Startup Türkiye

Türkiye'de Girişimcilik-Startup

Startup Türkiye yazımızda dünya üzerinde oldukça popüler olan yeni girişim başlatma olayı Start-up’ın ülkemizdeki durumunu, Start-up’ların yüksek değerli olmasını, girişimcilerin nerelerden yatırım alabileceğini ve destek bulmayı yazdık.

Startup Türkiye-Startup Nedir?

Startup, başlangıç girişimi anlamı taşımaktadır. Tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde henüz Türkçe bir isim bulunmamıştır. Girişimciler Startup kelimesini çokça kullanmaktadır. Yüksek etki sağlayan yeni girişimlere Startup denilmektedir. Her yeni girişime Startup denilmemektedir. Startuplara dünya üzerinde çok fazla destek sağlanmaktadır. Sorunlar getirmiş oldukları akılcıl çözümler sayesinde değerleri milyonlarca dolarla kadar çıkmaktadır. Amerika’da bulunan Silikon vadisinde bir çok Startup kurulmuş ve gelişmiştir. Ülkemizde 9 aylık bir sürede 91 girişime 57 milyon dolarlık yatırım yapılmıştır. Girişimcilere yatırım desteği oldukça önemli bir konudur.

Girişimcinin Dünyası

Startup Türkiye-Girişimlerin Yüksek Değeri

Startup denildiğinde bilinmeyen bir işi yapmak anlamına gelmektedir. Bilinmeyen işin yükselip yükselmeyeceği de büyük bir risktir. Doğru yatırım yapanlar bu Startuplardan çok yüksek kazançlar sağlamaktadır. Özellikle teknoloji üzerine kurulan Startupların getirisi çok yüksektir. 5 yıl boyunca Startup aynı çizgisinde kalmaktadır. Ne zaman kendi başına yükselirse o zaman Startup olmaktan çıkar. Hepimizin bildiği yemeksepeti.com Startup kategorisinden başlamıştır. Yüksek bir ücret ile Almanlara satılmıştır. Yemek Sepeti Kurucusu Nevzat Aydın yazımızı da inceleyebilirsiniz. Ülkemize de büyük bir katkısı olmuştur.

Yemek Sepeti Kurucusu Nevzat Aydın-Girişim
Yemek Sepeti-Nevzat Aydın

Küçük İşletmelerin İstihdama Katkısı

1980-2005 arasında Amerika’da yapılan araştırmaya göre; istihdama katkısı olan büyük şirketlerin durumu negatif, bu süreçte 5 yıldan küçük işletmelerin istihdama pozitif etkisi olmuştur. Yeni açılan işletmelerin istihdama katkısı çok büyüktür. Startup konusu bu yüzden tüm ülkelerin gündemine alındı.

Girişimcilikte Tek Fikre Odaklanma

Girişimcilik Eko Sistemi

Startup sistemine fikri olan fakat parası olmayan her kesimden insan girebilmektedir. Startup’ını destekleyecek girişimcilerden fon bulması yeterli olacaktır. Girişimcilik eko sistemi adı altında girişimciler bu desteği bulabilmektedir. Startup Türkiye bölgemizde destek almak isteyenlerin 3 tane yöntemi vardır.

Birincisi üniversitelere başvurmaktır. Üniversitelerde girişimciyi destekleme ofisleri bulunmaktadır. Burada destek ve hibeler girişimciye verilmektedir. Üniversite de bu işi yapanlar ayrıca girişimcileri yatırımcılarla buluşturmaktadır.

İkincisi startup’ı olan kişilerin kuluçka dönemini geçirebildiği yerler mevcuttur. İnkübasyon merkezi denilmektedir. Bu yapılar sponsorlarla çalışmaktadır ve girişimcilere ücretsiz ofis vermektedirler. Bu merkezler sizlere gerekli olan eğitimi veriyorlar ve daha sonra startupınız büyüdüğünde sizi yatırımcılarla tanıştırıyorlar. Türkiye’de 35 tane inkübasyon merkezi bulunmaktadır.

Son destek ise melek yatırımcılardır. Melek yatırımcı ağları adı altında startuplara destekler sağlanmaktadır. Türkiye’de 1000’in üzerinde melek yatırımcı ve 20’ye yakın melek yatırımcı ağı bulunmaktadır.

Startup’da Destek Bulmak

Startup Türkiye içerisinde destek bulmak için başlangıçta girişimci startup’ını büyütmek üzere kendisi ve ailesinden kaynak almaktadır. Daha sonra inkübasyon ve devlet desteğinden faydalanarak gereken maddi desteği sağlamaktadır. TÜBİTAK‘ın oldukça fazla desteği bulunmaktadır. Melek yatırımcılarda startuplara oldukça fazla destek vermektedir. Genel olarak 10 girişimden 1 tanesi başarılı olmaktadır. Startup dünyası risklidir, fakat başarısızlıkların sonunda başarı da gelmektedir. Startups.watch adresinde 5,507 tane girişim bulunmaktadır. Buradan kaç tane girişimin battığına bakabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir