Alman Endüstrisi Enerji Maliyetlerini Düşürme Yarışında Güneş Enerjisine Yöneliyor

Dünyanın Elektrik İhtiyacının Karşılanması İçin Çatıların

Alman Endüstrisi Enerji Maliyetlerini Düşürme Yarışında Güneş Enerjisine Yöneliyor

Alman Endüstrisi Enerji Maliyetlerini Düşürme Yarışında Güneş Enerjisine Yöneliyor

Philip Matthias, doğu Almanya’nın Thüringen eyaletindeki metal ürünleri fabrikasının elektrik maliyetlerini ve karbon emisyonlarını azaltmak amacıyla şirketinin çatısına güneş panelleri takması için babasını aylarca ikna etmeye çalıştı.

Orta ölçekli Tridelta için önemli bir meblağ olan 2,3 milyon avroluk (2,5 milyon dolar) yatırıma ilk başta şüpheyle yaklaşan babası, rakamları hesapladı ve fabrikaya ek olarak yaklaşık 900 haneye elektrik sağlayabilecek fotovoltaik modüller kurmayı tercih ederek proje kapasitesini neredeyse iki katına çıkarmaya karar verdi.

“PV sistemleri yaklaşık 7-1/2 yıl sonra amorti oluyor. Üretici 20 yıllık bir garanti veriyor. Bu da bunun son derece kazançlı bir yatırım olduğu anlamına geliyor,” dedi Matthias Reuters’a.

Ukrayna’daki savaş ve Rusya’nın Almanya’ya yaptığı fosil yakıt ihracatındaki ani düşüşten bu yana Berlin, 2030 yılına kadar ülke enerjisinin yüzde 80’ini yenilenebilir kaynaklardan karşılama planının bir parçası olarak güneş enerjisi genişlemesini hızlandırmak için yasalar çıkardı.

Yenilenebilir enerji üreticilerine enerjilerini satarken garantili fiyat sağlayan bir besleme tarifesi ve güneş paneli maliyetlerinin düşmesiyle cesaretlenen Alman şirketleri, yüksek enerji maliyetlerini aşmak için giderek daha fazla güneş enerjisine yöneliyor.

Almanya, Avrupa’nın en büyük güneş ve rüzgar enerjisi üretim kapasitesine sahip olmasına rağmen, küçük ve orta ölçekli şirketleri, ödemek zorunda oldukları yüksek şebeke ücretleri ve vergiler nedeniyle daha düşük elektrik fiyatlarından henüz yararlanamadı. Kendi güneş enerjilerini üreterek, bu ücretlerden ve vergilerden kaçınıyorlar.

BDEW elektrik dağıtım şirketlerinin verilerine göre, şirketler 2023 yılında Almanya’nın ulusal elektriğinin yaklaşık %69’unu tüketti.

Küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik BVMW derneğinde enerji uzmanı olan Marie-Theres Husken, “Almanya’daki elektrik fiyatları daha önce tahmin edildiği gibi düşüş göstermezken, şirketler güneş panelleri kurmanın ekonomik uygulanabilirliğini giderek daha fazla fark ediyor” dedi.

KURUMSAL GÜNEŞ ENERJİSİ DEĞİŞİMİ

BSW Güneş Enerjisi Derneği’nin verilerine göre, yılın ilk dört ayında işyerlerinin çatılarına kurulan yeni fotovoltaik kapasite, konut sektöründeki %1’lik büyümeyi geride bırakarak, yıllık bazda %81 arttı.

Anket şirketi YouGov’un Mayıs ayında yaptığı bir anket, uygun çatılara sahip Alman şirketlerinin yarısından fazlasının önümüzdeki üç yıl içinde güneş enerjisi sistemleri kurmayı planladığını gösterdi. BVMW, Almanya’daki üretim şirketlerinin neredeyse tamamının 2030 yılına kadar güneş enerjisi kullanacağını öngörüyor.

Almanya’nın en büyük konut tipi güneş enerjisi geliştiricisi Enpal, artan talebe yanıt olarak nisan ayında ticari sektöre açıldığını duyurdu.

Ticari ve endüstriyel güneş enerjisi girişimi Enviria’nın CEO’su Melchior Schulze Brock, “Talep anında gerçekleşmedi… ancak büyüme oldukça sürdürülebilir olacak” dedi.

Freiburg merkezli Uygulamalı Ekoloji Enstitüsü’nün Nisan ayında yaptığı bir çalışma, Berlin’in 2030’daki 215 GW hedefini karşılamak için fazlasıyla yeterli olan 287 gigawatt’a (GW) kadar güneş enerjisi kapasitesinin Alman yolları, demiryolları, otoparklar ve endüstriyel alanlar boyunca kurulabileceği potansiyelini gösterdi. Bu, izin ve planlama onaylarının on yıla kadar sürebildiği tarım arazilerine olan bağımlılığı önemli ölçüde azaltabilir.

Geçtiğimiz yıldan bu yana dünya genelinde güneş paneli fiyatlarında yaşanan düşüş, şirketleri güneş enerjisine yönelmeye yöneltti

“Pazar Çin’den gelen ucuz ama kaliteli panellerle dolup taşıyor. Bu da şu an inşa ettiğimiz sistemin bir yıl öncesine göre yaklaşık %20 daha ucuz olduğu anlamına geliyor,” dedi Matthias.

Nisan ayında Almanya’da kabul edilen ve büyük çatı üstü sistemleri için düzenlemeleri kolaylaştıran ve sübvansiyonları artıran yasa paketi ile çatı üstü güneş panelleri işleten gayrimenkul fonları için bekleyen vergi yatırım reformunun talebi daha da artırması bekleniyor.

2021 yılında devreye alınan ve ihale yoluyla seçilen büyük ölçekli çatı üstü fotovoltaik projelerine yönelik devlet destekleri de bu eğilimi destekledi.

Federal şebeke ağı ajansının verilerine göre, Şubat ayında sübvansiyonlu projeler için yapılan son ihalede, bir önceki yıla göre teklif sayısında %107’lik bir artış görüldü.

Matthias, kilovatsaat başına 9,3 avro sentlik bir besleme tarifesinin, Tridelta’nın elektrik satın alma fiyatından daha yüksek olduğunu ve bu sayede şirketin gelecekte üreteceği elektriği şebekeye satıp geri satın almasının daha ucuz olduğunu söyledi.

Almanya Ekonomi Bakanlığı, şirketlerin elektrik ticareti stratejileri hakkında yorum yapmayı reddetti.

Güneş enerjisi çatıları geliştiricisi Sunrock’un İcra Direktörü Hugo Willink, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Besleme tarifeleri ile güneş enerjisi çatı projelerinin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon var” dedi.

Mayıs ayında Mercedes Benz’den, otomobil üreticisinin fabrikasının çatısına 23 megavatlık bir güneş enerjisi projesi kurmak için sipariş alan Sunrock, önümüzdeki yıl Almanya’yı çekirdek pazarı olarak görüyor.

Alman Endüstrisi Enerji Maliyetlerini Düşürme Yarışında Güneş Enerjisine Yöneliyor-Kaynak: reuters.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir