Meyve ve Kuru Meyve Yemenin Sağlık Açısından Önemi yazımızda ekmek, yemek, tatlı v.s yedikten sonra midemizde meyve için yer kalmayabiliyor. Oysaki meyveler, vitamin ve mineraller açısından zengindirler ve ihtiva ettikleri antioksidan bileşikler sayesinde bizleri hastalıklardan korurlar. Bununla birlikte meyveyi nasıl ve ne kadar yemeyi bilmemiz gerekiyor.
Sağlık İçin Meyve ve Kuru Meyve Tüketin
Taze ve kurutulmuş meyveler zengin lifleri sayesinde sindirim sistemimizi korurlar. İçeriklerinde bulunan yüksek antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemimizi korur ve güçlendirirler. Meyve yerken porsiyon miktarı, şeker durumları ve işlem görmemiş olmamalarına dikkat edilmelidir.
Kuru Meyve Yemenin Sağlık Açısından Önemi
Kurutulmuş meyvelerin başında kayısı, üzüm, erik ve incir gelir. Taze meyvelerde bulunan %80-90 oranındaki su, buharlaştırılarak kuru meyve elde edilir. Kuru meyvelerdeki su oranı %10-20 oranındadır. Bu şekilde kuru meyveler daha uzun süre bozulmadan kalabilmektedir. Kuru meyveler bizleri kabızlık, sinir sistemi, kanser, böbrek hastalıkları ve daha birçok rahatsızlıktan korumaktadır. Mineraller ve Demir bakımından zengindirler. Kan yapıcı özellikleri vardır. Kuru meyve alırken son kullanma tarihine, kimyasal işlem görmemiş olmasına ve şeker ilave edilmemiş olmasına dikkat edin.
Çiğ Meyve Tüketmenin Faydaları ve Posalı Besinlerin Önemi
Meyveyi olduğu gibi çiğ ve taze yemek, meyvenin suyunu sıkıp içmekten daha iyidir. Çünkü meyveyle birlikte meyvenin posası da vücuda alınır. Bu da iyi bir lif kaynağıdır. Meyvelerdeki posa, kabızlık ve kabızlığın getirdiği hemoroid, divertikül gibi rahatsızlıkların önüne geçilmesini sağlar. Kolon ve rektum kanserlerini önler. Posa, bağırsaklardan geçerken zararlı maddelerin bağırsakla temasını engelleyerek vücudu kansere karşı korur. Posa bakımından zengin olan meyveler, yağ ve enerji açısından düşük besinler oldukları için kilo verme ve kiloyu koru konularında iyidirler. Posalı besinleri daha uzun süre çiğnediğimiz için tokluk hissi daha kolay oluşur. Midede hacim olarak daha çok yer kaplayan bu besinler mideyi daha geç terk ettiği için acıkma süresini de uzatır.
Meyveyi Mevsiminde ve Ölçülü Yiyin
Meyveler mutlaka çıkmış oldukları mevsimlerde yenmelidir. Sağlığı korumak için hormonal ve sentetik meyvelerden uzak durmak gerekir. Meyveleri aynı şekilde ölçülü olarak tüketmek gerekiyor. Her meyvenin doğal şekeri vardır ve bazı meyvelerindeki çok yüksek olabiliyor. Günlük tüketilecek meyve miktarı iyi belirlenmelidir. Aşırı meyve yenmesi özellikle yoğun şeker alımına sebep olacağı için şekerin yağ olarak depolanması sonucu karaciğere ve insülin metabolizmasına zarar verebilir. Her şeyde olduğu gibi meyve tüketiminde de ölçülü olmalıyız.
Meyve ve Kuru Meyve Yemenin Sağlık Açısından Önemi-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.