Ekonomi ve ParaHaber

Türkiye’de Enflasyon Yüzde 60’a Yaklaşıyor, Merkez Bankası Üzerindeki Baskı Artıyor!

Türkiye’de Enflasyon Yüzde 60’a Yaklaşıyor, Merkez Bankası Üzerindeki Baskı Artıyor!

Türkiye’de Enflasyon Yüzde 60’a Yaklaşıyor, Merkez Bankası Üzerindeki Baskı Artıyor!

Türkiye’de enflasyon, 2022’nin başından bu yana en keskin yükselişini gerçekleştirerek beklenenden çok daha hızlı hızlandı ve bu durum, merkez bankasının yaşam maliyeti krizini sona erdirmek için faiz oranlarını artırırken yaşadığı zorluğun altını çiziyor.

Türkiye İstatistik Ofisi’ne göre, gıda ve enerji maliyetlerinin artmasıyla birlikte yıllık fiyat artış hızı Temmuz’daki neredeyse %48 seviyesinden geçen ay %58,9‘a yükseldi. Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı anketin medyan tahmini yüzde 55,9’du.

Aylık rakam %9,1 olarak tahminlerin çok üzerinde gerçekleşti. Değişken kalemleri hariç tutan çekirdek endeks ise yıllık yüzde 64,9 oranında kazanç elde etti.

QNB Finansbank Başekonomisti Erkin Işık, “Çekirdek fiyatlarda gözle görülür bir artış var” dedi. “Yıl sonu enflasyonunun yüzde 70 civarında olmasını bekliyoruz” dedi ve “doğal gaz fiyatlarından kaynaklanan baz etkisi” nedeniyle 2024 ortasında yüzde 75’e yakın bir zirveye ulaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mayıs ayında yeniden seçilmesi ve ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ı atayarak ekonomi ekibini yenilemesinden bu yana fiyat istikrarını yeniden tesis etmek giderek daha fazla öncelik haline geldi.

Verilerin açıklanmasının ardından Şimşek, eski adıyla Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, “Enflasyonla mücadelenin biraz zaman alacağını” söyledi.

Eski Merrill Lynch tahvil stratejisti Şimşek, “Bir geçiş dönemindeyiz” dedi. “Enflasyonu kontrol altına alıp sonra düşürmek için parasal sıkılaştırma, kredi politikasında değişiklik gibi adımlarla ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Son derece düşük borçlanma maliyetleri dönemini sona erdirme çabası, şu ana kadar merkez bankasının üç faiz artırımını %25’e çıkarmasını ve krediyi ucuz tutmaya yönelik bazı düzenlemelerin çözülmesini içeriyordu.

Ancak gelişmekte olan piyasalarda bu yıl görülen en büyük ikinci değer kaybı hala ekonomiye yansıyor ve hükümetin genişleyen bütçe açığını finanse etmek için açıkladığı son vergi artışlarının fiyatlar üzerindeki etkisini artırıyor. Ağustos ayının sonlarında beklenenden daha yüksek faiz artışının ardından liradaki kazançlar, fiyatlar üzerindeki baskıyı bir miktar hafifletebilir.

Veri açıklanmadan önce dalgalanan Türk parası, İstanbul’da saat 11:59 itibarıyla dolar karşısında yüzde 0,2 zayıf işlem gördü. Bu yıl şu ana kadar değerinin yaklaşık %30’unu kaybetti.

Bloomberg Ekonomi Ne Diyor?

“Türkiye’nin enflasyon sorunu beklenenden daha hızlı büyüyor. Ağustos ayı enflasyon raporu, bize göre yıl sonu enflasyon oranının %65’in üzerinde olduğunu gösteriyor. Bu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın %58 tahmininin oldukça üzerindedir. Öyle olsa bile, bunun merkez bankasının faiz rotasını etkilemesi pek olası değil ve yıl sonunda politika faizinin %30 olması yönündeki çağrımızı sürdürüyoruz.”

— Selva Bahar Baziki, ekonomist.

Ağustos ayı rakamlarının ardından Bloomberg Economics yıl sonu enflasyon tahminini %57’den %65,5’e revize etti.

Temmuz ayı sonlarında Erkan, enflasyonun muhtemelen bu yılı %58’de tamamlayacağını ve 2024’ün ikinci çeyreğinde %60 civarında zirve yapacağını söyledi. Ancak para otoriteleri fiyat artışının yıl sonu tahminlerini aşabileceği konusunda uyardı.

Merkez bankası, işletmeler ve yatırımcılar arasındaki enflasyon beklentilerini sabitlemek amacıyla 24 Ağustos’ta beklenenden çok daha büyük bir oran artışı yapmayı tercih etti. Merkez bankasının 21 Eylül’de yeniden faiz kararı vermesi planlanıyor.

Çoğu Wall Street analisti daha da sıkılaştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı ankete göre 25 Ağustos ile 30 Ağustos arasında ortalama yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65’e yükseldi.

Kevin Daly liderliğindeki Goldman Sachs Group Inc. analistleri, veri açıklanmadan önce bir raporda, keskin faiz artırımı da dahil olmak üzere son önlemlerin etkisinin “yalnızca gecikmeyle hissedileceğini” söyledi. “Dolayısıyla, güçlü maliyet baskılarının yakın vadede enflasyonu daha da yükseltmeye devam etmesini bekliyoruz.”

Kaynak: bloomberg

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir