Ekonomi ve ParaTarım ve Hayvancılık

Yerli Tohum Üretimi

Yerli Tohum Üretimi yazımızda tohumun önemini, açlığın önüne geçilmesi için tohumların üretilmesinin artırılması gerektiği, tohumculukta ithalat ve ihracat bilgilerini yazdık.

Tohumun Önemi

Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Kamil Yılmaz‘ın verdiği bilgiler doğrultusunda Türkiye’nin tohumculukta geldiği noktayı inceliyoruz. 2016 yılında ülkemizde 1 milyon tona yakın tohum üretildi ve dünyanın 76 ülkesine ihraç edildi. Ülkemizde tohumculuk sektörü her geçen gün büyümektedir. Türkiye Tohumcular Birliği kuruluşunun altında, tüm tohumla uğraşan alanlar ve kişiler bulunmaktadır. Birliğin toplam üye sayısı 42 bini geçmiştir. Tohum şirketlerinin sayısı 800’ü geçmiş bulunmaktadır. Fidancıların sayısı 600’ü geçmektedir. Türkiye tohumculuk sektöründe ilerlemeye ve dünya üzerinde bende varım demeye başlamıştır.

Dünya üzerinde 1.2 milyar insan yetersiz beslenme ile karşı karşıya kalmaktadır. Bunun önüne geçebilmek için gıda üretimine daha fazla ağırlık verilmesi gerekiyor. Gıdaların üretilmesi içinde tohumların güvenli bir şekilde üretilmesi ve ihtiyaç duyulan yerlere ulaştırılması gerekir. Bitki üretiminde iyi tohumun önemi çok büyüktür.

Yerli Tohum

Yerli Tohum Üretiminde Yaşanan Artış

Tohumculuk sektörüne yapılan yatırımlar ile 2023 yılında hedeflenen 1,5 milyon tonluk tohum üretim hedefi yakalanacaktır. Altyapının güçlenmesi, ar-ge çalışmalarının daha iyi yapılması ile tohumculuk sektörü çok yol kat etmiştir. 2000’li yıllarda 100 bin tonluk tohum üretimi var iken 2002 yılında 145 bin tonluk sertifikalı tohum üretimine çıkmıştır. 2016 yılı sonu itibariyle 958 bin tonluk sertifikalı tohum üretimi yapılmıştır. 2017 yılının sonunda 1 milyon tohum üretiminin geçilmesi beklenmektedir.

Tohumculukta İthal ve İhraç Edilen Ürünler

Tohumculuk sektöründe ülkemiz hem ithalat hemde ihracat yapmaktadır. Dünya üzerinde de en çok ithalat yapan ülkeler en çok ihracat yapan ülkeler konumundadır. Türkiye 76 ülkeye değişik türlerde tohum ihraç etmektedir. Sebze tohumu ihracı, mısır, ayçiçeği, baklagiller, patates, buğday, yem bitkileri ve daha bir çok ürün bulunmaktadır. Avrupa ülkelerinin yanı sıra, komşu ülkelere, Orta Asya ülkelerine, Kuzey Afrika’ya ve Güney Amerika’ya tohum ihraç edilmektedir.

Bunun yanı sıra ithal ettiğimiz ürünlerde bulunmaktadır. Kışlık sebzeler, brokoli, karnabahar, lahana, havuç gibi sebzelerin tohumları ithal edilmektedir. Pamuk ve mısır tohumu da ihraç edilmektedir. Hollanda ve diğer Avrupa ülkelerinden ithalat yapılmaktadır. İthalat yasağı gelirse ülkemiz dışarıdan tohum almadan kendi ihtiyacını karşılayacak donanıma ve bilgiye sahiptir. Serbest piyasa ekonomisinde ithalat ve ihracat yapmak ticari kazancın önemli unsurlarındandır. Kendi ihtiyacımız olan tohumları, kendi ülkemizde üreterek tohum ihtiyacını karşılamalıyız. Maliyetine bakılmaksızın yerli tohum üretimi desteklenmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir