Bilim ve TeknolojiHaberYaşam

80’lerde İklim Alarmı Veren Bilim İnsanı Küresel Isınmanın Hızlandığını Bildirdi

80’lerde İklim Alarmı Veren Bilim İnsanı Küresel Isınmanın Hızlandığını Bildirdi

80’lerde İklim Alarmı Veren Bilim İnsanı Küresel Isınmanın Hızlandığını Bildirdi

Küresel ısınma şu anda anlaşıldığından daha hızlı hızlanıyor ve öncülüğündeki araştırmaya göre bu on yıl içinde önemli bir sıcaklık eşiğinin aşılmasıyla sonuçlanacak. James Hansen Dünyayı sera etkisine karşı ilk kez uyaran ABD‘li bilim adamı.

Dünyanın iklimi, bilim insanlarının şimdiye kadar fark ettiğinden daha fazla insan kaynaklı değişikliklere karşı hassas; bu da dünyayı ortalama olarak 1,5 santigrat derece daha sıcak hale getirecek “tehlikeli” bir ısınma patlamasının ortaya çıkacağı anlamına geliyor. Perşembe günü yayınlanan makale, 2020’lerde endüstriyel zamanların yaşanacağını ve 2050 yılına kadar 2 derece daha sıcak olacağını tahmin ediyor.

Dünyanın Paris iklim anlaşmasında belirlenen uluslararası kabul görmüş 1,5 derecelik eşiği beklenenden çok daha erken aşması anlamına gelecek olan küresel ısınmanın bu endişe verici hızlanması, daha büyük iklim aşırılıkları ile “insanlık için daha az tahammül edilebilir” bir dünya riskini ortaya çıkarıyor. 1980’lerde ABD Kongresi’ne iklim değişikliği konusunda temel bir uyarı yayınlayan eski NASA bilim adamı Hansen tarafından yürütülen çalışma.

Hansen, fosil yakıtların sürekli yakılması nedeniyle “boru hattında” büyük miktarda küresel ısınmanın bulunduğunu ve Dünya’nın bunun etkilerine karşı “çok hassas” olduğunu, BM’nin Hükümetlerarası Paneli tarafından ortaya konan en iyi tahminlerden çok daha hassas olduğunu söyledi. İklim Değişikliği (IPCC).

Hansen, “Küresel ısınmanın hızlanmasını beklemeseydik, aptallar ve kötü bilim adamları olurduk” dedi. “Faustvari pazarlığımızın etkisinden acı çekmeye başlıyoruz. Küresel ısınmanın hızının artmasının nedeni budur.”

Küresel ısınma hızının artıp artmayacağı sorusu, bu yıl sıcaklıkların rekor kırdığı aylarda bilim adamları arasında hararetli bir şekilde tartışılıyor

Hansen, güneşten gelen enerji ile Dünya’dan çıkan enerji arasındaki dengesizliğin son on yılda neredeyse ikiye katlanarak “belirgin şekilde arttığına” dikkat çekiyor. Kendisi, bu artışın dünyanın kıyı kentleri için deniz seviyesinde feci bir yükselişe yol açabileceği konusunda uyardı.

Hansen ve bir düzineden fazla bilim insanının hakemli çalışmalarını içeren yeni araştırma, bu dengesizliğin, Dünya’nın daha fazla iklim duyarlılığına sahip olduğunu ve nakliyeden kaynaklanan kirlilikte azalma olduğunu, bunun da gelen güneş ışığını yansıtan havadaki kükürt parçacıklarının miktarını azalttığını öne sürüyor. küresel ısınmanın artmasına neden oluyor.

Gazete, “İklim acil durumunun erken safhasındayız” diye uyarıyor. “Bu tür bir hızlanma, zaten dengenin çok dışında olan bir iklim sisteminde tehlikelidir. Kıyı şeritlerini korumak ve dünyanın kıyı şehirlerini kurtarmak adına bu eğilimi tersine çevirmek çok önemli; gezegeni serinletmeliyiz.”

Bu krizle başa çıkmak için, Hansen ve meslektaşları küresel bir karbon vergisinin yanı sıra, daha tartışmalı bir şekilde, ısıyı gezegenden uzaklaştırmak ve dünyanın sıcaklığını yapay olarak düşürmek için kasıtlı olarak atmosfere kükürt püskürtme çabalarını savunuyorlar.

