Ekonomi ve Para

Merkez Bankası Hamlesi Sonrası Türk Bankaları Dalgalandı, Tahviller Yükseldi!

Merkez Bankası Hamlesi Sonrası Türk Bankaları Dalgalandı, Tahviller Yükseldi!

Merkez Bankası Hamlesi Sonrası Türk Bankaları Dalgalandı, Tahviller Yükseldi!

Yatırımcılar, merkez bankasının para birimini desteklemek için 2021’in sonlarında yürürlüğe giren bir mevduat aracını frenlemek için ilk adımını atmasının etkisini tartarken, Türk borç verenler Pazartesi günü İstanbul işlemlerinde kazançlar ve kayıplar arasında gidip geldi. Tahviller toparlandı.

Türkiye’nin borsaya kote bankalarının hisselerini takip eden Borsa İstanbul Bankalar Endeksi, Pazartesi günü %5,4’e varan kayıplar ile %1,8’e varan artışlar arasında dalgalandı. Gösterge, Türkiye’nin finans merkezinde saat 17:30 itibarıyla %0,2 yukarıda işlem görüyordu.

Lira dolar karşısında %0,2 düşüşle 27,1639 oldu. Türkiye’nin 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi 95 baz puan düşerek %21.10 ile Mayıs ayından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Merkez bankası, hafta sonu yürürlüğe koyduğu bir düzenlemeyle, Türklerin dövize endeksli mevduat hesaplarına bağımlılığını azaltmayı ve belirli dönüşüm hedeflerini tutturamayan bankaları normal lira hesaplarına ek devlet tahvili almaya zorlamayı amaçlıyor.

Para otoritesi ayrıca kısa vadeli döviz mevduatları için zorunlu karşılık oranlarını yükseltti ve bu da bankaları düzenleyicide daha fazla döviz park etmeye zorlayacak.

HSBC Portföy Türkiye Başekonomisti İbrahim Aksoy, yaptığı açıklamada, değişikliklerin TL mevduat faizlerinde artışa yol açması muhtemel olsa da, kredi faiz limitlerindeki belirsizliğin bu noktada banka kârları üzerindeki etkisinin hesaplanmasını zorlaştırdığını söyledi. “Banka hisseleri üzerindeki etkiyi hesaplamak için yeni kuralın uygulanmasına ilişkin daha fazla netlik gerekiyor” dedi.

Pazartesi günü bir telekonferansla, ticari borç verenler endişelerini Türkiye’nin merkez bankasının üst düzey yetkililerine dile getirdiler, konuya aşina olan kişiler toplantı halka açık olmadığı için isimlerinin açıklanmamasını istediler.

Bu değişiklik, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mayıs ayındaki önemli bir seçimi kazanmasının ardından enflasyon ve faiz oranlarına ilişkin alışılmışın dışında görüşlerinden uzaklaşmasının ardından geldi.

İki yılı aşkın süredir ilk kez faiz oranlarını Haziran ayında artıran merkez bankasının başkanlığına eski Merrill Lynch stratejisti Mehmet Şimşek’i maliye bakanı, eski Cumhuriyet Bankası eşbaşkanı Hafize Gaye Erkan’ı da başkan olarak atadı. Bloomberg anketine göre gösterge faiz oranının 24 Ağustos’ta %17,5’ten tekrar %20’ye yükselmesi bekleniyor.

Kaynak: bloomberg

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir