Diş Çürükleri ve Doğru Diş Fırçalama yazımızda diş çürüklerinin neden olduğu hastalıklar, besinlerin diş çürümesine etkisi, diş çürükleri nasıl oluşur, doğru diş fırçalama yöntemi, bebeklerde ve çocuklarda diş fırçalamaya başlama zamanını yazdık.
Diş Çürükleri Hangi Hastalıklara Neden Olur?
Diş çürükleri ağız sorunlarının başında gelmektedir. Güzel ve sağlıklı dişler, estetik görüntünün yanında bir çok hastalığın oluşmasını da engeller. İnsanların bir şey olmaz diye diş çürüklerini önemsemediği zaman, kalp-damar hastalıkları, romatizma, ülser, böbrek ve karaciğer hastalıklarına neden olabilmektedir. Diş ağrısının yanında bir çok hastalığa neden olduğu bilinmektedir.
Diş Çürümesine Beslenmenin Etkisi
Ağız ve diş sağlığında besinler 2 gruba ayrılmaktadır. Bunlar diş çürüğüne yatkınlığı artıran besinler ve güvenilir besinlerdir. Diş çürüğüne yatkınlığı olan yiyecekler cips, çikolata, asitli içeceklerdir. Güvenilir yiyecekler peynir, yoğurt, ayran ve şekersiz süttür. Su ve lifli besinlerde güvenilir besinler arasındadır. Diş çürüğüne etki eden besinlerin oluşturduğu asitler diş çürüklerinin oluşmasına katkı sağlar.
Diş Çürükleri Nasıl Oluşur?
Ağız içinde kalan yemek artıkları zaman içerisinde bakteriler tarafından yenmektedir. Bakteriler bu gıdaları eritmek için asit salgılar ve bu salgılar dişlerin üzerinde yayılır. Dişlerimiz bu aside uzun süre maruz kaldıktan sonra erir ve çürükler meydana gelir. Stresinde ağız ve diş sağlığına etkisi bulunmaktadır. Stres yüzünden kişilerde diş sıkması çok olur. Diş sıkmalarında çene eklemi olumsuz yönde etkilenir, dişlerin çiğneme yüzeylerinde ve diş etlerine yakın kısımlarda aşınmalar meydana gelir. Bu aşınmalar da çürüklere neden olmaktadır. Ağız hijyeninde de azalmalar görülmektedir.
Dişlerin bakımı çürüklerin oluşmasında çok önemlidir. Diş çürüklerinin oluşmaması için dişlerin düzenli olarak fırçalanması gerekir. Günde 2 defa ikişer dakikalık fırçalama süreleri ile dişler düzgünce fırçalanmalıdır. Dişler fırçalanmadığında veya yeterli seviyede temizlenmediğinde, tükürüğün içerisinde kalan mineraller yemek artıklarına çökerek tartar oluşturur. Tartarlarda aynı diş çürükleri gibi ağız sağlığını ciddi oranda bozar. Tartarlar dişleri destekleyen çevre dokularda iltihaba neden olur. Bu iltihaplar nedeniyle diş eti kanamaları, diş eti çekilmeleri ve ağız kokusu meydana gelir.
Doğru Diş Fırçalama Yöntemi
Doğru diş fırçalama yönteminde dişler, kuru bir fırçaya bezelye büyüklüğünde diş macunun sürülmesi ile dişlerin çiğneyici yüzeylerinin fırçalanması ile başlanır. Diş fırçası 45 derecelik bir açı ile kullanılır. Daha sonra dişlerin görünen yüzeyleri diş etlerinden dişe doğru süpürülerek fırçalanır. Dişlerin arka yüzeyleri de aynı şekilde fırçalanır. Daha sonra diş fırçası dik konuma getirilir ve ön dişlerin arka kısımları fırçalanır. Dilimizin üst kısmı da fırça ile temizlenerek fırçalama işlemi bitirilir. Diş ipi kullanarak diş fırçasının ulaşamadığı yerler temizlenir. Gün içinde toplamda 5 dakikalık bir ağız temizliği sizi bir çok sıkıntıdan kurtaracaktır.
Bebeklerde ve Çocuklarda Diş Bakımına Başlama
Diş fırçalama alışkanlığı ailede başlar. Doğru diş fırçalama yönteminin çocuğa ailesi tarafından öğretilmesi gerekir. Diş doktorundan da doğru bilgiler alınarak, aile tarafından çocuğa öğretilir. Ağız bakımı ve diş sağlığı alışkanlığı bebeklik döneminde başlar. 0-2 yaş arası bebeği ağız bakımı ebeveyn tarafından yapılır. Ebeveyn her beslenme sonrası temiz nemli bir bez veya bebeklere özel üretilen silikon diş fırçası ile dişleri temizlemelidir. Temizledikten sonra biraz su içirilmelidir. 2,5-3 yaşından sonra diş bakımı çocuğa bırakılmalıdır fakat yine kontrol edilmelidir. Bu yaşlarda yapılacak diş doktoru ziyareti, çocuğun diş bakımının önemini kavramasını sağlayacaktır. 5-6 yaşlarından sonra diş bakımı çizelgesi hazırlanabilir ve çocuğun dişlerinin ne kadar güzel olduğuna dair güzel sözler söylenerek teşvik edilir.
Diş Çürükleri ve Doğru Diş Fırçalama-İnsan ve Hayat Dergisinden yardım alınmıştır.