdeniz diyeti gibi sağlıklı bir diyet uygulamak ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıdaları dahil ettiğinizden emin olmak böyle bir stratejidir. Dr. Fredericks’e göre, koyu yeşil yapraklı sebzelerin beyin sağlığı açısından pek çok ümit vaat ettiğine dair bazı kanıtlar var, “ama bu genel çeşitlilikle ilgili gibi görünüyor” diyor.
Düzenli egzersiz yapmak hem vücuda hem de beyne iyi gelen başka bir stratejidir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre düzenli fiziksel aktivite, demans gibi bilişsel gerileme gelişme riskinizi azaltabilir . Ayrıca hafızanızı ve ruh halinizi iyileştirmenize de yardımcı olabilir.
Aktivite kurallarına göre, her hafta 150 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite veya 75 dakika yüksek yoğunlukta aktivite hedeflemelisiniz. Ancak aktivitenin türü size kalmış. Dr. Vidic, “Onlar için en iyi egzersiz programı, yapacakları programdır” diyor
Beyninizi aktif tutmak da önemlidir. Artık Sudoku veya bulmaca çözmek veya Wordle ve Connections gibi en sevdiğiniz beyin oyunlarını oynamak için iyi bir bahaneniz var. Ayrıca sosyal olarak aktif olarak, örneğin bir kitap kulübüne katılarak veya yerel sanat merkezinizde bir ders alarak beyninizi çalıştırabilirsiniz.
Dr. Fredericks, “Beyninizi çalıştıran ve keyif aldığınız her şey iyidir” diyor. “Bunu yapmaya devam edebilmeniz için yeterince zorlayıcı ve ilginç olması gerekiyor.”
Sonuç olarak çikolatadan çok fazla şey beklemek istemezsiniz, en azından bu noktada. Dr. Vidic, “Ara sıra bir parça çikolata, hatta belki egzersiz yapmanın ödülü olarak bile kabul edilemez” diyor. “Ama hafızanıza yardımcı olmak için bütün gün kanepede oturup çikolata yiyecekseniz, henüz o noktada değiliz.”
Çikolata Beyin Sağlığını Nasıl Etkiler?-Kaynak: parade