Sözde “güneş enerjisi jeomühendisliği”, çevreye olası zincirleme zarar tehdidinin yanı sıra, kükürt enjeksiyonlarının durdurulması durumunda şiddetli ısınma etkisi riskleri nedeniyle geniş çapta eleştirildi, ancak bu konuda uyarıda bulunan az sayıda bilim insanı tarafından destekleniyor. Felaket yaratan sıcaklık artışını önlemek için dünyanın zamanının ve seçeneklerinin tükendiğini görüyoruz.

Hansen, emisyonları azaltmanın en yüksek öncelik olması gerektiğini söyledi: “Yeterli karbonsuz enerji geliştirmedeki yavaşlık ve karbon emisyonlarına fiyat koymadaki başarısızlık nedeniyle, gençler için parlak bir gelecek olan noktaya ulaşmamız artık pek mümkün değil. – buradan güneş radyasyonu yönetiminin geçici yardımı olmadan”.

Bu yılın şimdiye kadar güvenilir bir şekilde kaydedilen en sıcak yıl olacağı neredeyse kesin;

Eylül ayındaki sıcaklıklar, bir iklim araştırmacısı tarafından “şaşırtıcı derecede muz” olarak tanımlanıyor. Bu hafta yayınlanan bir rapor, dünyayı 1,5 derecelik ısınmayla sınırlandıracak karbon bütçesinin, fosil yakıtların sürekli yakılması ve ormansızlaşma nedeniyle artık neredeyse tükendiğini ortaya çıkardı.

Ancak bilim insanları bunun küresel ısınmanın yükseliş eğiliminin bir parçası olduğu konusunda net olsa da, bu eğilimin hızlandığı konusunda henüz bir fikir birliği yok.

Pensilvanya Üniversitesi’nden iklim bilimci Michael Mann, Hansen ve ortak yazarlarının, yüzey ısınmasında “son birkaç on yıl boyunca oldukça sabit bir oranda devam eden” bir ivmeyi tespit etmede “ana akımın oldukça dışında” olduklarını söyledi. ”. Mann, nakliye emisyonlarındaki kesintilerin iklim sistemi üzerinde yalnızca küçük bir etkiye sahip olduğunu ve güneş enerjisi jeomühendisliği çağrılarının yanlış yönlendirildiğini ve “çok kaygan bir zemin” olduğunu söyledi.

Columbia Üniversitesi’nden paleoklimatolog Bärbel Hönisch, Hansen’in milyonlarca yıl önceki Dünya ikliminin durumu hakkındaki araştırmasında ifade edilen ve bugünkü ısınmanın sonuçlarını tahmin etmeye yardımcı olan kesin bilgiler hakkında “bazı çekinceleri” olduğunu söyledi. “Biraz daha çekingen olurdum ama bunlar doğru olabilir; güzel yazılmış bir makale” dedi. “Anlayışımızı öne çıkaracak birçok araştırmayı tetikleyecek birçok soruyu gündeme getiriyor.”

Diğer bazı araştırmacılar, Hansen’in aşırı küresel ısınmaya ilişkin korkunç uyarısına daha az şüpheyle yaklaşıyor ve onun iklim kriziyle ilgili, fosil yakıtların kullanımını durdurmak için onlarca yıldır eylemsizlik nedeniyle büyük ölçüde geçerliliğini yitirmiş olan önceki ileri görüşlü uyarılarını vurguluyor.

Stanford Üniversitesi bilim insanı ve Küresel Karbon Projesi başkanı Rob Jackson, “[Hansen’in] IPCC’nin iklim duyarlılığını hafife aldığı yönündeki iddiasının doğru çıkacağını düşünüyorum” dedi. “Isınma açısından artık neyin olası olmadığını bilmek zor. Henüz dünya çapında hiçbir fosil yakıtın, kömürün bile kullanımı azalmadı.

“Hansen’in karamsarlığının haklı olduğunu düşünüyorum. 35 yıl önce ayağa kalktı ve alarmı çaldı; dünya onu ve hepimizi çoğunlukla görmezden geldi.”

80’lerde İklim Alarmı Veren Bilim İnsanı Küresel Isınmanın Hızlandığını Bildirdi-Kaynak: theguardian

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir