Boyun Düzleşmesi ve Boyun Fıtığı

Boyun Düzleşmesi

Boyun Düzleşmesi ve Boyun Fıtığı yazımızda boyun düzleşmesinin nedeni ve çözümü, boyun düzleşmesi olanların yapması gereken aktiviteler, boyun fıtığının ne olduğu ve belirtilerini yazdık.

Boyun Düzleşmesi

Boyun düzleşmesinin sebebi sürekli bir noktaya odaklanmaktır. Boynun hareketsiz bir şekilde kalması boyun düzleşmesine neden olmaktadır. Boynun çok fazla eğilmesi özellikle telefon kullanırken sürekli olarak boyunu eğerek kullanmak boyunda düzleşmesine neden olur. Normalde boynumuzun şekli yarım ay şeklindedir. Bu şekil düzleşmeye başladığında boyunda ağrılar ve kıkırdamalar başlar. Kafamızın ağrılığı omurgaya daha çok biner ve bu da ağrılara yol açar. Boyun düzleşmesi olduğunda boyna binen yük eşit oranda dağılmıyor ve çevresel etkilerle bu bölgede fıtık oluşmaya başlıyor. Boyunda düzleşme ayrıca kas spazmına neden olarak ağrılara sebebiyet vermektedir. İlk başlayan ağrılara soğuk uygulaması daha sonra sıcak uygulaması yapılması gerekir. Elektriksel uyarılar, masaj yapılması, akupunktur tedavisi, ultrason ile ultrasonik bir tedavi uygulaması yapılabilir. Boyun düzleşmesi ileri de yaşayabileceğiniz daha büyük rahatsızlıkların habercisi niteliği taşımaktadır.

Bel-Boyun Fıtığı-Boyun Düzleşmesi

Boyun Düzleşmesi Olanlar Ne Yapmalı?

Boyun düzleşmesi olan kişiler mutlaka duruşlarını değiştirmeli ve iskelet yapısına göre hareket etmelidir. Uzun süreli uygunsuz pozisyonda durulmaması gerekir. Ekranın tam karşı ekseniniz de göz hizasında olması gerekir. Boynun düzleşmesini engellemek için boyun egzersizleri, yüzme ve plates yapılabilir. 15 dakika süre ile boynun aynı pozisyonda durmaması gerekmektedir. Çok şiddetli başlayan boyun ağrılarında ilk günler boyun soğuk tutulmalıdır. Yumuşak korselerden 1-2 gün kullanılması boynun ani hareketini engelleyecektir. Uzun döneme yayılan boyun ağrısında ise sıcak kompresler uygulamak fayda sağlayacaktır. Bu işlemler ile ağrı eşiği arttırılarak ağrının hissedilmesi de azaltılmaktadır. Kasların güçlendirilmesi de ağrılara karşı bir önlemdir.

Boyun Düzleşmesi

Boyun Fıtığı ve Belirtileri

İnsan boynunda 7 tane omur vardır. Omurların arasında diskler bulunmaktadır. Omurlarda omurilik ve sinirler bulunmaktadır. Omurilik kollarımızdan ve bacaklarımızdan gelen uyarıları beyne taşıyor ve ardından tekrar kollara ve bacaklara aktarmaya yaramaktadır. Eğer sinir kökünde bir rahatsızlık olursa ellerde hissizlik ve güçsüzlük meydana gelmektedir. Eğer omuriliğe bası var ise bacaklarda güçsüzlük, el ve beceri gerektiren hareketlerde yavaşlama, belirgin olarak ellerde ve parmaklarda uyuşukluk ve güçsüzlük, bazende idrar kaçırmaya neden olabilmektedir. Boyun düzleşmesinin yanında, travmalar ve ani hareketlerde boyun fıtığına neden olmaktadır. Şiddetli hapşırmalar bile boyun fıtığına neden olabilmektedir.

Boyun fıtığı eğer sinir köküne aşırı baskı uyguluyor ise ve şiddetli ağrıya neden oluyorsa ameliyat yapılmaktadır. Boyun fıtıklarının %5’i ameliyat olmak zorundadır. Yapılan tedaviler işe yaramadıysa en son çare olarak ameliyat yapılmaktadır. Hastaların %95’i tedaviler ile iyi olmaktadır. Boyun fıtığı ameliyatında fıtığın hepsi çıkarılabilmektedir. Ameliyat mikroskop eşliğinde yapılmaktadır. Boyun fıtığı ameliyatları genel olarak 1 saat kadar sürmektedir. Hasta 1 gün boyunda hastanede kalmaktadır. 1 hafta içerisinde normal yaşamına hasta dönebilmektedir.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Güçlühan Güçlü’nün videosundan yardım alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir