Toplumun Kalesi Aile

Toplumun Kalesi Aile ve Çocuklar

Toplumun Kalesi Aile yazımızda ailelerin toplumun huzuru ve mutluluğu için önemini, eskiden günümüze aile kurumunu ve dinlemenin aile huzuru için önemini yazdık.

Toplumun Kalesi Aile-Biz Bir Aileyiz

Biz bir aileyiz” cümlesi toplumumuzda çokça kullanılır. İş dünyasında, derneklerde, vakıflarda, pazarcılarda, minibüsçülerde, taksicilerde biz bir aileyiz cümlesi kullanılır. En karamsar dönemlerde aile çatısı altında toplanmak bu kurumun önemini gösterir. Aile kurarken sağlam temeller üzerine kurulması şarttır. Geçmişten günümüze toplumumuz, aile kavramına gerektiği önemi vermiştir. Bu durum Osmanlı devletinde yaşamış İsveçli aile hukuku profesörü Gaston Jess yaşayarak açıklamıştır.

Çocuk Doğduğunda Çiftler-Aile etkisi

Aile Kalesi

Gaston Jess: Dünyanın en sağlıklı aile ocağı Osmanlı‘da doğmuştur. Ve bu olgu hiçbir milletin tarihinde görülmemiş şekilde umumi hayatı inşa etmiştir. Aliya İzzetbegoviç ise “Batı aslında bütün önemli kalelerimizi işgal etti. Şu anda elimizde kalan en güzel sermaye aile kalesidir.” Bu sözle ailenin büyük işler başaran küçük bir kale olduğu belirtilmiştir.

Televizyonun Evlere İlk Kuruluşu Etkisi

Aile Kurumunun Gündemde Olması

Bugün ülkemizde ve dünyada üzerinde en çok durulan konular; aile, ailede huzur, ebeveyn kontrolü, çocuk yetiştirmedir. Bu konular üzeride durulmasının en büyük nedeni bu alanlarda çatırdamaların ve çözülmelerin önemli ölçüde artmasıdır. Toplum, ailelerle kurulur. Ailelerin huzuru, toplumun huzuru anlamına gelir. Bizim aile yapımız, Batı ile karşılaştırıldığında çok iyi seviyededir. Fakat Osmanlı zamanına göre düşüş yaşamıştır. Bugün gelinen noktada aile kurumlarımız yapısını kaybetmeye başlamıştır.

Ergen Çocukla İletişim

Aile Saadetini Sağlamanın Önemi

Yeni nesil mutsuz, başarısız ve internet bağımlısı bir nesil olarak göze çarpmaktadır. Eskiye göre evlerde daha çok imkanlar bulunurken, bunlara rağmen mutsuzluk seviyesi inanılmaz yükselmiştir. Eskinden insanlar birbirleriyle iç içeydi. Muhabbetler bol olurdu ve birbirlerinden haberdar olurlardı. Şimdilerde insanlar sosyal medyalardan haberlerini alıyorlar. Bugünkü neslin, mutsuz, başarısız ve bağımlı olmasının iki ana sebebi vardır. Aile dağınıklığı ve akran eksikliği. Bu durumların çözümü ise çok basit aile saadetinin sağlanmasıdır.

Toplumun Kalesi Mutlu Aile ve Huzurlu Gelecek

Mutlu aile ve huzurlu geleceğin sağlanması için 3 noktanın altı çizilmektedir. Bunlar;

  • Birlikte zaman geçirmek
  • Ben dilini kullanmak
  • Manevi inanç

Hepsinin temelinde mutlu aile tablosu yer alır. Birbirine değer veren, yargılayıcı sen dili yerine ben dilini kullanmaya özen gösteren, empati yapabilen, maddi-manevi her anlamda birbirine destek olan aileler mutlu olacaktır.

Dinlemenin Aile Üzerindeki Olumlu Etkisi

Günümüzde aileler arasında iletişimsizlik aşırı artmış durumda. Bu durumu düzeltmek için ilk önce aile bireylerinin dinlemeyi öğrenmesi gerekiyor. Bebekler ve çocuklar anne ve babasını dinlerler. Onlarda iletişim yönünden bir sıkıntı yoktur. Ne zamanki gençlik çağına geldiklerinde aileyi dinlememeye başlarlar. Dinlemeyi pek sevmezler. Gençler ailelerini dinlemeyince iletişim kopukluğu oluşuyor ve aile yapısı sağlam temellerinden sarsılıyor. Özellikle aile büyüklerini dinlemek, hataya düşmemenin anahtarıdır. Dinlemek, huzurun ve mutluluğun başlangıcıdır. İyi bir dinleyici olmakta aile içi iletişim sağlayacak ve toplum düzelecektir.

Toplumun Kalesi Aile-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir