Sigaranın Ölümlere Etkisi yazımızda dünya üzerinde sigara içimine bağlı olarak yaşanan ölümlerin sayısı, ekonomik olarak yaşattığı olumsuzluklar ve çevrede bulunan diğer canlılara olan kötü etkisini yazdık.
Sigaranın Ölümlere Etkisi-Önlenebilir Ölüm Sebebi Sigara
Sigara içmek, dünya üzerinde her yıl 7 milyon kişinin ölüm sebebi olmaktadır. 2000 yılından bu yana sigaranın ölümlere etkisi 2 kat artmıştır. Bu ölümlerin yeni yasalar getirilmeden sürekli olarak artacağı belirtilmektedir. 1 milyar insanın 2100 yılına kadar tütün ürünleri kullanımına bağlı olarak öleceği öngörülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)‘nün bu verileri insanların yaşam sürelerini nasıl kendi elleriyle kısalttığını göstermektedir. Tütün ürünleri kullanımı dünya üzerinde önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sıradadır. 2.sırada obezite gelmektedir. Sigaranın kullanım maliyetlerinin çok fazla olduğu ve hastalıklarda kullanılan tedavilerinde masraflarının fazla olduğu belirtilmektedir. Hem sağlığa zararlı hemde maddi gücünüzü elinizden almaktadır. Sigara fiyatlarının artışının sigarayı bırakmada etkin olacağı söylenmektedir. Sigaralara yapılacak artışlar ile sigarayı bırakmaya kişiler teşvik edilecektir. Daha çok kişi uzman yardımı almaya başlayacaktır. Alo 170 hattı daha fazla aranacaktır. Nikotin bağımlılığının önüne geçme sağlanacaktır.
Sigara Kullanımının Ekonomiye ve Çevreye Zararları
Sigara kullanımı kalp hastalığına ve akciğer kanserine neden olduğu bilinmektedir. Bu hastalıklar insanları en çok ölüme getiren durumlardır. Tütün kullanımı insanları fakir bırakıyor, ekonomik üretkenliği düşürüyor ve insanların alım gücünü azaltıyor. Sigara içenler açık havalarda sigarayı tükettiği zaman pasif içici insanlarda bundan çok fazla zarar görmektedir. Her gün sigara içmeyen insanlar pasif içici durumunda kaldıklarında aynı sağlık sorunları bu kişiler için geçerli olmaktadır. Devlet tarafından daha da iyi düzenlemeler getirilerek ülkemizin sigara kullanımı düşürülmelidir.
Sigaranın zararları çok fazladır ve çevreye de büyük zararları bulunmaktadır. Diğer insanların haklarına girdiklerini bilmeleri gerekir. Sigara içildiğinde binlerce zehir havaya karışmaktadır ve çevreye yayılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre; sağlık masrafları ve üretkenlik kaybı açısından sigara içmenin maliyetinin 1.4 trilyon dolardan fazla olduğunu tahmin ediliyor. Bu, küresel GSYİH’nın yaklaşık yüzde ikisine tekabül etmektedir. Ayrıca her gün satılan 15 milyar sigaranın üçte ikisi sokakta ya da çevredeki başka bir yere gönderilmektedir. Bu da kıyı ve kentsel temizliklerde toplanan tüm ürünlerin yüzde 40’ına dayanıyor. Çevresel kirliliğinde neredeyse yarısını sigara izmaritleri oluşturmaktadır.
Sigaranın Ölümlere Etkisi.