SağlıkYaşam

Profesyonel Bir Tenisçi Neden Ağzı Bantlı İdman Yapar? Burundan Nefes Almanın Önemi Nedir?

Profesyonel Bir Tenisçi Neden Ağzı Bantlı İdman Yapar? Burundan Nefes Almanın Önemi Nedir?

Profesyonel Bir Tenisçi Neden Ağzı Bantlı İdman Yapar?

Bu haftanın başlarında, Dünyanın 1 numaralı kadın tenisçisi, Polonyalı Iga Swiatek, ağzını bantla idman yaptığında tüm bakışları üzerine çekti.

Montreal’deki Omnium Banque Nationale turnuvasında gazetecilere amacının, yalnızca burnunuzdan nefes almak daha zor olduğu için dayanıklılığını artırmak olduğunu söyledi. (Swiatek bugün turnuva yarı finalinde yarışacak.)

Swiatek, Women’s Tennis Association bloguna göre, turnuvanın medya gününde, “Elbette, sahada yaptığınız her şeyin ağzınızdaki o bantla nasıl daha da zorlaştığındaki farkı görebiliyorsunuz,” dedi. “Sanırım bu, beni çok hızlı koşturmayarak ve aşırı şeyler yapmayarak dayanıklılığım üzerinde çalışmanın bir yolu.”

Nazal nefes alıştırması, kısmen TikTok videoları ve James Nestor’un yazdığı “Breath: The New Science of a Lost Art” ve Patrick McKeown’un yazdığı “The Oxygen Advantage” gibi popüler kitapların da yardımıyla son yıllarda giderek daha popüler hale geldi. Bazı bilim adamları, sadece burundan nefes almanın atletik performansı iyileştirebileceğine inanıyor.

Ama antrenman yaparken ağzını bantla kapatmak iyi bir fikir mi? Egzersiz sırasında sadece burundan nefes almanın potansiyel faydalarını kulak, burun ve boğaz uzmanı olan egzersiz bilimcilere ve kulak burun boğaz uzmanlarına sorduk.

Burundan nefes almanın faydaları

Burnunuzdan nefes almanın birçok avantajı vardır.

Kentucky Üniversitesi’nde kulak burun boğaz profesörü olan Brett Comer, “Sıcak ve nemli havayı filtrelemeye yardımcı oluyor” dedi. “Burundan geçen havayı hazırlıyor ve akciğerlere inmeye hazırlıyor.”

Burundan nefes almak da nitrik oksit salar. Comer, “Sinüslerden çıkıp akciğerlere alınırsa, bu kan damarlarının genişlemesine yardımcı olabilir” dedi.

Uzmanlar, ağızdan nefes aldığımızda bu avantajların bir kısmının kaybolduğunu söylüyor. Pueblo’daki Colorado Eyalet Üniversitesi’nde egzersiz bilimi profesörü olan George Dallam, ağzınızdan nefes almayı hava filtresi olmayan bir arabayı çalıştırmaya benzetiyor.

“Motora hava akışını kısıtlamadığınız için geçici olarak biraz daha fazla beygir gücü elde edebileceğinizi iddia edebilirsiniz” dedi. “Ama tabii ki herhangi bir tamirci size arabanızı hava filtreniz olmadan çalıştırmamanızı söyleyecektir.”

Burundan nefes alma ve egzersiz

Egzersiz sırasında, insanlar tipik olarak burun solunumu ile başlarlar ve daha sonra oksijen takviyesi için ağızları açılır.

Comer, “Vücudumuz varsayılan olarak o oksijeni almak için ne gerekiyorsa yapacaktır” dedi. “Ağzımızın açık kalmasının bir nedeni var. Bu, vücudun hayatta kalma modu.”

Ancak Dallam, herkesin egzersiz sırasında daha yüksek yoğunlukta daha fazla oksijen almak için ağzını açması gerektiği varsayımının “yakın görüşlü olmadığını” söyledi. İnsanların yapabildikleri her an burunlarından nefes almaları gerektiğine inanıyor.

2018’de Uluslararası Kinesiyoloji ve Spor Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan küçük bir çalışmada, Dallam ve yardımcı yazarları, en az altı yıl boyunca tüm antrenman ve yarışlar sırasında yalnızca burundan nefes alma modeli kullanan beş erkek ve beş kadın olmak üzere 10 koşucuyu test etti. Eğitimden aylar önce. Dallam, araştırmacıların yalnızca nazal solunumu buna tamamen uyum sağlayacak kadar uzun süre kullanmış olan sporcuları dahil etmek istediğini söyledi.

Çalışma için, katılımcılardan farklı koşullar altında biri giderek zorlaşan bir hızda ve diğeri sabit bir hızda olmak üzere iki koşu bandı testini tamamlamaları istendi. Bir versiyonda, sadece burundan nefes almayı sağlamak için ağızları koli bandıyla bantlanmıştı. Diğerinde, onları ağızdan nefes almaya zorlamak için bir burun klipsi taktılar.

Dallam, çalışmanın “burun solunumunun çok daha verimli olduğunu” bulduğunu söyledi. “Çünkü eskisi kadar nefes almaları gerekmiyordu.”

Baylor Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yakın zamanda yapılan bir pilot çalışma, egzersiz yaparken sadece burundan nefes almanın beyne giden kan akışını artırdığını buldu. Araştırmanın baş araştırmacısı Yunsuk Koh, “Beyin bölgenize daha fazla kan gönderebilirseniz, hafıza işlevinizi ve vücudunuzu biraz daha iyi hareket ettirme yeteneğinizi artıracaksınız” dedi.

Sadece burundan nefes alma alıştırması nasıl yapılır?

Comer, Swiatek ağzını kapattığında kalp atış hızının artacağını, çünkü kalbin yeterince oksijen alamamayı telafi etmek için daha fazla çalışması gerektiğini söyledi. Dallam, bunun nedeni, “ilk başta yalnızca burundan nefes almayı denediğinizde, burundan yeterli hava akışı sağlama yeteneğiniz yoktur” dedi. “Bu zamanla değişir.”

Ancak uzmanlar, eğlence amaçlı sporcuların egzersiz sırasında ağızlarını bantlamaları gerektiği anlamına gelmiyor.

Johns Hopkins’te kulak burun boğaz, baş ve boyun cerrahisi ve beyin cerrahisi doçenti Nicholas Rowan, insanların bandı aspire edebileceğinden veya buna alerjik reaksiyon gösterebileceğinden korkuyor. “Denetimsiz bir ortamda yaptığınızda nefes almakta gerçekten zorlanabilirsiniz” dedi.

Bunun yerine Rowan, egzersiz sırasında nefesinize dikkat etmenizi önerir. “Ağzınızı kapalı tutmak için bilinçli bir çaba göstermenizi” tavsiye ediyor.

Rowan, “Egzersiz sırasında burnunuzdan nefes alın, ister yalnızca burnunuzdan alıp burnunuzdan verin, ister burnunuzdan alıp ağzınızdan verin,” dedi.

Dallam, burnunuzdan yavaş nefes egzersizleri de yapabileceğinizi söyledi. Sadece burundan nefes almaya alışmak zaman alacaktır ve ağzınızdan nefes alırken alıştığınız yoğunlukta egzersiz yapamayabilirsiniz.

Dallam, “Yapmaya değer bir şey, ancak yavaşlamanızı gerektiriyor,” dedi.

Profesyonel Bir Tenisçi Neden Ağzı Bantlı İdman Yapar? Burundan Nefes Almanın Önemi Nedir?-Kaynak: washingtonpost

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir