SağlıkYaşam

Bir Diş Hijyenistine Göre Yapılan En Büyük Ağız Sağlığı Hatalarından 7’si

Bir Diş Hijyenistine Göre Yapılan En Büyük Ağız Sağlığı Hatalarından 7’si

Bir Diş Hijyenistine Göre Yapılan En Büyük Ağız Sağlığı

Bir Diş Hijyenistine Göre Sıklıkla Yaptığımız En Büyük Ağız Sağlığı Hatalarından 7’si

Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini tutmaz. Herhangi bir fiziksel aktivitede bulunmadan veya diyet, ilaç veya yaşam tarzınızda herhangi bir değişiklik yapmadan önce kalifiye bir tıp uzmanıyla iletişime geçin.

Günde iki kez dişlerimizi fırçalamak, çoğumuzun hatırlayabildiğimiz kadar uzun zamandır yapmakta olduğu bir görevdir. Çoğu insan bu günlük rutini atlamanın çürüklere, kirli dişlere ve ağız sağlığı sorunlarına yol açabileceğini bilir. Akılda tutulması gereken önemli şey, bu günlük ritüelin sadece birinin ağız sağlığından çok daha büyük bir etkiye sahip olmasıdır – kişinin genel sağlığını da etkiler. Kullanılan diş fırçası, kişinin fırçalama tekniği veya diş ipi kullanmayı unutması ağız hijyeninde fark yaratır.

Ottawa merkezli diş hijyenisti Donna Wells, ağız sağlığı söz konusu olduğunda insanların yaptığı yedi yaygın hata olduğunu söylüyor. İnsanların bu hataları yapmaktan kaynaklanabilecek sağlık sorunlarından nasıl kaçınabileceklerini açıklıyor.

Diş Sağlığı İçin

1. Bir Diş Hijyenistine Göre Yapılan Hatalar: Çok Sert Fırçalamak

Dişlerini çok sert fırçalayan kişilere “temizleyiciler” denir ve Wells bunun gördüğü en yaygın hata olduğunu söylüyor. Çok agresif bir şekilde fırçalamak diş eti çekilmesine neden olabilir ve bu daha kötü sorunlara dönüşebilir. Kanada Dental Hijyenist Derneği’nde profesyonel uygulama yöneticisi olan Wells, “Diş eti çekilmesi olduğunda kemik kaybına neden olur ve kemik kaybı diş kaybına yol açar” diye ekliyor. Bu yüzden bir dahaki sefere dişlerinizi fırçalarken, unutmayın – bir yıkayıcı olmayın!

Diş Sağlığı

2. Yanlış Fırçalama Tekniği

Ağzınızın iç kısmına zarar verebilecek şey sadece kuvvetle fırçalamak değildir. Yanlış teknik, birinin dişlerinizi etkili bir şekilde temizlemediği anlamına da gelebilir. Wells, insanların diş fırçalarını 45 derecelik bir açıyla yerleştirmeleri gerektiğini ve kılların yarısının diş etlerinde olması gerektiğini söylüyor.

“Diş etlerini fırçalamak ve onlara masaj yapmak istiyorsun. Diş eti çizgisinin altındaki bakterileri yok eder” diye açıklıyor. “O zaman diş etlerinden uzaklaşıyorsun.”

Bunun “fırçalamanın en etkili ve nazik yolu” olduğunu da ekliyor.

Dental Hygiene Canada, bir kişinin ağzının fırçasıyla hedeflenmesi gereken her bölümü de dahil olmak üzere, diş fırçalama temellerinin eksiksiz bir dökümünü sağlar.

Protetik Diş Tedavisi

3. Yanlış Diş Fırçası Kullanmak

Diğer bir yaygın hata, orta veya sert kıllara sahip bir diş fırçası kullanmaktır; Wells, bunun diş etleriniz için çok sert olabileceğini ve bir kez daha diş eti çekilmesine yol açabileceğini söylüyor. Bunun yerine yumuşak veya ekstra yumuşak kıllara sahip bir diş fırçası önerir. Birisi bir seçim yapıp yapmayacağını soruyorsa elektrikli diş fırçası veya normal diş fırçası- bu kişisel tercihe bağlıdır. Bununla birlikte, elektrikli diş fırçası plakları çıkarmada daha etkilidir.

Wells, “Elektrikli bir diş fırçası kullanırken, fırçanın tüm işi sizin için yapmasına izin vermek önemlidir” diyor. “Fırçayı yarısı diş etlerine, yarısı dişlere yerleştiriyorsunuz ve sonra diş etlerinde güzelce ve yavaşça hareket ettiriyorsunuz. Gerçek bir fırçalama momenti hareketi yok.”

Doğru diş fırçasını seçmek söz konusu olduğunda boyut da önemlidir. Kişiler ağız boyutlarına göre diş fırçası seçmelerini sağlamalıdır. Örneğin, birinin ağzı küçükse, daha küçük başlı bir fırça veya çocuk diş fırçası almalıdır.

Amerikan Diş Hekimleri Birliği ayrıca insanların diş fırçalarını her üç ila dört ayda bir veya kıllar keçeleşmiş veya yıpranmışsa daha erken değiştirmelerini tavsiye eder.

4. Günde İki Kez veya Yeterince Uzun Süre Fırçalamamak

Fırçalarken acele etmeyin! İnsanlar sabahları ve yatmadan önce dişlerini her seferinde en az iki dakika fırçalamak için yeterli zaman ayırdıklarından emin olmalıdır. Wells, bir kişinin dişlerini fırçaladığı anda plak ve bakterilerin yeniden oluşmaya başladığını söylüyor. Büyümeye devam etmesi için ne kadar uzun süre kalırsa, “o kadar yapışkan hale gelir ve çıkarılması zorlaşır.”

Diş fırçalamayı bitirmeden önce insanlar dillerini temizlemeyi unutmamalıdır, çünkü bu aynı zamanda bakterilere yatkın bir bölgedir. Wells, dil kazıyıcı kullanmanın mümkün olduğunu, ancak diş fırçasının da işe yaradığını söylüyor.

5. Doğru Diş Macununu Seçmemek

Doğru diş macunu seçimi bireysel ihtiyaçlara bağlıdır. Hassas dişleri olan kişiler muhtemelen hassasiyet için tasarlanmış bir diş macunu isteyeceklerdir; Diş etlerinin iltihabı olan diş eti iltihabına daha yatkın olanlar, bu diş eti hastalığını hedef alan bir diş macunu seçebilirler.

Wells, “Birinin çürük riski daha yüksekse, o zaman içlerinde daha yüksek miktarda florür bulunan bazı diş macunları vardır ve bu diş yapısını bir şekilde sertleştirmeye ve çürüklerin oluşmasını önlemeye yardımcı olur” diyor.

Hangi diş macununu seçeceğinden emin olmayan herkes, Kanada Dişhekimleri Birliği’nin ağız sağlığı yararları sağlayan belirli ürünler listesini dikkate almalıdır.

Gargara ile bitirmeye gelince, Wells bunun gerekli olmadığını söylüyor, ancak onu kullanmanın bir zararı yok. Birisi ağız kokusu veya çürüklerle mücadele ediyorsa, antibakteriyel durulamayı denemek isteyebilir.

6. Günde En Az Bir Kez Diş Aralarını Temizlememek

Bir kişi diş ipi kullanmayı atlama eğilimindeyse, bir dahaki sefere dişlerini fırçalamaya hazırlanırken bunu yeniden düşünmek isteyebilir. Wells, herkesin günde en az bir kez dişler arasındaki bakterileri yok etmek için diş ipi kullanmasını veya bir diş aleti kullanmasını tavsiye ediyor.

“Diş ipi altın standart olarak kabul edilse de, Waterpik gibi aletler veya Soft-Picks veya Proxabrushes gibi diş arası temizleyiciler kullanmak da dişler arasında ve diş eti çizgisinin altında bakteri üremesini en aza indirmede etkilidir ve birçok insan için daha kolay.” diye ekliyor.

7. Düzenli Diş Kontrollerine Gitmemek

İnsanların ağız sağlığı söz konusu olduğunda yaptıkları büyük bir hata, düzenli diş randevularına gitmemektir. Wells, yılda en az iki kez check-up ve temizlik yapılmasını tavsiye ediyor. Bir diş hijyenistinin bir kişinin ağız sağlığının bir değerlendirmesini sağlayacağını, geliştirebilecekleri alanlarda rehberlik sağlayacağını ve hangi araçların en iyi sonucu vereceğini onlara bildireceğini söylüyor.

Hareketlilik veya diğer sorunlar nedeniyle biri diş hijyenistine gidemiyorsa, diş hijyenisti genellikle ev ziyareti yapabilir. Birçok profesyonel bağımsız olarak çalışır ve evleri ve uzun süreli bakım tesislerini ziyaret edebilir.

Bir Diş Hijyenistine Göre Ağız Sağlığı Genel Sağlığınızı Etkiler

Bu yedi yaygın hatadan kaçınmak, yalnızca bir kişinin ağız sağlığına değil, genel sağlığına da fayda sağlayacaktır. Kanada Diş Hekimleri Birliği (CDA) şunları not eder: Ağız vücuda açılan kapıdır ve ağızda sağlıksız bir oluşum, kişinin başka sağlık sorunları yaşama riskini artırabilir.

Bakteri birikmesi diş etlerini enfeksiyona yatkın hale getirebilir ve dişleri yerinde tutan dokuların enfeksiyonu olan periodontal (diş eti) hastalığına yol açabilir. Diş eti hastalığına genellikle günde iki kez fırçalamamak, diş ipi kullanmamak ve düzenli diş temizliğine gitmemek neden olur.

Kötü ağız hijyeni de diğer sağlık koşulları kardiyovasküler hastalık, solunum hastalığı ve diyabete neden olabilir. CDA, şeker içeriği yüksek sağlıksız beslenme, sigara içme ve kötü ağız hijyeni gibi farklı risk faktörlerini bilerek iyi ağız sağlığının korunabileceğini söylüyor.

Bir Diş Hijyenistine Göre Yapılan En Büyük Ağız Sağlığı Hatalarından 7’si-Kaynak: yahoo.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir