Sinüzit Tedavisi

Sinüzit Tedavisi ve Sinüzit Hakkında Bilgi

Sinüzit Tedavisi yazımızda sinüslerin ne olduğu, sinüzit hastalığının belirtileri ve hastalığının ilerleme süreci, kronik sinüzit tedavisinde hangi işlemin uygulandığı ve koku alma duyusunun nasıl kaybolduğunu yazdık.

Sinüzit Tedavisi-Sinüs
Sinüs Boşlukları

Sinüzit Hastalığı

Baş kemiklerinde ve yüz kemiklerinde sinüs denilen boşluklar vardır. Bu boşlukları döşeyen epidel iç cildi bulunmaktadır. Döşeyici epidelin ve içerisindeki boşluğun iltihabına sinüzit denir. 6-7 yaşlardan itibaren tüm kişilerde sinüzit görülebilmektedir. Sinüzitin başlangıcı grip ve nezledir. Burun tıkanıklığı, nefes alma güçlüğü, koku alma azalması, yüz ve baş kemiklerinde basınç ve ağrı hissi, koyu renkte akıntı oluşmuş ve 1 haftayı aşmış ise bu rahatsızlıkların sinüzit olma ihtimali yüksektir. 3 aylık bir zaman dilimi boyunca yaşanan bu rahatsızlıklara kronik sinüzit denilmektedir. Genellikle baş ve alın kısmında basınç ve ağrı ile kendini belli etmektedir. Migren hastalarından farklı olarak sinüzit hastaları ışık ve gürültüden rahatsız olmuyor. Migren ağrısına göre daha şiddetli bir ağrıdır.

Sinüzit Tedavisi-Kronik Sinüzit Tedavisi
Sinüzit

Kronik Sinüzit Tedavisi

İlaç tedavisi işe yaramayan sinüzit hastaları için endoskopi ameliyatı yapılmaktadır. İlaç tedavisinde 4 hafta boyunca antibiyotik ilaçlar olmak üzere ilaç takviyesi yapılır. Endoskopik sinüs cerrahi ilaçların işe yaramadığı zaman devreye girmektedir. Ameliyatın başarıya ulaştırma oranı %90 civarıdır. Endoskopik sinüs cerrahi olan kişinin iyileşmesi için belirli bir zaman geçmesi gerekiyor. Burun içerisinde iyileşmeye bağlı olarak oluşacak kabukların temizliği için doktora başvurulması gerekiyor.

Koku Duyusunun Etkisi-Koku Alma

Koku Kaybı

Koku kaybı olan kişiler koku alma duyusunu bir kere kaybetti mi tüm hayatı boyunca koku alamama ile karşı karşıya kalabilmektedir. Koku alamama hastaları birkaç türe ayrılmaktadır. İlk türde doğuştan koku alma duyuları gelişmemiş olanlardır. 2.si ise sonradan yaşadığı travmalar, yüz bölgesinde geçirmiş olduğu ameliyatlar ile burun içerisinde koku almaya yarayan sinirlerin tahrip görmesiyle koku alma duyusu bozulmaktadır. Son olarak ise geçirilen grip ve nezleler, burun içerisinde yaşanılan patolojik rahatsızlıklardan dolayı burun çatısına nefes ve koku molekülleri ulaşamadığında koku alma kaybı yaşanır. Bu koku alamama sorunu ilaç tedavisi ile çözülmeye çalışılır. Kortizonlu ilaçlarla tedavi yapılmaktadır. Eğer koku molekülleri burnun algılama merkezine hala gidemiyorsa cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Alerjilere bağlı olarak gelişen sinüzit rahatsızlığında burun spreyleri kullanmak işe yarayacaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir