Diş Sağlığı İçin Neler Yapmalıyız?

Diş Sağlığı

Diş Sağlığı İçin Neler Yapmalıyız? yazımızda vücudunuzun besin sindiriminde başlangıç görevi gören dişleri, diş çürümelerinde hangi hastalıklarla karşı karşıya geldiğinizi ve dişlerinizi nasıl koruyacağınızı yazdık.

Diş Sağlığı-Diş Fırçalama

Genetik faktörleri bir tarafa alırsak diş korumanın en büyük parçası dişlerimizi düzenli olarak fırçalamaktır. Dişlerimizi çürüten en büyük sebep şekerli yiyecekler tüketmemizdir. Şekerler dişlerimizde kaldığı müddetçe yavaştan çürükler meydana gelmektedir. Türk milleti olarak diş fırçalama alışkanlığımız olmadı için herkes de bir diş çürütme ve diş ağrılarına maruz kalma vakası vardır. Dişçilerin asla işi bitmez. Türkiye’de ortalama diş fırçalama oranı %13’ler seviyesindedir. Günde ortalama 2 defa dişlerinizi fırçalamak zorundasınız. 3 kere fırçalarsanız daha iyi olur. Her yemeğin ardından diş fırçalamayı kendinize alışkanlık edinin. Dişlerinizi doğru şekilde fırçalamak, kaç kere fırçaladığınız kadar önemlidir.

Diş Sağlığı İçin
Diş fırçalama

Dişleri Fırçalama Nasıl Olmalı?

Dişlerinizi, diş etinden dişlere doğru fırçalamalıyız. Sadece dişlerini fırçalamak doğru fırçalama yöntemi değildir. Diş etlerini de dişler gibi fırçalamalıyız. Diş etlerini nazik bir şekilde bastırmadan dişlere doğru fırçalamamız gerekir. Sigara içenler gibi dişleri sararan kişiler dişleri beyaz olsun diye fırçayı bastırarak fırçalama yapıyor, bu nedenle diş etlerinde çekilmeler oluşmaktadır. Bu da diş altlarında hassasiyeti arttırarak soğuk içecek ve yiyeceklere karşı duyarlı olmamıza neden oluyor. Bunun sonucunda acılar çekiyoruz. Diğer diş bakımı yolu diş ipi kullanımıdır. Yapılan araştırmalara göre diş fırçalamanın diş temizliğine etkisi %35’ler civarındadır. Diş ipiyle birlikte kullanırsak bu oran %65’e kadar çıkmaktadır. Bakteriler diş aralarına girebildiği için diş ipi kullanımı çok önemlidir. Diş fırçası tüm diş bölgelerini temizlememektedir. Gargara kullanmanıza gerek yoktur. Gargaraların içerisinde bulunan alkol, ağzı kurutur ve ağızdaki salgıların işini yapmasını engeller. Tükürük salgınızı azaltır. Gargaranın faydası yerine zararını görürsünüz.

Diş Sağlığı ve Kalp Sağlığı
Kalp

Diş Sağlığı ve Kalp Sağlığı Arasındaki İlişki

Kalp ameliyatı olacak kişinin önce diş sağlığının iyi olup olmadığını bakılıyor. Kalp ameliyatı olacak kişinin dişlerinde sorun var ise dişlerini yaptırması gerekiyor. Diş etlerinde sıkıntı var mı, ağızda enfeksiyon oluşumu var mı bunları diş hekimi gözetiminde kontrol ettirdikten sonra kalp ameliyatını olabilirsiniz. Diş çürüğü olan kişi önce diş tedavisini olur sonra ameliyatını olur. Sıralama böyledir. Diş kontrollerinizi yılda en az 1 kere yaptırın. Her zaman işinize yarayacaktır.

Ağız Yarası ve Kokusu
Ağız kokusu

Ağız Kokusu Neden Olur?

Ağız kokusunun oluşmasının sebebi, solunum sistemindeki havanın bakterilerle birleşip dışarıya doğru çıkmasıdır. İki nedeni vardır. Lokal ve sistemik‘dir. Lokal nedenler; diş çürükleri, enfeksiyonlar, dil, faranjit, tonjit gibi ağızda oluşan hastalıklardan koku meydana gelmektedir. Sistemik nedenler; karaciğer, akciğer, mide, bağırsak, böbrek, diyabet v.b hastalıklarının oluşturduğu ağız kokusudur. Ağız kokusunun %90’lık nedeni lokal nedenlerden oluşur. Ağız kokusundan kurtulmak için ağız kokusuna neden olan hastalığı bulmalı ve ona göre tedavi görmelisiniz.

İp kullanımı
Diş ipi

Diş Eti Kanamaları

Dişlerinizi çok sert fırçalarsanız dişleriniz kanar. Diş etleriniz de enfeksiyon varsa yine kanama olur. Diş ipini yanlış kullanırsanız kanama olur.

Diş sıkması sorunu
Diş sıkması

Dişleri Sıkmanın Nedenleri Ve Zararları

Dişlerin sıkımı şiddetli çene ağrılarına sebeptir. Dişleri sıkmanın iki nedeni vardır. ilkinde üst çene ve alt çenede bir uyumsuzluk var ise dişlerinizi sıkma isteği duyarsınız. Günde ortalama 3500 defa çenemizi açıp kapatırız. Her gece bu oynayan çene tamir edilir. Eğer geceleri bu tamir olmasa çene problemleri ortaya çıkmaya başlar. Böylece de çene eşit kapanmıyor. İkincisi ise kişi yeni diş yaptırdığında çenelerde bir uyumsuzluk oluştuysa diş sıkmalar la birlikte tak tak sesler kulağınıza gelmeye başlar.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir