Sağlık

Boyunda Kanal Daralması

Boyunda Kanal Daralması yazımızda boyunda omurilik kanalının daralmasının nasıl oluştuğu, nelere yol açtığı, kanal daralmasını belirleme aşamaları, ameliyatta kullanılan malzemeler, ameliyatın riski ve ameliyat sonrası dikkat edilecek konuları yazdık.

Boyunda Omurilik Kanal Daralması

Omuriliğin geçtiği beynimizden çıkıp bel bölgesine doğru inen omurilik kanalı bulunmaktadır. Boyun bölgesinden geçerken bu kanalın çapının 14 milimetre altına inmesine boyun bölgesinde omurga daralması denir. Bu daralmanın nedeni fıtıkların oluşması, bazen şiddetli kireçlenme yaşanmasından kaynaklanmaktadır. Boyunda omurga kanalında daralma, omurilikte bir basıya neden olmaktadır. Bu oluşum sinsi bir süreçten oluşabilmekte ve ağrısız gerçekleşebilmektedir. Ellerde ve kollarda karıncalanmalar, belirli bir güçsüzlük hali, yürümede zorlanma, küçük adımlarla yürüme, küçük el becerisi gerektiren işleri yapamama, idrarı kaçırma gibi durumlara neden olabilmektedir. Boyunda kanal daralması bazen bir seviyesinde görülebilirken, bazende birden fazla seviyede görülebilmektedir. Omurilik bu daralmadan etkilendiği zaman kötüye gidiş başlamış demektir. Kanal daralması genellikle yaşlılarda daha fazla gözükmektedir. Ayrıca omurganın hilal şeklini kaybetmesi yani boyun düzleşmesi olanlarda daha çok görülmektedir.

Boyunda Kanal Daralması Oluşması
Kanal

Boyunda Kanal Daralması Belirlemesi

Boynunda kanal daralması olanlara öncelikle boynun yapısını, boynun düzleşmesini ve vücut üzerindeki dengesini gösteren filmler çekilir. Daha sonra fıtık var mı, sadece omurilikte kanal daralması var mı diye kişiye MR çekilir. Bu bölgede kireçlenme var mı diye de Tomografi çekilir. Bu tetkiklerin neticesinde boyunda ne tür bir kanal daralması olduğu belirlenir. Tüm kanal daralması rahatsızlığı ameliyat ile sonuçlanmamaktadır. Eğer omurilikte şiddetli bir bası söz konusu değil ve zarar vermiyorsa ameliyat yapılmamaktadır. Hastanın omurilik durumda bir kötüleşme görülürse ameliyat yapılmaktadır. Ağrı ve şikayetlerin devamındaki süreçte bulgulara göre hastaya ameliyat önerilmektedir.

Boyunda Kanal Daralması Tedavisi

Ameliyatta Kullanılan Malzemeler

Boyunda kanal daralmasının 2-3 seviyelerinde sadece ön taraftan girilerek ameliyat edilebilmektedir. 3-4 seviyelerinde arka tarafı saran kemik yapının bir kısmını kaldırarak o bölgenin tamamen gevşetilmesi sağlanır. Veya tamamen arkada bulunan kemiği alıp tamamen serbest hale getirerek o bölgelere platinler koyulmaktadır. Arka taraftan çıkartılan kemiklerin yerine herhangi bir şey koyulmayabilir. Ön taraftan omurun kendisi alındığı zaman o bölgeye titanyum veya pik malzemeden yapılan omurun yerini tutacak ve taşıyıcılığı sağlayacak özel aparatlar koyulmaktadır. Bu malzemeleri vida yardımıyla omurun yerine geçecek şekilde monte edilmektedir. Artık bu malzemeler başlı başına kişinin omuru olmuş olmaktadır.

Ameliyat Risk Oranı ve Ameliyat Sonrası Dönem

Omurga ve boyun ameliyatlarında felç geçirme riski %1’in altındadır. Enfeksiyon riski ve koyulan malzemelerin uygunsuzluk oranı da %1’in altındadır. Toplam parçaları topladığımızda risk %1-3 arasındadır. Ameliyatı olan hastaların %90’ı 3 gün içerisinde taburcu olmaktadır. Ön tarafa koyulan malzemelerin kemikleşme sürecinde hastanın ani hareketlerden kaçınması gerekir. Kemikleşme 6-8 hafta arası sürmektedir. Hasta yavaş yavaş rahata kavuşmaktadır.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Güçlühan Güçlü’nün videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir