İstanbul Depremi 2017

İstanbul Depremi 2017 yazımızda Marmara bölgesine yakın geçecek olan depremin incelemesi, hangi önlemlerin alınması gerektiği, önceden olmuş depremler ve kırılmaların derecelerini yazdık.

İstanbul Depremi-Marmara Depremi
İstanbul Depremi Fay Hattı

Büyük İstanbul Depremi Yaklaşıyor

Uzmanlar büyüklüğü 7 ve daha büyük bir deprem olacağını bildirdi. İstanbul’a büyük bir deprem gelmek üzere ve bunun önlemlerini almak zorundayız. Mevcut tahminlere göre, Marmara bölgesinin altından büyük bir deprem fay hattının geçtiği bilinmektedir. Bu deprem fay hattının yavaştan hareketlenmeye başladığını ve yakında büyük bir deprem olacağının habercisi olduğunu bildirdiler. Bu depremin İstanbul’da yaşayan 15 milyondan fazla nüfusu ve binlerce turisti yakından ilgilendirmektedir. Bilim adamları, titreme olduktan sonra depreme hazırlık için birkaç saniyeye sahip olduğumuzu söylediler. İstanbul’a yönelik bu tür bir sismik tehdidin derecesinin, plakaların birbirine ne kadar sıkı olduğu ve depremin merkezinin nerede olduğuna bağlı olarak değişebileceğini söyledi.

İstanbul Depremi Araştırma
GFZ Geoscience Araştırma Merkezi

GFZ Geoscience Araştırma Merkezi Verileri-İstanbul Depremi

GFZ Geoscience Araştırma Merkezi‘nden Marco Bohnhoff başkanlığındaki araştırma ekibi, bir sonraki büyük depremin İstanbul’un doğu Marmara Denizi’nde oluşma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Dr Bohnhoff, bu durumun İstanbul ve çevresindeki insanlar için hem iyi haber hemde kötü haber niteliğinde olduğunu söyledi. İyi haber olarak yırtılma yayılımı doğu tarafına giderek deprem uzaklaşacaktır. Kötü haber ise birkaç saniyelik çok kısa bir erken uyarı aşamasının olması. Bu nedenle deprem hızlı bir şekilde olacak ve hazırlanma süresi çok kısa olacaktır.

İstanbul Depremi-İlk Deprem
1999 Gölcük Depremi

Marmara Bölgesinde İlk Deprem

Marmara Bölgesi her 250 yılda bir depremle karşı karşıya kalmıştır. ilk kayıtlarda 1766 yılında büyük bir deprem meydana gelmiş ve can kayıpları yaşanmıştır. En son İstanbul merkezli büyük depremde ise en az 1.349 vatandaşımız ölmüştür. Bu depremin büyüklüğü 7 civarıydı. Yaklaşan deprem öncesi erken uyarı sistemleri ile depreme önlem almak bir çok hayat kaybını engelleyecektir. Trafik ışıklarını kırmızıya çevirmek, tünelleri ve köprüleri kapatmak ve kritik altyapıyı çalışmalarına ara vermek son derece önemlidir.

Kırılmaların Dereceleri

Kırılma Marmara bölgesinin batı kesiminde daha düşüktür ve iki tektonik plaka birbiri ardına çok yavaş bir hızda sürtünecektir.Bu süreç boyunca, aynı işaretin titreşimler olarak adlandırılan küçük titremelerinde olacağı bildirilmektedir. İstanbul’un yakınlarında, tekrarlayıcılar yoktur bu nedenle tektonik plakalar tamamen kilitli bir şekilde beklemektedir. Bu kilitlenme tektonik enerjinin birikmesine yol açar ve büyük bir deprem oluşması ihtimalini arttırır. Dr Bohnhoff, Batı Marmara Denizi’nin altında tekrarlayan depremler bulduklarını açıkladı. Bunun nedeni olarak Batı Marmara Denizi’nin altında iki tektonik plakanın birbirlerinden yavaş yavaş ilerlediklerini ve böylece tamamen kilitli kaldıklarında daha az enerji toplandıklarını tahmin ettiklerini söyledi. Gerçekleşecek depremin yayılım yerinin İstanbul yönünde olacağı ve kökünün doğuda olması nedeniyle o taraflarda daha şiddetli hissedileceği tahmininde bulunuyor. En son büyük deprem Türkiye’de 1999’da İstanbul’un güneyindeki İzmit’te 7,6’lık büyüklükte meydana gelmişti ve 17.118 kişi hayatını kaybetmişti.

İstanbul Depremi 2017.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir