Neden İşleri Erteleriz?

Neden İşleri Erteleriz? İşleri Ertelemenin Sebepleri

Neden İşleri Erteleriz? yazımızda işleri ertelemenin nedenleri olan Motivasyon Eksikliği, Karasızlık ve İradesizlik, Planlama Hataları, İşin Özelliği ve Çalışma Şekillerinin ayrıntılarını yazdık.

Neden İşleri Erteleriz?-Motivasyon Eksikliği

İnsanlar motivasyon eksikliği nedeniyle yapması gereken işleri ertelemektedir. Rahatına düşkün, keyfinin ve huzurunun kaçmamasını isteyenler işleri ertelemektedir. Havasında olmayan, üzgün ve yorgun hissedenlerde çalışmaya başlamamaktadır. İşleri angarya olarak görenlerde ertelemektedir. Hareket etmeyi sevmeyen insanlar, beyinde hareket etmeyi tercih edebilirler. İş yaparsa hata yapma ihtimali olacağını düşünenler harekete geçmemeyi tercih ederler. Zorlanacağını düşünenler de işe başlamamaktadır. Zaten zorlandığını düşündüğü için işte iyi olmadığını düşünerek işi ertelemektedir.

Kararsızlık Etkisi

Karasızlık ve İradesizlik

İnsanlar ne yapmalarına karar veremediği zaman ertelemeyi seçerler. Birden fazla işi olanlarda önce hangisini yapacağına karar verememektedir. İşi yapmak için farklı yollar olduğu zaman hangisini seçeceğine karar veremeyip erteleyebilmektedir. En doğru yöntemi belirleyemediği için olduğu yerde kişi kalmaktadır.

Şirketlerin Yönetim Danışmanlığı

Planlama Hataları

İnsanlar planlama hataları nedeniyle birçok işini ertelemektedir. Zamanı çok olduğu için erteleme yapılabilmektedir. İşi bitirmek için çok fazla zaman olduğu zaman, kişi kendisine erken bitirmek için bir zaman belirler fakat bu zamanı sürekli olarak erteler. Yapılacak işin teslim tarihi uzaksa o işi ertelerler. Çok yoğunluk olduğu zaman işle gecikebilir, işleri sıraya sokmada zorlanılabilir. Çok kısa sürede bitirileceği düşünülen işler ertelenebilmektedir. Çok uzun süre sürecek olan işlere başlamak göze alınmayabiliyor. Tek oturumda bitirilemeyecek işler insanların gözünü korkutabilir, bu yüzden de hiç işe başlamazlar. Yapmakta olunan şeyler, yapılması gereken şeylere tercih edilebilmektedir.

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri

İşin Özelliği

İşlerin zorluk ve kolaylığına göre erteleme yapılabilmektedir. İş küçükse veya büyükse erteleme yapılabilmektedir. Bazı işler küçümsenir ve kendilerine layık olmadığı düşünülerek ertelenir. Nasıl yapılacağı bilinmediği işler ertelenir. Kişiye sıkıcı gelen işler ertelenir.

Neden İşleri Erteleriz?-Çalışma Şekli

Çalışma şekilleri erteleme yapmada oldukça etkilidir. Çalışılan odanın düzenlemesi, yeme-içme için bahane üretip çalışmayı erteleme gibi durumlar asıl yapılması gereken işi erteler. Bir işe herkesten önce başlayan kişinin yapmış olduğu işin hızı yavaş olabilir. Bu durum çok yavaş olduğunu hissettirir. Çalışmaya çok sık ara vermek de zamanın hızla akmasına ve işin ertelenmesine neden olur. İş yaparken geçen ve kalan süreye, biten ve kalan iş miktarına ve diğer ihtimallere odaklanılarak hızın yavaşlamasına ve enerjinin tükenmesine neden olunabilmektedir. Bazı kişiler son anda daha iyi çalıştığını ve stresin kendilerine iyi geldiğini belirterek işlerini ertelerler. Kişiler meşguliyet bulmak için işlerini uzatabilmektedir.

İşlerin neden ertelendiğinin farkına varmak gerekir. Erteleme hastalığının önüne geçmek ve kendinizi kandırmamak için mazeretleri kaldırmalıyız. Kendimize inanmak ve başarı yolunda mesafe kat etmeliyiz.

Neden İşleri Erteleriz?-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir