Prematüre Bebeklerin Doğumu

Prematüre Bebeklerin Doğumu Hakkında

Prematüre Bebeklerin Doğumu yazımızda prematüre bebeklerin çeşitlerini, prematüre bebeklerin bakımından yapılan işlemleri ve sezaryen doğumun zararlarını yazdık.

Prematüre Bebeklerin Doğumu

İlk 28 günlük bebekler yeni doğan bebek yaş grubuna girmektedir. İlk 28 gün içinde hastaneye başvuranlar yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde bakıma alınır. Bir bebek 38-42 hafta arası doğarsa normal doğan bebekler kategorisinde dünyaya gelmiştir. 37 hafta altında ve sıklıkla 2,500 gram altında doğan bebekler prematüre bebekler olarak adlandırılır. Erken doğmuş bebek kategorisine girerler. Prematüre bebekler diğer bebeklerden daha fazla ilgiye ihtiyaç duyarlar ve daha fazla izlenimleri gerekir. 1,500 gramın altında doğan bebekler ise çok düşük ağırlıklı prematüre bebekler olarak adlandırılır. Yeni doğan yoğun bakım ünitesinin içerisinde küvezler, solunum cihazları, fototerapi cihazlarının olduğu yerler olarak tanımlanır. Yoğun bakım ünitesindeki insanlar bebeklere karşı çok yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Riskli bebeklerin önemle takip edildiği yerlerdir.

Prematüre Bebeklerin Doğumu Nasıl Oluyor
Prematüre Bebek

Prematüre Bebeklere Uygulanan İşlemler

34-37 haftalık doğan prematüre bebeklerde özellikle beslenme problemleri, solunum problemleri ve sarılık gibi sıkıntılar daha sık görülmektedir. 32 haftalık doğan veya 1,500 gramın altındaki bebekler en riskli grupta olanlardır. Bebek zamanından önce doğduğu için tüm gelişimleri yarım kalmıştır. Beyni, kalbi, bağırsakları, böbrekleri, ciğerleri ve diğer organları yine erken doğum nedeniyle gelişmemişlerdir. Bu bebekler doğum sonrası solunum cihazına bağlanır ve organları gelişene kadar gözetim altında tutulurlar. Annenin maruz kaldığı hastalıklar ve enfeksiyonlarda bebeğin doğum esnasında ve doğum sonrasındaki durumunu etkilemektedir.

Tüp Bebek Tedavisindeki Son Gelişmeler-Başarı oranı

Normal Doğumun Önemi

Sezaryen doğum anne ve bebeğin hayatını kurtarmak için kullanıldığı zaman çok gereklidir. Normal doğumun anne ve bebeğe zarar vereceği kesinleştiği zaman sezaryen doğum yapılması gerekir. Öte yandan annenin korkuları ve rahat bir doğum yapma adına tercih edilmemesi gerekir. Kişiler doğum eylemi başlamadan belirli bir gün doğum yapmak istemeleri bebeklerde ciddi solunum rahatsızlıkları meydana getirmektedir. Bebeğinin istediği gün doğması için sezaryen yaptıran anne, bebeğinin bazı hastalıklarla doğmasına neden olabilir. Solunumun yanında, sarılık, alerji,hışıltılı hastalıklar oluşarak uzun dönemli rahatsızlıklar oluşabilmektedir. Normal doğumla doğan bebekler hemen anne sütü ile beslenirken, sezaryen doğumla doğan bebekler anne sütünün geç gelmesiyle anne sütüyle tanışması geç olmaktadır. Bu durum bebeklerde uzun vadede pek çok olumsuzluklar yaşatmaktadır. Genel olarak da sezaryenle doğmuş çocuklar daha fazla doktorlara muayene olmaktadır. Sağlık sisteminin gelişmesiyle normal doğumun yapılması en doğru seçenektir. Sağlıklı bebek için normal doğum tercih edilmelidir.

Prematüre Bebeklerin Doğumu-Yeni doğan Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Metin Çetinkaya’nın videosundan yararlanılmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir