Yaşam Boyu Sigara İçenlerden Bazıları Neden Akciğer Kanserine Yakalanmıyor?

Türkiye'de Sigara İçen Sayısı

Yaşam Boyu Sigara İçenlerden Bazıları Neden Akciğer Kanserine Yakalanmıyor?

Bilim adamları, ömür boyu sigara içenlerin neden asla akciğer kanseri olmadığını keşfettiler. Özellikle sigaranın akciğer kanseri için bir numaralı risk faktörü olduğu düşünüldüğünde, bu cümle muhtemelen aptalca görünüyor. Tütün ürünleri ölümlerin yüzde 90’ının nedeni olmasına rağmen, yaşam boyu sigara içenler bir şekilde akciğer kanserine yakalanmaktan kaçınma eğilimindedir. Şimdi, bilim sonunda bunun nedenini bulmuş olabilir.

Türkiye'de Sigara İçen Sayısı

Yaşam Boyu Sigara İçenlerden Bir Kısmı Akciğer Kanserine Yakalanmıyor

Nature Genetics‘te yayınlanan yeni bulgulara göre, DNA onarım genleri, bazı sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanmasını engelliyor olabilir. Araştırmacılar, hiçbir zaman akciğer kanseri geliştirmemiş birçok sigara içicisinde doğal bir avantaj buldular. Akciğerleri kaplayan hücrelerin zamanla mutasyona uğrama olasılığının daha düşük olduğunu buldular.

Esasen, sigara içen bazı kişilerde DNA onarım genleri çok aktif olduğundan, kişiyi kanser hücresi oluşturmaktan koruyorlardı. Bu ilginç bir bulgu ve sonunda bazı sigara içenlerin neden asla akciğer kanserine yakalanmadığını açıklayabilecek bir bulgu.

Araştırmacılar, 33 katılımcının bronşiyal bazal hücrelerinin genetik profillerine baktılar. Tüm katılımcılar 11 ile 86 yaşları arasındaydı. 14 katılımcı hiç sigara içmemişken, diğer 19’unun hafif, orta ve ağır sigara içiciliği konusunda farklı geçmişleri vardı. Daha sonra genomlarındaki mutasyonları ölçmek için katılımcıların akciğerlerinden toplanan yüzey hücrelerini sıraladılar.

Sigaradaki Kanser Yapan Maddeler Neler

Mutasyonların Çoğalması

Sonuçlar, bu akciğer hücrelerinin yıllarca hayatta kaldığını gösterdi. Ve kişi yaşlandıkça ve sigara içmeye devam ettikçe mutasyonlar birikebilir. Albert Einstein Tıp Fakültesi‘nden bir göğüs hastalıkları uzmanı yaptığı açıklamada, bunların aynı zamanda akciğer hücrelerinin kansere dönüşme olasılığı en yüksek olan hücreler olduğunu açıkladı.

Ancak en ilginç olanı, yaklaşık 23 yıl boyunca günde bir paket sigara içtikten sonra, bilim adamlarının bu hücrelerin risk ve mutasyon oranının büyük ölçüde plato olduğunu keşfettiler. Bu nedenle, bazı ömür boyu sigara içenler, mutasyon oranlarının ne kadar büyük ölçüde değiştiğinden dolayı asla akciğer kanserine yakalanmazlar. Bunun nedeni, DNA’larının, hücre mutasyonları tümörlere dönüşmeden önce vücudu onarabilmesidir. Bilim adamları, bu DNA onarım genlerinin kalıtsal veya edinilmiş olabileceğini söylüyor. Ve bir kişinin vücudunu DNA’yı onarmada daha iyi yapan şeyin tam olarak ne olduğu hala bir sır.

Bununla birlikte, bu çalışmanın bulgularına dayanarak, yaşam boyu sigara içenlerin yüzde 80 ila 90’ının neden hiçbir zaman akciğer kanseri geliştirmediğinin büyük bir rol oynayabilir. Yine de, bunu bilsek bile, sigarayla ilişkili risk hala çok yüksek. Ve genetikçiler, bir kişinin DNA onarım kapasitesini ölçmek için yeni yollar geliştirmeyi planlıyor. Bu, yaşam boyu sigara içenlerin neden asla akciğer kanserine yakalanmamalarında DNA onarımının oynadığı rolü daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir. Ek olarak, bir durumu değerlendirmemize bile yardımcı olabilir. Kişinin akciğer kanseri olma riski daha etkili.

Kaynak: bgr.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir