PsikolojiYaşam

Nazarın İnsanlar Üzerindeki Etkisi

Nazarın İnsanlar Üzerindeki Etkisi yazımızda toplumumuzda nazar ile ilgili sözler, nazarın insanları nasıl etkilediği, bed nazarın etkisi, Şecer-i Vakvak çınar ağacının nazardan kuruması ve hayvanlara nazarın etkisini yazdık.

Nazarın İnsanlar Üzerindeki Etkisi-Bed Nazar

Atalarımız “Nazar deveyi kazana, insanı mezara sokar” demişlerdir. İnsanlığın var oluşundan beri nazar vardır ve insanları ciddi biçimde etkilemektedir. Türk halkında da nazar ile ilgili bir sürü söz bulunmaktadır. Göze gelmek, nazara gelmek, nazar değmesi, kem göz, kötü bakış, göz değmesi, isabet-i ayn kelimeleri de nazarı temsil etmektedir. Nazarın genel özelliği insanlarda bulunan kötü bakışların etkisi ile ortaya çıkar. Bazı insanların negatif enerjisi, bakışları ile diğer insanlara etki etmektedir.

Bed-nazar veya kötü bakışa sahip olan kişiler, sahip olmak istediğine aşırı istekle bakarak etkisini gösterir. Bu durumlar yaşam boyunca sürekli olarak tecrübe edinmiştir. Halk arasında dilden dile dolanan hikayelerde de nazarın kötü etkisi anlatılmıştır. Göz, kalbin aynasıdır sözü bunu yansıtmaktadır. Göz nereye bakarsa kalp oradadır sözü de yine kalp ile gözün bağlantısını belirtmiştir. Kalpte hangi his var ise gözler onu karşıya iletir. Nazarın etkilerini bir kaç hikayede anlamaya çalışalım.

Nazar Belirtileri

Nazarın İnsanlar Üzerindeki
Nazar Belirtileri

Şecer-i Vakvak’ın Nazardan Kuruması

Şecer-i Vakvak isminde bir çınar ağacı İstanbul Ayasofya ve Sultan Ahmed Camii arasında bulunmaktaydı. Şecer-i Vakvak çınar ağacı Binbir gece masallarına giren bir ağaçtır. Madagaskar adalarında Cezire-i Vakvak ismiyle anılmaktaydı. Bu ağaçlar insan başı gibi meyve verdiği söylenilmekteydi. Osmanlı zamanındaki ağaca, idam edilecek olanların saçlarından ağaca asılmaları nedeniyle bu ad verilmiştir. Rivayet edilene göre: Bu ağacı yok etmek için üzerinde göz gezdirerek kurutulmak istenmiş ardından yerinden kesilmesi düşünülmüştür. Bu planı uygulamak için ağaca nazar edecek biri bulunmuş. Gözü değecek kişi gözü kapalı bir şekilde ağacın yanına getirilmiş ve gözleri açılmıştır. Adamın ilk sözler”Aman. Bu ne büyük ağaç!”olmuştur ve hayretler içinde kalmıştır. Ardından bir kaç gün geçmesi ile güzelim ağaç kurumuştur.

Büyükbaş Hayvanlara Bakma Nazarı

Hayvancılık yapan kişilerin en büyük derdi, hayvan satacakları zaman gelen görücünün hayvana nazar değdirmesi ve gözünün onda kalmasıdır. Eğe hayvanı alamaz ise gözü değer ve hayvan hastalanabilir. Genellikle alıcılar hayvanı ucuza almaya çalışır. Eğer hayvanı alamaz ise kişide bed-nazar da var ise onda gözü kalır ve hayvan kötüleşir. Bed-nazar kişi tosuna baktıysa tosun zayıflar, ineğe baktıysa sütten kesilir. Eskiler “Eğer ihtiyacın yoksa bakma!”derlerdi. Buna uymayan alıcılar ise çok iyi olan hayvanı alamayınca etrafta söz yayarlar ve hayvanlara nazar değdirirlerdi. Nazardan korunmak için Felak ve Nas Sureleri bolca okunmalıdır.

Nazarın İnsanlar Üzerindeki Etkisi-İnsan ve Hayat Dergisinden yararlanılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir