MutfakSağlık

Kalan Pizzayı Saklama Şekliniz Aslında Tehlikeli

Kalan Pizzayı Saklama Şekliniz Aslında Tehlikeli

Kalan Pizzayı Saklama Şekliniz Aslında Tehlikeli

Pizza partisi yapmak ne kadar eğlenceli olsa da her zaman aynı ikilemle sonuçlanır: kalanları nerede saklayacağımı bulmak. Bir pizza kutusunu sığdıracak kadar yer bulmak neredeyse imkansız bir iştir. Yani eğer pes ettiyseniz ve kalan pizzanızı mutfak tezgahınızda sakladıysanız, yalnız değilsiniz.

Sağlık yetkilileri, gıda kaynaklı hastalık riski nedeniyle gıdaların uzun süre oda sıcaklığında saklanmaması konusunda sıklıkla uyarıda bulunuyor. Ancak mikrop barındırmadan oda sıcaklığında saklanabilen birçok yiyecek var.

Örneğin ekmek ve domates zaten buzdolabında saklanmamalı; bu da pizzanın üçte ikisi demek, değil mi? Peki pizzamızı tezgahta bırakıp buzdolabı Tetris oyunu oynamaktan kendimizi kurtarabilir miyiz?

Pizzanın saklanması ve pastanızın oda sıcaklığında kalıp kalamayacağı hakkında bilmeniz gereken her şeyi özetliyoruz.

Artık Pizzayı Dışarıda Bırakmak Güvenli mi?

Haberi verdiğim için üzgünüm ama pizza kesinlikle gece boyunca oda sıcaklığında saklanmamalı. Aslında tezgahta birkaç saatten fazla bile kalmamalı. 4-60°C sıcaklık aralığı yaygın olarak sıcaklık tehlikesi bölgesi olarak bilinir; diğer bir deyişle bakterilerin gelişebileceği iklimdir.

USDA bakterilerin artıklarınızı 20 dakika kadar kısa bir sürede ele geçirmeye başlayabileceğini bildiriyor. Ve iki saat sonra, dışarıda kalan pizzayı yemenin bile güvensiz olduğu kabul ediliyor. Hafif ila orta dereceli vakalarda, oda sıcaklığındaki yiyeceklerden gıda kaynaklı hastalıklara yakalanmak mide ağrısı, ishal, kusma ve ateş anlamına gelir. Ancak daha ciddi vakalar hastaneye kaldırılmayı ve hatta ölümü içeriyor.

Bakteri büyümesi söz konusu olduğunda çok daha yüksek risk faktörüne sahip bazı bileşenler vardır ve bu çoğunlukla mevcut nem ve protein seviyesine bağlıdır. Ekmek, kek ve kurabiye gibi unlu mamullerin hepsi nispeten düşük protein ve nem seviyelerine sahiptir (ve çoğu zaman bol miktarda yağ ve şekerle muhafaza edilirler), bu da tezgahta birkaç gün boyunca güvenle durabilecekleri anlamına gelir.

Öte yandan pizza, zararlı bakterileri davet edebilecek bol miktarda protein ve nem içerir. Hamurun kendisi çok fazla tehlike arz etmiyor ancak sos, peynir ve soslar kesinlikle tehlike arz ediyor. Peynir, süt ve diğer süt bazlı ürünlerin yanı sıra en fazla risk altındaki bileşenlerden biridir. Peynirdeki yüksek düzeydeki protein ve nemin onu bakteri üremesine karşı özellikle savunmasız hale getirdiğini belirtiyor.

Aynı şey sos ve bazı soslar için de geçerlidir. Pişmiş sebzeler ( biber, mantar ve domates bazlı pizza sosları gibi), Salmonella ve E. coli gibi bakterilerin çoğalmasına neden olabilecek birçok doğal sıvı içerir.

Artık Pizza Nasıl Düzgün Saklanır?

Pizza kutunuzu gece boyunca tezgahın üzerinde tutamayacak olmanız, her şeyi buzdolabınıza koymanız gerektiği anlamına gelmez. Aslında dilimlerinizi saklamadan önce kutudan çıkarmanız tavsiye edilir.

Buzdolabınızın iklimi soğuk olmasının yanı sıra oldukça nemlidir. Yani pizza kutusu gibi açık bir kapta saklanırsa dilimleriniz ortamdaki nemin bir kısmını yavaş yavaş emecektir. Bu sadece kabuğunuzun üzgün ve ıslak olmasına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda buzdolabında dolaşan diğer kokuları da artıklarınıza bulaştırır. Vay be!

Bu nedenle pizzayı saklamak için en güvenli seçeneğiniz dilimlerinizi hava geçirmez bir kaba veya yeniden kapatılabilir bir plastik torbaya aktarmaktır. Kabınıza ilk yediğiniz günü etiketlediğinizden emin olun ve ardından dört günden fazla olmamak üzere buzdolabında saklayın. USDA’ya göre, kalanlarınızı dondurucuya atabilirsiniz ve iki aya kadar bozulmadan kalırlar.

Kaynak: delish

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir